Nieuwe singles, Oude Bekenden

Nieuwe single Wye Oak & Brooklyn Youth Chorus – “AEIOU”

Het is van 2018 geleden dat Jenn Wasner en Andy Stack heel wat indruk op ons maakten met hun zesde langspeler. The Louder I Call, the Faster it Runs bevatte wat ons betreft het beste materiaal van Wye Oak tot nu toe, een selectie aanstekelijke doch ritmisch complexe indiepopnummers die samenwerkten als een wonderlijk geheel. Sindsdien moeten we het met enkele singles doen, al leken “Fortune”, “Fear of Heights” en “Walk Soft”—op streamingdiensten tactisch opeengestapeld voor maximale inkomsten—op te bouwen naar een nieuwe plaat.

We blijken misleid te zijn geweest, want het nieuwe project van het duo heeft niets met deze nummers te maken. No Horizon, dat eind deze maand verschijnt, is een bondige samenwerking in ep-vorm met het Brooklyn Youth Chorus, een New Yorks koor bestaande uit ruim zeshonderd kinderen en jongeren. Het eerste nummer uit die collectie bereikt onze oren vandaag, met een titel, “AEIOU”, die ons spontaan naar het eerste leerjaar terugkatapulteert. Het nummer klinkt als een nieuw begin, waar de engelenstemmen van het koor ons in verwelkomen. De instrumentatie is iets losser en dromeriger dan op The Louder I Call, en bouwt langzaam op naar een groots einde dat we best kunnen waarderen.

“AEIOU” heeft het over de ontoereikendheid van taal; Wasner verwijst in een verklaring naar pogingen door autoriteiten om het bestaan van minderheidsgroepen te minimaliseren door de woorden die we voor hen gebruiken te vermijden. Ze verwijst daarbij specifiek naar transgenders, die onder het huidige Amerikaanse regime basale rechten als sneeuw voor de zon hebben zien verdwijnen. Er zijn al genoeg nummers geschreven over de incompetentie en schaamteloze discriminatie waar de 45e president en zijn entourage voor staan, in die mate dat het thema nogal done to death is. Gelukkig blijft Wye Oak vrij abstract in haar kritiek, waardoor het geheel nooit prekerig of cliché aandoet.

Op basis van “AEIOU” zijn we razend benieuwd naar wat de synthese van Wye Oak en jeugdkoor verder nog zal opleveren. No Horizon verschijnt op 31 juli.

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

8 juli 2020

About Author

Lyra muziek is cool. • luisterlog: last.fm/user/lyramsr


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief