LiveRecensies

Recensie, LNZNDRF @ Botanique: de apocalyps op een druilerige zondagavond

 

12773066_10208647508933890_183580160_o
LNZNDRF (lees Lanzendorf), een nieuwe ‘supergroep’ met leden van The National en Beirut, verblijdde zondagavond een goed volgelopen Rotonde met een exclusieve show. Hun beperkte tour dit voorjaar doet immers enkel Londen, Brussel, Berlijn en New York aan. Een samenspel van subtiele elektronische beats, strakke drums, ijle gitaren en een doordringende bas zorgde voor een apocalyptisch sfeertje.

Nadat Matt Berninger van The National Brussel aandeed met zijn nevenproject El Vy, was het nu de beurt aan de broertjes Scott en Bryan Devendorf, respectievelijk de bassist en drummer van de band. Samen met Benjamin Lanz vormen ze LNZNDRF. Op het podium worden ze bijgestaan door Aaron Arntz, net als Lanz actief in de band Beirut.

De debuutplaat (eveneens LNZNDRF) kwam uit op 19 februari en werd in enkele dagen tijd opgenomen in een kerk. De songs ontstonden uit langgerekte jamsessies, wat ook duidelijk tot uiting komt tijdens het optreden.

De band, gehuld in een soort schildersoveralls, opent met ‘Future You’. De apocalyps is meteen voelbaar met onheilspellende, dramatische klanken, versterkt door synths, drums en gitaren. Net zoals pakweg Explosions In The Sky bouwen de heren van LNZNDRF hun nummers traag op. De meeste songs klokken dan ook af om en bij de 10 minuten. Ook de overgangen worden ingekleurd door dezelfde doordringende, donkere synthklanken.

Tijdens het funky ‘Kind Things’ gooien de heren het even over een andere boeg. Het samenspel van de drie stemmen maakt het nummer iets poppier. Een vorm van herkenning uit het publiek komt er bij ‘Beneath The Black Sea’, misschien wel het meest toegankelijke nummer van de debuutplaat. De drums refereren duidelijk aan de sound van The National en je hoort er ook echo’s van New Order en DIIV in.

“Het is fijn om te spelen op deze geweldige locatie”, vertelt zanger/gitarist Benjamin Lanz ergens halverwege het concert. De bandleden genieten duidelijk van het momentum. Gewoon eens hun eigen ding doen voor een beperkt publiek vooraleer de festivalweides van onder meer Rock Werchter (voor Beirut) en Down The Rabbit Hole (voor The National) eraan komen. Hun liefde voor duistere eighties krautrock kunnen ze perfect kwijt in dit zijproject. Niet toevallig klonk Kraftwerk’s ‘Computer World’ door de boxen net voor het concert startte.

Een langgerekt ‘Mt. Storm’ met onheilspellende zang en een finale van vreemde beats en bliepjes en een allesverwoestend, chaotisch ‘Samarra’ sluit het concert af. Een perfecte soundtrack voor wat het einde van de wereld en daarna zou kunnen zijn. Visuals en een indrukwekkende lichtshow had LNZNDRF niet nodig om het publiek te overtuigen. Live klinken de nummers van de heren Devendorf en Lanz alvast nog overtuigender dan op plaat.

Recensie door Dimitri Arbyn


De setlist:
1) Future You
2) Kind Things
3) Monument
4) Hypno-Skate
5) Beneath The Black Sea
6) Mt. Storm
7) Samarra


LNZNDRF vind je hier: Facebook | Twitter | YouTube | Site

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Lenny Kravitz – Blue Electric Light (★★★½): Vintage Kravitz met een scheut Prince

“Let Love Rule”, “Mr Cab Driver”, “Are You Gonna Go My Way?”, “Always On The Run”, “Fly Away”, “It Ain’t Over ‘Till…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Various Artists - Everyone's Getting Involved: A Tribute to Talking Heads' Stop Making Sense (★★★½): Lang leve Talking Heads, nog steeds

Dit jaar wordt de veertigste verjaardag gevierd van de baanbrekende Talking Heads-concertfilm Stop Making Sense en het daarbij horende album. Destijds werden…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Pearl Jam – “Wreckage”

Pearl Jam reikt over generaties heen en denkt nog niet aan stoppen. Eddie Vedder gaat dan misschien niet meer in de stellingen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.