AlbumsRecensies

The Flaming Lips – “Oczy Mlody” (★★★½): Jong, fris, psychedelisch en een tikje langdradig.

Vernietigende recensies en heiligverklaringen. Beide extremen hebben we zien passeren over de nieuwe van The Flaming Lips. Het werd dus duidelijk eens tijd dat we Oczy Mlody zelf op de rooster legden.

Met de intro en eveneens de titeltrack, begint Oczy Mlody alvast veelbelovend. Frontman Wayne Conye mag dan niet zeker zijn wat de albumtitel juist betekent, hij weet wel dat het als een soort medicijn klinkt. Dit album wil dat ook zijn na hun vorige, donkere plaat, The Terror. Na de subtiele overgang naar de tweede track “How???”, weten we ook wat hij met dat medicijn juist bedoelt. Hun psychedelische synthesizers klinken fris en fruitig. Als we onze ogen sluiten, zien we ’s ochtends de zon opkomen en horen we de vogeltjes fluiten. Want ook dat hebben ze erin gesampled.

Track nummer drie “There Should Be Unicorns” klinkt dan plots weer een stuk mysterieuzer. Het lijkt alsof ze de dromerige, happy sound uit de eerste twee tracks zomaar weer de grond indrukken. Deze aanpak geeft Oczy Mlody een boeiend aspect, waardoor we al snel benieuwd zijn naar wat het album nog meer te bieden heeft. Zijn de vernietigende reviews dan allemaal zomaar uit de lucht gegrepen? Welnee, na deze eerste drie veelbelovende tracks lijkt het wel alsof de band even moet bekomen van al het moois dat ze verwezenlijkt hebben.

“Sunrise (Eyes Of The Young)” en “Galaxy I Sink” klinken meer als een soundtrack voor een film. En zo gaat het album ook een paar tracks verder. Buiten een paar magische opflakkeringen tijdens “Nigdy Nie (Never No)” blijft er weinig over van de veelbelovende start. Na het zeven en halve minuut durende “Listening To The Frogs With Demon Eyes” hebben we het even moeilijk om de concentratie er bij te houden en vallen onze ogen bijna dicht. Niet dat dit nummer slecht is, maar de magische trip duurt gewoon net iets te lang.

Dan bereiken we eindelijk “The Castle”, waarmee onze journey zijn hoogtepunt bereikt. ‘I was truly sad and I was singing and writing about this sad, sad situation.’ zegt Conye over deze track. En daar vinden we het eerder vermelde, helende medicijn dan weer. “The Castle” klinkt optimistisch, hoopvol en dromerig. Op het moment dat we denken dat dit een mooie afsluiter had kunnen zijn, begint “Almost Home”.

Voor de bevestiging van het gevoel dat we bij “The Castle” hadden, daarmee wachten The Flaming Lips nog even tot aan de laatste track. “We A Famly” doet wat experimentele psychedelia moet doen, het laat ons wegdromen. Miley Cyrus, die een gastrol opneemt in de afsluitende track, klinkt hier perfect op haar plaats en geeft onze reis de afsluiter die ze verdiende.

The Flaming Lips doen waar ze goed in zijn. Ze trekken zich van niks of niemand iets aan en schrijven wat ze willen. Met een zeer strakke start werden we al bijna overenthousiast. Vervolgens genoten we een lange reis, die net niet vervelend werd, om tot onze eindbestemming “The Castle” te komen. Oczy Mlody klinkt jong, fris en eigenzinnig, wat een sterke prestatie is voor een band die al 34 jaar meedraait.

Ons oordeel: ★ ★ ★½

The Flaming Lips stellen hun nieuwe album op 3 februari voor in een uitverkochte Roma te Antwerpen.

Facebook / Twitter / Instagram

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Canty - "Mercy Street"

Zanger en multi-instrumentalist Canty uit London staat aan het begin van hun piepjonge carrière. Amper twee maanden geleden kwam hun eerste single…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Koala Disco - "Witches"

‘I’m so sick and tired of your bullshit’ is nogal een statement om een nummer mee te openen. Zwier er een dreunende…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Cavolo Nero - "Mauna Kea"

Wie de woorden ‘Cavolo Nero’ hoort, kan aan twee dingen denken. Enerzijds aan een plantensoort afkomstig uit Toscane, anderzijds aan de psychedelische…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.