AlbumsRecensies

Ty Dolla $ign – Featuring Ty Dolla $ign (★★½): Goed, maar te veel

De Amerikaanse zanger, songwriter en producer Tyrone Griffin Jr., beter bekend als Ty Dolla $ign, leeft van singles en features. Hoewel hij al sinds 2011 drie albums, twee ep’s en negen mixtapes heeft uitgebracht, is dat niet het werk waarmee Ty is doorgebroken. Zijn opvallendste en bekendste nummers verschenen als singles, waarvan er 34 van zijn hand zijn terwijl hij op maar liefst 73(!) nummers een gastbijdrage leverde. Zo is Tyrone vooral bekend van Post Malones “Psycho” en Jason Derulo’s “Swalla” met Nicki Minaj, maar ook artiesten als Little Mix, Jacob Collier en The Chainsmokers werkten al met Ty samen. Dit alles heeft er voor gezorgd dat hij zich moeilijk als soloartiest met een eigen geluid heeft kunnen profileren, wat duidelijk te merken is op zijn nieuwste album Featuring Ty Dolla $ign.

Zoals de titel al doet vermoeden, is Ty zich bewust van zijn status als gastartiest. Op Instagram liet hij alvast het volgende weten: ‘I’m blessed with the gift of collaborating.’ Hij ziet dit als zijn grootste troef en hoewel het inderdaad bewonderenswaardig is dat iemand zich zo vlot weet aan te passen aan tal van artiesten, blijven wij kritisch. Featuring Ty Dolla $ign is namelijk een album van 25 nummers met daarop maar liefst 21 gastartiesten. Of is Ty nu net de gastartiest? Het is niet duidelijk en maakt zijn status als soloact nog ingewikkelder. Is dit album nu hoe hij klinkt? Of is het een verzameling singles van andere artiesten waarop hij voor een feature zorgt?

21 gastartiesten is veel, maar gelukkig zitten er dan ook ferme namen tussen. Zo verschijnen Kanye West, Anderson .Paak, Kid Cudi, Post Malone, Nicki Minaj en Skrillex op Featuring Ty Dolla $ign, maar ook opkomende namen als Lil Durk en Roddy Ricch kregen hun kans om op het album te schijnen. Daarnaast krijg je nog gevestigde waarden als Kehlani en Young Thug te horen, en dan hebben we nog steeds niet alle features opgesomd. Het is simpelweg te veel. 25 nummers lang, afgewisseld met korte tussenstukjes, wordt de ene na de andere samenwerking op ons afgevuurd waardoor we door het bos de bomen niet meer kunnen zien.

Daarmee is natuurlijk nog niets verteld over de muziek zelf. Hoewel het allemaal wat veel is, en het niet helemaal duidelijk is wie dit album nu eigenlijk heeft gemaakt, staat het buiten kijf dat de afzonderlijke nummers stuk voor stuk enorm goed zijn. Kleppers die meteen in het oog springen zijn “Spicy” met Post Malone en “Expensive” dat zonder Nicki Minajs feature wat wansmakelijk was geweest. Aangezien dit album echter negentien volwaardige tracks telt, zijn er een hoop gedoemd om onopgemerkt te blijven. Zo vergaten we “Nothing Like Your Exes” al zodra het nummer eindigde en moet de tijd ook niet uitwijzen dat “Time Will Tell” geen hit wordt.

Om tot de slotsom te komen: Ty Dolla $ign is een enorm getalenteerde artiest die zich zonder moeite aan anderen weet aan te passen. Zo heeft hij een hoop sterke singles achter de rug, waarvan Featuring Ty Dolla $ign er ook een paar bevat. Zijn manier van werken vertaalt zich echter niet goed naar een album aangezien het niet meer duidelijk is wie eigenlijk als hoofdartiest dient. Daar komt nog bij kijken dat 21 features enorm veel is en alle nummers nogal genadeloos in elkaar overlopen. Zonde, want als single hadden een hoop van deze nummers veel meer verdiende aandacht kunnen krijgen.

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

273 posts

About author
Ik vond geluk in een roze donut.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

6LACK @ Ancienne Belgique (AB): Emoties aan de lopende band

De Amerikaanse Ricardo Valentine oftewel 6lack (uitgesproken als Black) komt met zijn Europese ‘Since I have a Lover Tour’ voor het eerst…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Noah Kahan - “Forever”

Het is zeker geen geheim dat je op dit moment niet om Noah Kahan heen kan: “Stick Season” staat overal te gloeien…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Pukkelpop haalt o.a. Jorja Smith, Soulwax, Skrillex en The Smile naar Kiewit!

Pukkelpop heeft ook deze week heel wat mooie namen in petto. Nadat de organisatie afgelopen week uitpakte met headliners als Fred again..,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.