Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Warhaus – “Open Window”

© CPU – Bert Savels

Na drie albums had Belgische trots Balthazar er eventjes genoeg van. De bandleden vonden het tijd voor iets anders en zo stampte Jinte Deprez J. Bernardt uit de grond, bracht Simon Casier muziek uit als Zimmerman en Patricia Vanneste speelde eventjes mee met Hydrogen Sea en bracht als Sohnarr een fantastisch album uit. Het grootste solosucces was toch weggelegd voor Maarten Devoldere en zijn Warhaus. Met zijn soloproject wist hij op korte tijd niet één, maar twee sterke albums uit te brengen, met daarop verschillende hits zoals “Mad World”, “Machinery” en “Love’s a Stranger”. Op twee jaar tijd wist Devoldere met We Fucked a Flame Into Being en Warhaus te bewijzen dat hij los van Balthazar ook sterke muziek kan maken.

Het mocht dan wel het soloproject van Maarten zijn, toch had hij een geheim wapen achter de hand: Sylvie Kreusch. Zijn toenmalige vriendin en muze, die we toen al kenden als de frontvrouw van Soldier’s Heart, zorgde al gauw voor een zwoele toevoeging aan de muziek van Warhaus. De chemie tussen de twee werd op het podium nog eens versterkt als ze de liefde bezongen tijdens nummers als “Fall in Love With Me”, dat dan nog eens gepaard ging met de sensuele bewegingen zoals we ze ondertussen gewoon zijn van Kreusch. Zij zong intussen uitgebreid over hun break-up op haar eerste solo-album Montbray en terwijl zij haar solocarrière uitbouwde, bracht Devoldere opnieuw twee albums uit met Balthazar.

Nadat Maarten Devoldere samen met Jinte en co vorig jaar Sand uitbracht, trok hij zich terug in zijn bunker om zich volledig te focussen op zijn andere baby. “Open Window” is het eerste lied van Warhaus in vijf jaar en dat is zeker een terugkeer door de grote poort. Het eerste deel is precies wat je zou verwachten van een Warhaus-lied. De vertrouwd aanvoelde stijl heeft nog steeds zeker wat weg van Balthazar, wat voor een groot deel te danken is aan de diepe stem van Maarten. Hij wordt tegenwoordig voor de duidelijkheid niet meer vergezeld door Sylvie Kreusch. Het is tijdens het tweede deel dat de muzikant nog maar eens bewijst waarom Warhaus meer is dan gewoon een zijprojectje om de tijd tussen de releases van Balthazar op te vullen. De minutenlange outro neemt ons mee naar plaatsen waar we zelden eerder zijn geweest, dankzij prachtig pianowerk en betoverende strijkers. Het opzwepende muziekstuk wordt steeds groter, zonder ooit over de top te gaan. Zo weet Maarten Devoldere op een bijzondere manier de grenzen op te zoeken. “Open Window” is niet gewoon een comebacksingle van Warhaus, maar een fantastische muzikale escapade die meteen smaakt naar meer.

Op 27 november staat Warhaus in de Handelsbeurs in Gent.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

1091 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Warhaus @ OLT Rivierenhof: Gebroken hart, geopende zweetklieren

Nadat Maarten Devoldere enkele weken terug op de Lokerse Feesten voor onbepaalde duur afscheid nam van Balthazar, om een paar dagen later…
InstagramLiveRecensies

Rock Herk 2023 (Festivaldag 1): Hard en hart

In de buik van de festivalzomer vindt naar goeie gewoonte Rock Herk plaats in Herk-de-Stad. Het tweedaagse festival mocht ook dit jaar…
LiveRecensies

Down The Rabbit Hole 2023 (Festivaldag 1): Effectieve arrogantie, ‘no prediction of rain’ en dansen maar

Down The Rabbit Hole 2023 had op de eerste dag acts als Fred again.., Joey Bada$$, The Whitest Boy Alive, The Murder…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.