AlbumsRecensies

Alex Koo – Identified Flying Object (★★★★): Op de wip tussen muzikale beheersing en totale overgave

Het gaat componist/pianist Alex Koo bijzonder goed voor de wind. Recent trad hij aan op de livestreaming van Brussels Jazz in Flagey (samen met aanstormend talent als o.a. Naima Joris): een concert dat sterk in het teken stond van zijn jongste release Identified Flying Object.

Daarop laat de uit Waregem afkomstige Koo zich omringen met de Hongaarse drummer/percussionist Attial Gyarfas en trompettist Ralph Alessi. Die laatste is er net als op voorganger Appleblueseagreen weer bij. Op het  in de Gentse Johnny Green Giant studio opgenomen Identified Flying Object overheerst echter de grootse, subtiele beheersing. Verwacht dan ook geen wilde strepen freejazz, noch overrompelende noise. Niets van dat, gewoon een heerlijke dialoog tussen drie muzikanten die elkaar haast blindelings begrijpen.

Een eerste luisterbeurt herinnert aan de tere, delicate sferen die veelal op ECM-albums opduiken. Koele ernst, denk je dan. Maar toch is er iets aan het warmbloedig spel van deze avonturiers die het wat tussenuit laat springen. Kleur bijvoorbeeld, zowel in de albumhoes als in de frisse, verse muziek die zich vooral door improvisatie kenmerkt. Hoewel klassiek geschoold, hecht Koo veel belang aan de fijnzinnig afgebakende exploratie van nieuwere geluiden en structuren. Net dat maakt dit Identified Flying Object zo immens waardevol.

Wonderlijk ook hoe de meditatieve sluimer van “Aurora” plots opduikt. Een gebied waar improvisatorische jazz en duizelingwekkende ambient elkaar vinden. Het geeft aan hoe Koo & co erg avontuurlijke reizigers in de muziek zijn en blijven. Soms door enige speelsheid aan de dag te leggen, zoals onder meer in “Toy Pianos”. Elders merk je hoe de contrasten soms lekker schuren zonder dat je er ongemakkelijk van wordt. Evenzeer diept Koo zoals met het knap uitwaaierende “Underwater Star Based Society” de composities lekker uit door er erg delicate laagjes fusion-elektronica aan toe te voegen.

Het allerlaatste moment net voor de slaap je overvalt. Het moment dat je bewust bent dat geest en lichaam zich overgeven dat voor bevrijding zorgt. Daar is het Koo & co om te doen. Alles los laten en he-le-maal opgaan in een heel andere wereld waar verbeelding de plak zwaait. Dat haal je uit het verhaal dat het door een kosmopoliet als Koo aangevoerd trio hier op het sterk overrompelende Identified Flying Object vertelt. Van opener “Nebula” tot het immer uitdijende avontuur dat “Source Of The Ten Thousand Things” is: grootse klasse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.