banner

LiveRecensies

Black Box Revelation @ Rock Werchter Zomerbar 2020: Een epische babyborrel!

© Koen Keppens

Vrijdag 4 juli 2008. Na de release van hun eerste debuutalbum het jaar voordien, Set Your Head On Fire, staan de mannen van Black Box Revelation de eerste keer op de heilige festivalweide van Rock Werchter. Jan Paternoster, toen 19 jaar, en Dries Van Dijck, toen 17(!) jaar, mogen meteen hun ding doen op de grote Main Stage waar ze die dag gezelschap kregen van onder andere Slayer, Jay-Z, The Verve, Neil Young en Moby.

Twaalf jaar na hun eerste passage op Rock Werchter 2008 staat het duo, met drie ondertussen, opnieuw op de weide van Werchter. Afgelopen editie mochten ze de eerste festivaldag een bomvolle KluB C openen, waar geen enkel zweterig lijf de tent nog binnen mocht. Nu spelen ze in een ietwat ander concept, dat ondertussen voor iedereen gekend is. Rock Werchter organiseert de hele maand juli concerten en comedy shows, ten voordele van LIVE2020. Een prachtige ondergaande avondzon en rijkelijk geserveerde pintjes, alle ingrediënten om er een topavond van te maken.

© Koen Keppens

Om stipt 20u30 sloeg kersvers papa Jan, ook wel ‘Jeanke Pizza’ genoemd, zijn gitaar aan. Met de woorden ‘Hello hello Werchter!’ gingen de mannen van start. “Kick The Habbit” was een rustige, mooie opener met de avondzon vol op onze snoet. “Built To Last” werd nadien erg strak en foutloos gespeeld. De zanglijn van Seasick Steve nam de frontzanger graag voor zijn rekening. De mannen hadden er enorm veel zin in, ook al speelden ze in de namiddag, 15u30, reeds een eerste optreden. Meermaals zweepten de twee gitaristen mekaar op, om zo nog wat harder te scheuren. ‘Straks staan jullie allemaal op de stoelen, geloof het of niet!’ brulde meneer Paternoster.

Op het eerste hoogtepunt was het niet lang wachten. Bij “War Horse” werden heel wat krukken aan de kant geschoven. Heerlijk hoe tijdens het refrein drummer Dries Van Dijck en gitarist/toetsenist Jasper Morel ‘WAR HORSE’ meebrulden. Met een epische, langgerekte outro haalde de frontzanger een eerste keer verschroeiend uit. Het vervoegen van Jasper Morel sinds hun laatste plaat Tattooed Smiles, is een absolute meerwaarde naar diversiteit toe in de nummers. Niet alleen tijdens de nummers van hun recentste plaat, maar ook bij de nummers van de vier voorgaande albums.

© Koen Keppens

“Tattooed Smiles”, de titelsong van laatste plaat, werd in gang gezet door drummer Dries Van Dijck. De typerende intro met afwisselende bassdrum en elektronische triggerpad, gevolgd door Jan’s gitaarwerk, werd de wei ingeblazen. ‘Ik heb nog nooit zo ne groten hof gehad!’ zei de Brusselaar achteraf.  Naarmate de temperatuur zakte op de weide, ging de sfeer alleen maar omhoog. Meer en meer concertgangers lieten het krukje en het tafeltje voor wat het is, en dansten (in hun bubbel) alsof het een normale avond was aan de Main Stage van Rock Werchter.

“Never Alone / Always Together” werd door het publiek luidkeels meegezongen en met “I Think I Like You” duwden ze het gaspedaal nog wat extra in. ‘I think I like you, all of you!’ En jawel hoor, er kropen heel wat mensen op hun stoel om te dansen, net zoals ze zeiden aan het begin van hun set. Hoogtepunt nummer twee was een feit. ‘Werchter, geef eens een applausje voor iedereen die hier jullie pintjes brengt.’ Op die manier werden ook deze mensen eventjes in de bloemetjes gezet.

© Koen Keppens

Na even van het podium te verdwijnen, verschenen de heren opnieuw met een nieuw blikje gerstenat onder de North West Walls torens. Met de snoeiharde intro van “High On A Wire” werd de bis afgetrapt. Aan het einde van het nummer had Jan’s gitaar er plots geen zin meer in. ‘We zijn zo alles van onszelf aan het geven, dat de gitaren het begeven!’ En gelijk hadden ze. Afgesloten werd er met een langgerekte versie van “Sealed With Thorns”.

Wat waren we blij om nog eens een streepje live muziek te horen in deze vreemde tijden. Tijdens de show zeiden ze dat dit ook hun enige show van de zomer was, en wat voor één! Een strakke set met een top sfeer, zoals we dat wel gewoon zijn van Black Box Revelation. Nog de hele maand juli kan er genoten worden van live shows in het festivalpark te Werchter.

Setlist :

Kick The Habbit
Built To Last
Gravity Blues
Yellow Belly
Sleep While Moving
War Horse
Tattooed Smiles
Pounding Heart
Gloria
Blown Away
Never Alone / Always Together
Love Licks
I Think I Like You
My Perception

High On A Wire
Sealed With Thorns

 

Dit vind je misschien ook leuk:
InstagramLiveRecensies

Two Days of Rock Herk (Dag 1): Boem! Energiebom!

Overal in ons land duiken er de laatste weken bevrijdingsfeesten op, die schuilgaan onder de titel ‘festival’. Ook in Limburg is dat…
InstagramLiveRecensies

Rock Ternat (Dag 2 met o.a. DIRK., Brihang & Arsenal): Dans de regen weg

Vaak gaat het op de tweede festivaldag ietwat moeilijker vooruit. De bezoekers zijn nog moe van de dag ervoor. Vaak omdat ze…
InstagramLiveRecensies

Black Box Revelation, Brutus, Equal Idiots, STAKE & killthelogo @ Werchter Parklife: Rock on!

Heel de maand juli en een dagje in augustus werd de weide van Rock Werchter omgetoverd tot Werchter Parklife. Enkele nationale helden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.