Albums, Recensies

SJ Hoffman – Waves Holding Time (★★★★): Delicate schoonheid

In het dagelijkse leven leidt Steven Borgerhoff uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts mee in goede banen. Daarnaast is er, onder artiestennaam SJ Hoffmann, de muziek. Een passie die steevast voor onuitputtelijke inspiratie zorgt. Nog geen goed jaar na het verschijnen van het goed onthaalde The Long Now is er eindelijk een opvolger. Het nieuwe Waves Holding Time knoopt aan bij het geluid van voorganger The Long Now, maar zet vooral in op nieuwe, quasi tijdloze songs.

Het in smaakvol artwork getooide Waves Holding Time maakt sterke indruk door de kracht van het aanwezige songmateriaal. Neem er gerust de frisse single “Alright” maar eens bij. Een breekbare song die kort en krachtig zijn punt maakt. Net zoals vele andere liedjes op deze erg compacte, maar ijzersterke set dat doen. De muziek geurt soms naar de zomer, dan weer naar herfst en lente. En héél soms schijnt er zoals in het doelbewust kaal gehouden “Morning Light” ook even een stukje winter door.

Tijdens de totstandkoming van Waves Holding Time liet songschrijver Hoffman (vocals, gitaar, piano) zich bijstaan door onder andere Pascal Deweze en Annelies Tanghe (And Then Came Fall) die een vocale bijdrage leveren. Zo vormt de Conor Oberst cover “Common Knowledge” een fraai hoogtepunt. Daarnaast is er de inbreng van gitarist Pieter Van Dessel (Marble Sounds). Keuzes die ook muzikaal relevant blijken, want net als Van Dessel heeft Hoffman een oor voor delicate poppareltjes vol weemoed en nostalgie.

Waar te beginnen? de volbloed pop van “Turning On” die met wat hulp van Pascal Deweze sméékt om de volumeknop wat open te zetten? De frisse, clevere productie (met af en toe een lichte eighties touch) van Sam Pieter Janssens in de Great Oak studio? De weergaloze dromerigheid van de titeltrack die je meteen bij het nekvel vastpakt om je tegen eindpunt “Blessed” (met guest vocal van Leonie Gysel) weer terug met de voeten op de grond te zetten?

Ach, misschien is het vooral de manier waarop Hoffman en co zonder al te veel promotionele poespas een ronduit uitstekende plaat afleveren. Met weerbarstige songs die het absoluut verdienen om gehoord te worden door een breed publiek. De plaat ademt spontaniteit, met warmbloedige songs vol sierlijke arrangementen die je oor in kruipen om er vervolgens niet meer uit te kruipen. Waves Holding Time is een pareltje van delicate, tijdloze schoonheid.

16 mei 2020

About Author

Philippe De Cleen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief