Nieuwe singles

De Grote Dour-Dilemma Gids

Een festival met 7 podia, meer dan 160 artiesten en een line-up die gevestigde waarden afwisselt met nieuwe ontdekkingen: dat is vragen om problemen. Luxeproblemen weliswaar, want ook al lijkt de line-up van Dour dit jaar minder klinkende namen te hebben, er staan ons toch weer heel wat moeilijke keuzes te wachten. Ga je ook naar Dour en heb je al keuzestress? Neem dan onze handige Dour-dilemmagids ter hand en je hakte nog nooit zo goed geïnformeerd knopen door!

Donderdag

Kate Tempest of Earl Sweatshirt

We starten meteen met een moeilijke. De Britse dame Kate Tempest mixt maatschappelijke poëzie met rapbeats en mag zichzelf dus rapper noemen. Op haar recente album Let Them Eat Chaos wordt haar talent zeker en vast bevestigd en naar het schijnt zijn haar liveshows absolute pareltjes. Wij voorspellen prachtige storytelling onder begeleiding van een intieme, maar magische sfeer. Op hetzelfde moment treedt het Amerikaanse HipHop-talent Earl Sweatshirt op. Earl – nog altijd maar 23 – wordt beschouwd als één van de grootste talenten binnen het genre. Hoewel het alweer twee jaar geleden is dat zijn debuutalbum Doris verscheen is het jongste lid van Odd Future  nog altijd een must-see performance!

Onze keuze: Earl Sweatshirt

Blanck Mass of Todd Terje

Dit dilemma kan je makkelijk samenvatten als de keuze tussen hard of zacht. Wie liever keiharde en meedogenloze beats voorgeschoteld krijgt, kan donderdagnacht zijn heil halen bij Blanck Mass. Het solo project van Benjamin John Power (bekend van Fuck Buttons) bracht nog maar net zijn nieuwe album World Eater uit en wisselt experimentele drone-geluiden af met spacey beats. Heb je echter een voorliefde voor sensuele Scandinavische danspasjes, dan weet Todd Terje wel raad. De Noor brengt met zijn zomerse funkdancefusion de bergtoppen aan het smelten en krijgt zelfs de meest verlegen mensen aan het dansen.

Onze keuze: Todd Terje

Vrijdag

Two Door Cinema Club/Blonde Redhead/Robbing Millions

Belgische talenten, Britse indiepop of alternatieve rock uit New York? Begin dit jaar zagen we Blonde Redhead nog aan het werk in de Botanique en daar wist de band rond Kazu Makino en de broers Simone en Amedeo Pace ons helemaal in te pakken. Enige voorkennis lijkt ons wel nodig, want de band heeft er na een dikke twintig jaar wel een sterke cultstatus aan overgehouden. Ook Two Door Cinema Club heeft zo’n aanhang, al bestaat die dan voornamelijk uit jonge meisjes die de springerige nummers als “Undercover Maryn” of “Something Good Can Work” luidkeels kunnen meezingen. Het Brusselse Robbing Millions heeft daarentegen nog geen stevige aanhang, maar verdient dat volgens ons helemaal. Hun enthousiaste en excentrieke poprock botst alle kanten op en is op een podium nog aanstekelijker dan op plaat.

Onze keuze: Robbing Millions

Trentemøller/Warhaus/The Kills

Wie Warhaus ondertussen nog niet gezien heeft, maakt daar beter spoedig werk van. Gezien het soloproject van Maarten Devoldere nog steeds shows speelt en nieuwe singles uitbrengt, is het onduidelijk hoe lang het liefdeskind van Devoldere en Sylvie Kreusch nog zal bestaan. Wij zagen ze al enkele keren aan het werk en de band stelt nooit teleur. The Kills lieten ons land dan weer vier jaar lang links liggen, maar sinds 2016 staat de band nu al voor een vijfde keer op een Belgisch podium. Op Pukkelpop en Werchter wisten ze al een weide in te pakken met hun beenharde rock en op Dour zal dat wellicht niet anders zijn. Van een heel ander kaliber is dan weer Trentemøller. De Deense dj is voor geen gat of genre te vangen en bracht al platen uit die zowel in het hokje ambient, dance, electro als techno behoren. Live draait hij ze vaak allemaal door elkaar en laat hij zich sinds kort ook bijstaan door een heuse liveband én een visuele show. Kortom: het totaalpakket.

Onze keuze: Trentemøller

The Underachievers / Amelie Lens

Dit dilemma is vooral een regelrechte clash tussen twee genres: HipHop & Techno. The Underachievers zijn een rap duo dat goede herinneringen heeft aan Dour, in 2014 en 2015 kwamen ze er ook al een feestje bouwen. Hoewel het duo nog maar net hun nieuwe album Renaissance uitbracht, verwachten we vooral een concert bestaande uit hun grootste bangers van de afgelopen jaren. Amelie Lens is uiteraard ook knallen, maar dan wel op een volledig andere manier. De Belgische producer doet het tegenwoordig uitstekend als DJ en staat bekend om haar intensieve, ietwat duistere ritmes die je gegarandeerd meenemen op een stevige technotrip. Twee donkere shows waar je volledig uit je dak kan gaan, pick your choice!

