banner

AlbumsRecensies

Makaya McCraven – Deciphering The Message (★★★★): Op het kruispunt van traditie en vernieuwing

De immer veelzijdige drummer/beat scientist/producer Makaya McCraven ploegt nauwgezet door. Doorheen de jaren maakte hij prachtalbums op het steevast op progressiviteit uitzijnde International Anthem label (In The Moment, Universal Beings…), maar evenzeer maakte hij ruimte voor talloze samenwerkingen, herwerkingen (recent was er met het markante We’re New Again nog een prima herneming van het Gill-Scott Heron-oeuvre) en schier onuitputtelijke zijprojecten. Met het nieuwe Deciphering The Message herwerkt hij verschillende tijdloze klassiekers uit de Blue Note-stal.

Een nieuw project dus, dat alleen al door de best eigenzinnige insteek opvalt. Al herinnert het in een trek door natuurlijk ook aan uiteenlopende musici als Madlib of Tom Barman (That’s Blue!) en Alex Callier (Mad About Blue) die elk eerder al de roemruchte Blue Note-catalogus onveilig maakten. In diezelfde traditie plaatst zich nu ook Makaya McCraven, een jazzdrummer die door zijn eigen voorgeschiedenis al behoorlijk dichtbij dat corpus aan materiaal vol klassieke jazzplaten zit.

De uit Chicago afkomstige McCraven begint met Deciphering The Message gewoontegetrouw aan een erg avontuurlijke rit. Kenmerkend voor hem is de openheid, de zoektocht naar samples, beats en lossere ideetjes. Dat hoorde je natuurlijk al op zijn vroeger werk, maar ook nu op Deciphering The Message is dat het geval. De Amerikaanse drummer verkreeg toegang tot de Blue Note-archieven en ging vervolgens aan de slag, waarna hij rauwe demo’s en sketches toestuurde naar gelijkgestemde musici als gitarist Jeff Parker, bassist Junius Paul, trompettist Marquis Hill en anderen zoals altsaxofonist Greg Ward. Op basis van hun input werkte hij verder.

Hoewel het initieel lijkt alsof McCraven zich toespitste op de herwerking van nummers uit de Blue Note-catalogus (werk van onder meer Art Blakey, Horace Silver, Hank Mobley, Dexter Gordon en vele anderen), zorgt hij ook voor een omkaderend narratief. Zo incorporeert hij de stem van ‘Pee Wee’ Marquette die ervoor zorgt dat deze plaat een erg levendige feel meekrijgt. Typerend is dat McCraven op dit album wegblijft van het avant-gardistische experiment en inzet op een opvallend grote toegankelijkheid.

Interessant om op te merken is dat hij de klassieke jazz vermengt met meer hedendaagse geluiden, zoals lichte toefjes elektronica, hiphopbeats, samples en effecten. Op die manier slaagt hij er niet enkel in om een prima plaat te maken, die niet enkel de jazztraditie eert, maar er ook vernieuwing aan tracht te koppelen. En dat met stijl en met relativerende humor. Kenmerkend is dan ook dat hij dus ook de titels van de (klassiekere) tracks wat herwerkt: zo wordt Dorhams’ “Son Set” op deze plaat “Sunset” en wordt “Slice Off The Top” plotsklaps “A Slice Of The Tap”.

Het maakt van het zoete, licht weerklinkende Deciphering The Message een heerlijke smulplaat die erg actueel aanvoelt. Een aanrader, zeker voor een jonger publiek dat helemaal weg is van jazz en hiphop en op deze manier toegang krijgt tot inspiraties uit een eerder klassieke catalogus aan materiaal.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk:
LiveRecensies

ESINAM invites... Makaya McCraven, STACE, Le Motel en meer @ AMOK: Een avond vol dans

AMOK is alweer aan zijn laatste weekend toe. De afgelopen tien dagen stond Brugge in het teken van het ontdekkingsfestival waar een…
AlbumsRecensies

Makaya McCraven - Universal Beings E&F Sides (★★★★): Klasse in schijnbare eenvoud

Jazz is nu al een paar decennia niet meer het populairste genre in de muziekwereld, en toch zijn er artiesten wiens naam…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Makaya McCraven - "Mak Attack"

Met het indrukwekkende Universal Beings maakte de talentvolle drummer Makaya McCraven twee jaar geleden de brug van de jazzscene van Chicago naar een…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.