AlbumsRecensies

Elephant – Big Thing (★★★½): Zomers album vol met melancholische liedjes

De kleur van het muzikale landschap in de Lage landen is, met dank aan corona, een stuk veelzijdiger geworden. Veel bandjes kregen de tijd om zich dieper te richten op hun muzikale invloeden, want optreden zat er namelijk niet in. Er zat dus niets anders op dan in de oefenruimte met elkaar te sparren en meters te maken. Bij een oefenruimte moet je je niet altijd een rokerige kelder voorstellen, maar in het geval van Elephant een hoekje in een kassencomplex waar Chinese groentes worden geteeld.

Daar vonden ze de tijd en de ruimte om hun droom na te jagen. Vier jongens die elkaar vonden in de muziek, in een verwarrende tijd voor beginnende bandjes. Mensen die het zeggen te weten, adviseren geen nieuw materiaal uit te brengen omdat je niets kan opbouwen als je niet kan spelen voor live publiek. Daar zit je dan, wat te doen? Gelukkig sloegen ze alle wijze adviezen in de wind en bleven ze liedjes schrijven en uitbrengen. Dan maar voor een kleiner publiek. Dat je soms tegen de stroom in moet handelen, resulteerde zelfs in een platencontract.

Big Thing werd opgenomen in de Electrosaurus Southern Sound Studio van Pablo van de Poel (DeWolff), en dat is een combinatie die past als een jas. De americana/indie die ons erg doet denken aan de jaren zeventig, maar ook raakvlakken heeft met hedendaagse voorbeelden als Cass McCombs en Andy Shauf, lijkt gebaat bij de analoge opnametechnieken zoals die door van de Poel worden toegepast.

De eerste drie nummers verschenen al als single vooruitlopend op de albumrelease, en met name “Hometown” viel op door de sterke samenzang, dromerige sound en stekelige gitaarsolo. Geen wonder dat de band door 3FM werd omarmd als talent, want het ze klinkt superradiovriendelijk. Een geluid dat is ontstaan tijdens het vele repeteren. “Happiness” slaat een iets andere weg in. Geen koortjes of samenzang, maar een muzikaal thema dat net zo eindigt als het begint. Te mooi om niet te gebruiken, maar er had meer in gezeten.

“Only Love” en “Sunlight” passen dan weer meer bij de eerder uitgebrachte nummers. Waar “Only Love” er een eind aan breidt met een heerlijke gitaarsolo, houdt “Sunlight” het akoestisch en is misschien wel een van de persoonlijkste nummers op het album. ‘Try to see the Sunlight/ When I struggle to keep the dark in the deep’: melancholie verpakt in een licht verteerbaar melodietje maakt het extra breekbaar.

“Reptile Zoo” lijkt misschien net iets te veel op een nummer dat zo van een album van Cass McCombs had kunnen komen. Net als McCombs is dit muziek om weg te dromen, rijdend over lange glooiende autowegen in Californië, waar je overheen zweeft in slow motion. En daar is natuurlijk niets mis mee.

Elephant ging in de oefenruimte op zoek naar een eigen geluid en dat heeft het nagenoeg gevonden. Het zou van ons nog wat spannender kunnen, ietsje meer risico nemen in de arrangementen bijvoorbeeld. Desondanks is het heerlijke dromerige, melancholische muziek die je niet zou verwachten van een bandje uit de stad waar het spreekwoord ‘Niet lullen, maar poetsen’ het adagium is.

Elephant heeft diverse optredens gepland staan o.a. op 26/06 in Zwolle en op 14/08 in Bloemendaal. Meer data zijn te vinden op hun website.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Elephant – "The Morning" (feat. Meskerem Mees)

De Rotterdamse indieband Elephant heeft een nieuwe single uit, en het is er eentje met onze Gentse singer-songwriter Meskerem Mees. Na Elephants…
InstagramLiveRecensies

Paaspop 2023 (Festivaldag 2): Luide zaterdag

De zaterdag van Paaspop had een mooi zonnetje in petto van zodra de deuren van de weide openwaaiden. Het grote festivalterrein stond…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Eerste namen Absolutely Free Festival: Porridge Radio, King Hannah, Protomartyr en meer!

Nu de festivalzomer alsmaar nadrukkelijker voor de deur staat, kan ook Absolutely Free Festival in Genk niet achterblijven. Het tweedaagse festival in…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.