AlbumsRecensies

The Barr Brothers – Queens of the Breakers (★★★½): Een gelukzalig briesje

AlbumsRecensies

The Barr Brothers – Queens of the Breakers (★★★½): Een gelukzalig briesje

Een huilende baby? Geen probleem voor de jonge papa’s van The Barr Brothers. Even een single van hun nieuwe album Queens of the Breakers opzetten en klaar is kees. Ze lieten even op zich wachten, papa’s hebben het namelijk druk en toeren is vermoeiend, maar hier is de nieuwe plaat dan: licht zweverig gitaartje, het gestreel van een harp en de zachte stem van de zanger.

Jong als ze waren begonnen de broers aan experimentele, geïmproviseerde muziek. Het was pas wanneer Brad – de gitaarspeler van het duo – door de muren van zijn slaapkamer het geluid van een harp hoorde dat ze besloten om te stoppen met experimenteren. Weg met professor Gobelijn, welkom harpspeelster Lhasa. Lhasa, Brad en Andrew vormden The Barr Brothers en brachten het eerste album uit in 2011.

Wat ouder en meer belegen in de wereld van folk komt nu hun derde album tevoorschijn. Queens of The Breakers neemt je mee naar uitgestrekte, rustgevende velden van het platteland. Het verhaal start met de introsong “Defibrillation” of hoe wij het noemen: De emotionele roetsjbaan. Het lied raakt de luisteraar vanaf de start tot het einde. Licht en eenvoudig gedrum leidt het stuk in, tamboerijn en gitaar worden bijgevoegd en dit alles wordt afgemaakt met droefgeestig gezang. Een eenvoudig recept dat je lichaam laat rillen, je kippenvel geeft en waarbij tranen in de ogen springen.

Peace of Mind is wat je bereikt na het beluisteren van “You Would Have To Lose Your Mind”. Het duet tussen de harp en de gitaar is een verhaal op zich, de zang zorgt voor de verbintenis. Even worden de zorgen van het dagelijkse leven vergeten. De muziek laat je zuchten om daarna de koe terug bij zijn horens te vatten. “You Would Have To Lose Your Mind” bouwt uiteindelijk op naar een climax waar er enthousiaste drumslagen te horen zijn, werkelijk de kers op de taart.

We hoopten het unieke en weinig bespeelde instrument harp ergens in zijn volledigheid te horen. Helaas is deze niet zo uitgesproken zoals we hoopten. Enkel in de liedjes “Hideous Glorious Part 2” & “You Would Have To Lose Your Mind” komt de harp tot zijn recht en word je ondergedompeld in dat engelengezang. Dit neemt niet weg dat je de cowboyhoed af mag zetten. Laat hem even staan en luister naar dit uniek, mooi gebalanceerd folk country album.

Queens of the Breakers is een easygoing, rustig folk album waarin af en toe geneigd wordt naar een wat ruige countrysetting. Gitaren, hier en daar wat elektro, drum en de harp – die zeker niet vergeten mag worden – zorgen voor een beluisterwaardig album. Sit back, relax and enjoy. Hun nieuw album is live te beluisteren op 4 november in Vorst Nationaal, waar ze in het voorprogramma staan van The War On Drugs.

Facebook / Instagram / Twitter

Related posts
LiveRecensies

Steve Gunn @ Trix (Bar): Kronkelende nevelslierten

Fans van het betere snarenwerk zijn al even vertrouwd met de muziek van Steve Gunn. De singer-songwriter groeide op in Pennsylvania en…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Cardinals – “If I Could Make You Care”

Afkomstig uit de Ierse stad Cork, vormen Euan Manning, Finn Manning, Darragh Manning, Kieran Hurley, Aaron Hurley en Oskar Gudinovic samen Cardinals….
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single The New Eves - "Astrolabe"

The New Eves is voorlopig nog een vrij onbekende naam in de muziekwereld, maar de band is hard aan het werk om…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.