LiveRecensies

Shawn Mendes @ Sportpaleis: Tieneridool met rockallures

©CPU– Lies Borgers

Het gebeurt niet vaak, maar het Sportpaleis was voor de show van het Canadese tieneridool Shawn Mendes binnen enkele minuten uitverkocht. Maandenlang keken dan ook heel wat tieners uit naar de show van hun favoriete popster, die zijn self-titled album aan de wereld voorstelt. Met een uitgebreide tour trekt de zanger, die bekend werd op de applicatie Vine, doorheen heel de wereld. Zijn populariteit lijkt intussen dan ook geen grenzen meer te kennen, want zowat elke puber kent wel een nummer van de charismatische zanger. Een show zoals bij Lady Gaga of Justin Bieber moet je bij Shawn Mendes niet verwachten, want hij focust zich vooral op zijn muziek. Zo ook tijdens zijn show in het Sportpaleis.

©CPU– Lies Borgers

Door de enorm lange wachtrijen aan de ingang, moesten we een stukje van Alessia Cara’s show missen. De Canadese zangeres mag Mendes heel de tour lang vergezellen en speelde een set van om en bij veertig minuten. Met nummers uit haar debuutalbum Know It All en haar nieuwe plaat wist ze de aandacht van het publiek helemaal te trekken en kon ze rekenen op een groot enthousiasme voor een voorprogramma. Ze heeft dan ook dezelfde doelgroep als de hoofdact van de avond en er staan intussen ook genoeg hits in haar arsenaal om een show te vullen. “Stay” zorgde zelfs voor het eerste grote feest in het Sportpaleis. Een sterke beurt van de zangeres, die enorm goed bij stem was.

Oordopjes waren in het Sportpaleis geen overbodige luxe, want van zodra Shawn Mendes het podium opkwam, opende de Mendes-Army hun keeltjes wat voor een oorverdovende lawine van gekrijs zorgde, nog voor de zanger maar één woord gezongen had. Met “Lost In Japan” gooide hij meteen één van zijn recentste hits in de strijd als opener en dat was geen slechte keuze, want het nummer heeft een goede flow die we best wisten te pruimen. Met “There’s Nothing Holding Me Back” vuurde hij daarna meteen zijn volgende joekel van een hit op zijn fans af, die maar al te graag meezongen en sprongen. Niet alleen Shawn’s stembanden waren dus gesmeerd.

©CPU– Lies Borgers

Wat Shawn Mendes van de andere popsterren onderscheidt, is makkelijk uitgelegd. De zanger schrijft niet alleen zijn nummers zelf, maar begeleidt zichzelf ook op piano en gitaar bij nagenoeg elke song van de show. Zo ook tijdens zijn hit “Stitches”, waar hij duidelijk van de sfeer genoot en er geregeld een ‘Beautiful!’ tussen gooit. Ook wanneer hij op de b-stage enkele nummers in een akoestische versie bracht, merkte je zijn oprechte dankbaarheid. Met enkel een gitaar in zijn handen begeesterde hij met “When You’re Ready”. Met “Like To Be You” kreeg hij de tienerhartjes uiteindelijk helemaal aan het smelten. De lichte meligheid die het gedeelte op de b-stage met zich voortbracht, was misschien iets te cliché door de opbouw van nummers en de setting waarin die gebracht werden, maar net dat stuk viel wel enorm in de smaak bij zijn fans. 

Shawn Mendes heeft naast heel wat pophits, ook enkele fijne, iets alternatievere nummers. Zo heb je het funky “Particular Taste” en kregen “Mutual” en “Bad Reputation” goed gespeelde rock-outro’s, die tonen dat hij zijn snaren goed kan inzetten. Met “Youth” kregen we dan één van zijn beste popnummers in een akoestische versie te horen, waardoor het mede dankzij een luidkeels meegezongen sing-a-long nog meer als een anthem voor de aanwezige jeugd aanvoelde. De iets te voorspelbare woorden ‘Geloof in je zelf, want jullie zijn de toekomst!’ horen daar nu ook eenmaal bij. 

©CPU– Lies Borgers

Shawn Mendes weet precies welke nummers uitblinken in zijn set als het op sfeer aankomt. Een nummer als “Mercy” wordt dan ook zo gebracht dat iedereen van begin tot einde de longen uit zijn lijf zingt. Ook het iets oudere “Treat You Better” is een meezinger van formaat die de zaal in lichterlaaie zet, maar het is vooral showafsluiter “In My Blood” die met de pluimen gaat lopen. Voorafgegaan door een lichtjes scheef gezongen cover van Coldplay’s megahit “Fix You”, haalde Mendes voor het slot van de show nog eens alles boven. Met confetti-kanonnen en CO2-jets zorgde hij bij het laatste refrein nog eens voor een bombastische finale die de jonge zieltjes helemaal gelukkig stemde. 

©CPU– Lies Borgers

Was Shawn Mendes goed? Dat zeker, maar zijn show vinkte soms iets te vaak de clichés van een tieneridool af en ook de sound van de band was niet altijd optimaal afgestemd. Zijn fans kon dit echter niets schelen, want zij hadden de avond van hun leven. Heel de show lang stonden ze te dansen en mee te zingen alsof het het laatste concert was dat ze mochten bijwonen, wat er dan ook voor zorgde dat er een magische sfeer in de lucht hing. Dit zal met zekerheid nog lang in de hoofden van de aanwezigen nazinderen. Achter zijn piano of met een gitaar in handen, Shawn kreeg iedereen mee en dat maakt hem misschien tot één van de grootste popsterren van het moment. 

Fan van de foto’s? Nog meer foto’s van de show zijn op onze Instagram te vinden. Volgen is de boodschap!

Setlist:

Lost In Japan
There’s Nothing Holding Me Back
Nervous
Stitches
I Know What You Did Last Summer
Mutual
Bad Reputation
Never Be Alone
Life Of The Party
When You’re Ready
Like To Be You
Ruin
Treat You Better
Particular Taste
Where Were You In The Morning?
Fallin’ All In You
Youth
Why
Mercy

Fix You (Coldplay cover)
In My Blood

1856 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Simple Minds @ Sportpaleis: Tournée Générale

Wat Kurt Cobain betekende voor de jeugd in de jaren negentig, was Jim Kerr voor de generatie ervoor. Al moesten de Schotse…
InstagramLiveRecensies

Editors @ Sportpaleis: Sluipt de sleur in het droomhuwelijk?

Editors en België, een geslaagd huwelijk dat al meermaals werd beklonken op de Belgische festivalweides. Wie vorig jaar tevergeefs voor de gesloten…
LiveRecensies

Niall Horan @ Sportpaleis: Vloedgolf aan gesmolten tienerharten

Boybands staan bekend als ware wereldsterfabrieken. Take That bracht ons Robbie Williams, *NSYNC had Justin Timberlake en Ricky Martin zette zijn eerste…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.