AlbumsRecensies

Camila Cabello – Camila (★★★★) – Het vijfde wiel gaat haar eigen weg

De feestdagen zijn overleefd, de goede voornemens zijn alweer vergeten en de studenten hebben blok. Dit is een korte schets van hoe mensen januari zien. Wat ze echter vaak vergeten is dat januari een maand is waarin heel wat topmuziek uitgebracht wordt. Dat 2018 een topjaar voor de muziekwereld wordt, bewijst het nieuwe werk van Camila Cabello. Ze is de shooting star in de popwereld en behoort momenteel tot één van de meest succesvolle zangeressen ter wereld.

Van 2012 tot 2016 maakt Camila Cabello deel uit van Fifth Harmony, de populairste meidengroep ter wereld, tot ze iets meer dan een jaar geleden aankondigde de groep te verlaten om solo potten te breken. Ze maakte nummers met Machine Gun Kelly, J. Balvin, Cashmere Cat, … voor ze in mei met “Crying In The Club” haar solodebuut maakte. Haar grote succes kwam echter pas in het najaar van 2017 toen “Havanna” een onverwacht succes werd. Het nummer staat al meer dan 50 dagen aan de top van de wereldwijde iTunes charts en de bijhorende videoclip overschreed vlotjes de 400 miljoen views. Een ongelofelijk succes voor een ‘nieuwkomer’.

Het album begint met de melodramatische pop ballade “Never Be The Same”. Het sterkste deel van het nummer is de pre-chorus van het nummer, waarin ze over ‘nicotine, heroin and morphine’ zingt. Het nummer moet haar volgende hit worden en wordt nu stilaan meer en meer op de radio gedraaid. Camila toont in het nummer hoe veelzijdig ze vocaal is en ook tijdens het livedebuut van “Never Be The Same” bij Jimmy Fallon klinkt ze loepzuiver. “All These Years” is dan weer een schattig nummer, waarin er afgezien van een gitaar en backing vocals niet veel tralala gebruikt werd. Toch weet het nummer net door die eenvoud te overtuigen en dat maakt het tot een potentiële kandidaat om een megahit te worden.

Camila Cabello heeft Latijns-Amerikaans bloed en daar is ze behoorlijk trots op. De Cubaans-Amerikaanse zangeres drijft met “She Loves Control” en “Havanna” (de samenwerking met Young Thug) het tempo van de plaat op met het nodige temperament en toont dat latinpop niet per sé plat moet zijn zoals we dat van latinmachos Luis Fonzi of Daddy Yankee gewend zijn. Ook “Inside Out”, waarin ze sommige stukken in het Spaans zingt, past perfect in dit rijtje en is een zomer-anthem in spé. Latinpop is helemaal in de mode en als die zo goed klinkt als die van Camila Cabello, dan hebben we daar helemaal geen probleem mee.

Camila Cabello wou aanvankelijk in oktober haar debuutplaat, die toen nog The Hurting. The Healing. The Loving ging heten, uitbrengen, maar stelde de release wegens het onverwachte succes van “Havanna” uit om haar album aan te passen. Haar solodebuut “Crying In The Club” of “I Have Questions” zijn bijvoorbeeld niet meer op het album te vinden, maar maakten plaats voor o.a. de pianoballade “Consequences”, waar Camila een sterke vocale prestatie neerzet. Ook “Real Friends”, waar net zoals bij “All These Years” de gitaar primeert, weet te charmeren door eenvoud.

Het rustige “Something’s Gotta Give” weet door zijn moderne, ontspannende sound harten te veroveren en ook “In The Dark” kan je als een hartendief beschouwen. Het nummer heeft een kort Lana Del Rey-moment, maar is al snel terug helemaal Camila. “Into It” is dan weer iets dansbaarder en heeft een aanstekelijk refrein dat je al snel van voor naar achter meezingt. Afsluiter is een radioversie van “Never Be The Same”, waarbij ‘nicotine, heroin and morphine’ vervangen werd door het iets jeugd-vriendelijkere ‘nictorin, Russin’ me, touching me’. De sterke opener van de plaat is als herwerkte versie een sterke afsluiter van het album.

Camila Cabello heeft met ‘Camila’ een fantastische plaat gemaakt, die in tijden waarin platen zoals Lemonade van Beyoncé of Reputation door de media overhyped worden, verfrissend natuurlijk overkomt. Veel mensen geloofden niet in haar solocarrière, nadat ze Fifth Harmony verliet, maar deze critici krijgen nu hun ongelijk. Het album staat overal in de wereld aan de top van de iTunes charts en daar hoort het ook. Camila Cabello staat nog maar aan het begin van haar solocarrière, maar weet ons nu al helemaal te overtuigen. Het vijfde wiel gaat haar eigen weg en die brengt haar mede dankzij haar sterke debuutplaat wellicht al snel naar de top.

1292 posts

About author
Certified pop-slet
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Hope Tala - "All My Girls Like To Fight"

Hope Tala brengt je met haar nieuwe single “All My Girls Like To Fight” naar de levendige straten van Spanje op een…
AlbumsRecensies

Camila Cabello - Romance (★★★): Portret van de romantiek

Met bijna 55 miljoen maandelijkse luisteraars is Camila Cabello momenteel de derde meest beluisterde artiest op Spotify, want zowat elke single die…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Camila Cabello - "Easy"

Camila Cabello is een temperamentvolle popster, die zich ten laatste met “Havana” in ieders tienerhartje zong. Voordien was ze lid van de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.