AlbumsFeatured albumsRecensies

Baby Keem – The Melodic Blue (★★★★): Kleurrijk meesterwerk

Het is intussen twee jaar geleden sinds Baby Keem zijn explosieve debuutalbum Die For My Bitch uitbracht. Twee jaar die aanvoelen als een eeuwigheid want in die tijd maakte de intussen twintigjarige Hykeem Carter een reuzensprong. Van een onehitwonder op TikTok met “Orange Soda” tot samenwerkingen met Travis Scott en Kanye West. Toen ook nog eens bleek dat hij het jongere neefje van Kendrick Lamar was, kwam de aap al uit de mouw: Baby Keem is veel meer dan de nieuwe moshpitkoning. Nummers als “Hooligan”, “Durag Activity” met Travis Scott en “Family Ties” met Kendrick Lamar toonden eerder al de muzikale diversiteit van de rapper uit Las Vegas. De verwachtingen voor zijn nieuwste plaat The Melodic Blue zijn torenhoog en Baby Keem lost ze gewoon dubbel en dik in.

Op The Melodic Blue toont Baby Keem dat hij meer is dan een ordinaire moshpitkoning. Tal van geniale beatswitches en een nieuwe flow op zo goed als elk nummer zorgen voor voortdurende variatie en voor je het weet ben je erdoor zonder je een seconde te vervelen. Baby Keem weet ook een perfecte balans te vinden tussen harde beats en rustgevende melodieën met daartussen wat ruimte voor chaos en humor. Het typeert de eigenzinnige Baby Keem, maar met zo’n uitgebreid kleurenpalet creëert hij wel een meesterwerk.

“range brothers” is een nummer dat alles mooi samenvat. Baby Keem strooit alleen al in het begin van het nummer met drie verschillende flows waarna een machtige beatswitch volgt. De stevige bassen en strijkers op de achtergrond vragen en krijgen snedige punchlines van Keem en Kendrick Lamar. Op het einde verandert de beat opnieuw naar het chaotische begin waar de neefjes nog wat met elkaar ronddolen, een komische afsluiter.

Ook op “trademark usa” weet hij moeiteloos van de ene flow naar de andere over te schakelen. Het is een nummer met een hoog moshpitgehalte dat halfweg nog meer de hoogte ingaat met een zware drop in de overgang. Hier duikt verrassend de stem van Rosalía op die er perfect bij past dankzij het contrast met de vurige beat. Als de pits nog niet zouden openen bij de voorgaande nummers, dan zal “vent” daar zeker voor zorgen. Kendrick Lamar doet zijn job als hypeman en leidt een loeiharde beat in. Er zit zeker nog een beetje moshpitkoning in Baby Keem, maar hij brengt nog zoveel meer.

Er is een constante doorheen The Melodic Blue en dat is Baby Keem die steeds weer blijft zoeken naar nieuwe manieren om zijn stem te gebruiken. Daarbij horen we niet alleen invloeden van neef Kendrick Lamar, ook Travis Scott en Kanye West laten duidelijk hun sporen na. Op “issues” is die invloed goed te horen, een kalmer nummer waarbij de in autotune gedrenkte ad-libs zorgen voor een extra dimensie. Op “lost souls” en “scars” haalt hij dan weer zijn beste zangkunsten boven en ook hier slaagt hij erin moeiteloos zijn toon te veranderen en versterkt hij de dromerige sferen. Een nummer dat er bovenuit steekt is “gorgeous” dankzij de goddelijke synths in de beat en Keem die moeiteloos meevaart over de melodie.

Baby Keem’s zak vol muzikale stijlen lijkt onuitputtelijk. “pink panties” met in het refrein de aanstekelijke sample van Che Ecru’s “Fuck…..Instagram” neigt meer naar dancehall muziek en laat ons met onze heupen wiegen. Ook bij “cocoa” met Don Toliver ligt het dansgehalte hoog en op een of andere manier werkt de sample van een vals klinkende fluit heel aanstekelijk. Als afsluiter kiest Keem met “16” voor een nummer met hoog popgehalte. Het heeft veel weg van monsterhit “All The Stars” van Kendrick Lamar en SZA, maar ook hier geeft hij er zijn eigen draai aan. Het enige wat The Melodic Blue nog mist om perfect te zijn is een rode draad of verhaallijn, maar met neef Kendrick Lamar als mentor kan het geen probleem zijn om daar in de toekomst nog aan te werken.

Het langverwachte The Melodic Blue van Baby Keem overtreft de hoge verwachtingen. De nog altijd maar twintigjarige rapper overspoelt ons met variatie en weet ons geen seconde te vervelen met zijn kleurrijke palet van muzikale stijlen. Wij zijn zeker dat hij onder de vleugels van neef Kendrick Lamar kan uitgroeien tot een grootmeester in de hiphopwereld en we hopen vooral dat we hem in België nog live mogen bewonderen op een kleiner podium voor hij helemaal uit zijn voegen barst.

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

36 posts

About author
Music & Fashion fan
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Björk & ROSALÍA - "Oral"

Vorig jaar bracht Björk met Fossora uit een zeer persoonlijke en nog steeds overtuigende plaat uit. De IJslandse muzikante maakt al van in…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Danny Brown - Quaranta (★★★★): Verheerlijking is voor de onwetenden

Op zolder van een van de meest excentrieke en eclectische artiesten uit het hiphopgenre lag al een tijdje een album te wachten….
InstagramLiveRecensies

Don Toliver @ La Madeleine: Muziek als bijzaak

Dat de stembanden van Don Toliver van gouden waarde zijn, weet niet alleen de bankrekening van de Amerikaan. Als koning van de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.