Onze keuze: Amelie Lens

Zaterdag

De La Soul/ Timber Timbre/Alcest/Jagwar Ma

Zo tussen zeven uur ’s avonds en middernacht is de programmatie van Dour 2017 een ware hel. Beginnen kan je nog met Kevin Morby, maar daarna is het al meteen kiezen tussen de Franse metal van Alcest of de tropische junglepop van Jagwar Ma. En ga je naar die eerste dan mis je meteen al een half uur van headliner De La Soul of het subtiele Timber Timbre. Ga je dus voor een combo dansbare en zomerse muziek (Jagwar Ma + De La Soul) of voor een tripje richting duistere oorden (Alcest + Timber Timbre). Als derde alternatief kan je natuurlijk ook de twee combineren.

Onze keuze: Alcest + De La Soul

Phoenix/Bazart/Ry X/Amenra

Het overlappend parcours van Dour gaat gewoon verder. Als je alle vier bovenstaande artiesten wilt zien, kan je telkens maar een half uurtje blijven en dan moet je al weer naar een andere tent of podium hollen. Een hartverscheurende keuze, want ofwel mis je de zinderende apotheose van Bazart, ofwel mis je het subtiele begin van Ry X. De Australiër weet je met zijn romantische folk in geen tijd vast te grijpen, en als hij zoals bij vorige optredens zijn strijkerskwartet weer mee heeft, weet hij ook je gevoelige snaren raken. Bazart is dan weer meteen andere koek, maar wie nog niet weet wie de band is, heeft het afgelopen jaar onder een steen geleefd. Ben je fan, dan is de keuze snel gemaakt, maar zoek je liever andere oorden op, dan maakt Dour het je nog wat moeilijker. Want halverwege de set van Ry X beginnen de Franse indiepoppers van Phoenix op het hoofdpodium aan hun optreden. En wanneer die net op gang zijn gekomen, start Amenra hun aardedonkere set in La Caverne. Idealiter zou de Kortrijkse metalbands beginnen rond middernacht en konden we hun volledige set zien. Nu moeten we ons tevreden stellen met een half uurtje. Heel sneu is dat!

Onze keuze: Ry X + Phoenix + Amenra

Zondag

Metronomy/Young Fathers

De ene band zagen we vorige maand nog op Best Kept Secret, de andere stond twee jaar geleden ook al eens op Dour en blies ons toen al omver. Het Britse rap/hip hop collectief Young Fathers bracht twee albums uit in twee jaar tijd, maar laat ons nu al twee jaar wachten op nieuw werk. Dat er wel eens iets nieuws kan gespeeld worden op Dour, zit er dus dik in. Ze wisten ons al te overtuigen met albums Dead en White Men Are Black Men Too en wonnen zelfs de prestigieuze Mercury Prize voor die eerste. De lat ligt dus hoog voor hun derde plaat. Ook voor Metronomy ligt de lat hoog. Al zal de funky band rond Joseph Mount er niet over gaan, maar wel de limbo er onder doen. Op BKS kwamen ze al volledig tot hun recht aan het strand bij een meer, benieuwd of dat in de traditionele modderpoel van Dour even goed klinkt.

Onze keuze: Young Fathers

Roméo Elvis/Millionaire

Een Belgisch onderonsje. De ene is de up and coming hiphop held van het moment, de andere is een band die al jaren meegaat en pas dit jaar zijn comeback maakte. Roméo Elvis x Le Motel speelden al op heel wat festivals ter lande en lijken alleen maar beter en beter te worden. Zagen we ze begin dit jaar nog in de Vooruit, dan kan je ze deze zomer haast niet mislopen. Ook Millionaire staat voor een heel drukke zomer. Op Best Kept Secret en in de Botanique konden we al eens proeven van de herboren band rond Tim Van Hamel en het smaakte steeds naar meer. Onze Vlaamse Jack White wist keer op keer te imponeren met zijn gierende gitaren en allesverwoestende riffs. Geen wonder dat de band al ver buiten onze landsgrenzen bekend is en hun terugkeer op tromgeroffel en gejuich onthaald werd.

Onze keuze: Millionaire

Kiasmos/Justice

De makkelijkste keuze sparen we natuurlijk voor het laatste en zo lijkt de organisatie van Dour er ook over te denken. Ook al is de trage opbouwende dancemuziek van Kiasmos een waardige afsluiter voor het festival, toch is het haast onmogelijk om niet te kiezen voor het Franse dj-duo Justice. De minimalistische techno van IJslanders Ólafur Arnalds and Janus Rasmussen staat dan ook haaks op de euforische en extraverte dance van Gaspard Augé en Xavier de Rosnay. Wie met de ogen toe wil genieten en dansen gaat dan best naar Kiasmos, wie echter luidkeels wil meezingen met “D.A.N.C.E.”, “DVNO” of “We Are Your Friends” gaat best al wat vroeger voor The Last Arena gaan staan. Justice speelt niet zo vaak in ons Belgenland (en optredens tout court), dus de keuze is snel gemaakt.

Onze keuze: Justice

 

Related posts
LiveRecensies

Dour (Festivaldag 5): Op de DOUREUH buiten

Dag vijf van Dour en dan is het niet onlogisch dat de tank van het gros van de bezoekers leeg is. Tienduizenden…
InstagramLiveRecensies

Tomorrowland 2024 (Festivaldag 2): De noodzakelijke shot levenselixir

Na een zomers warme eerste festivaldag op de holy grounds langs de A12, stoomde de madnesstrein op zaterdag gewoon verder. Op vrijdag…
InstagramLiveRecensies

Dour 2024 (Festivaldag 4): Blijven DOURgaan

De vierde festivaldag van Dour is traditiegetrouw de dag die het meeste volk trekt en dat was dit jaar niet anders. Aan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.