AlbumsRecensies

Natalia Lafourcade – Un Canto Por México, Vol. II (★★★½): Spaanstalige pracht en praal

De naam Natalia Lafourcade doet misschien niet direct een belletje rinkelen, maar in Mexico is deze dame een vaste waarde in het muzieklandschap. Vroeger was ze een commerciële popster, maar na enige tijd voelde de zangeres de nood om terug te keren naar haar originele roots. Zo worp ze reeds hoge ogen met haar Latijns-Amerikaanse folkliedjes op onder andere de Grammy’s. In de taal die haar het nauwst aan het hart ligt – het Spaans – zingt ze met pracht en praal haar oprechte muziek.

Un Canto Por México, Vol. II lijkt op het eerste gezicht in een donkere sfeer te baden. Het openingsnummer waarin Natalia een desolate melodie zingt, met ondersteuning van slechts een akoestische gitaar, klinkt eerder droevig. Al op datzelfde eerste nummer toont de zangeres wat ze in haar mars heeft. Haar stem vliegt op sublieme wijze door hoogtes en laagtes, overgoten door emotie. Zelfs in pure naaktheid blijft “La Llorona” overeind staan en weet het ons te raken. Wat later schept een trompet nog wat meer sfeer bij en zorgt het voor een goede overgang naar de nummers met volledige band.

Op “Cien Años” horen we naar goede gewoonte de vrolijke Latijns-Amerikaanse folkliedjes waar we zo goedgezind van worden. Zijn het de ritmes, is het de Spaanse taal of de opbeurende blazers? Alle elementen dragen alleszins mee aan de spannende, maar opbeurende sferen waarin we vertoeven. De typerende instrumenten voor de Latijns-Amerikaanse muziek schitteren in hun context en doen ons even de Belgische problematiek met Jürgen vergeten.

Net zoals op Un Canto Por México, Vol. I zijn er veel gastzangers op de nieuwe plaat. Enkel Natalia haar stem wist al onze harten te stelen, maar ook in de samenwerkingen straalt de amper vijfentwintigjarige zangeres met haar prachtige arrangementen. Maar als we dan toch een favoriete gast moeten kiezen, gaat onze keuze naar de jonge Silvana Estrada. Hun duet is een herwerking van het openingsnummer “La Llorona” die hier minder droevig klinkt. De strijkers en harp doen het eerder hoopvol klinken. Beiden schitteren de dames met hun innemende stemmen die subliem worden ondersteund door de band.

Opnieuw slaagt de Mexicaanse singer-songwriter erin om ons te doen opbeuren met haar zonovergoten zuiderse muziek. De typerende Latijns-Amerikaanse folkmuziek charmeert en komt binnen. De prachtige arrangementen, de spanning van de Spaanse furiositeit en de melodieuze stem van Natalia doen ons stralen. Met de muziek van Natalia Lafourcade is het altijd zomer.

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Natalia Lafourcade - "Una Vida"

De naam Natalia doet jou misschien eerder denken aan Idool 2003, maar in Mexico denkt iedereen spontaan aan Natalia Lafourcade. De Spaanstalige…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.