AlbumsRecensies

Elder – Omens (★★★★): Voortekens genoeg

Er zijn meestal onmiddellijk een aantal aspecten die je opvallen bij het beluisteren van een plaat, en dat is bij de nieuwe plaat van Elder niet anders. Eerste indrukken die gaan van fantastisch tot wonderbaarlijk en die eerste indrukken gaan dan na meerdere luisterbeurten over naar een logische evolutie in hun muziek. Zoals elke band is het logisch dat je blijft evolueren en dat heeft vele redenen. Eén daarvan is ouderdom (en de bijpassende wijsheid) en het veranderen van smaken. Als je daarbij zelf ook nog veel ziet en hoort, dan kan deze evolutie wel eens goed uitpakken en in het geval van Elder is dit een evolutie om u tegen te zeggen. Verwacht nu geen ommezwaai in genres, maar wel mooie bijschavingen die perfect op hun plaats zijn.

Elder is een band uit Massachusetts, USA en heeft door de jaren hun geluid weten om te vormen tot een van de meest unieke in hun soort. Al meer dan tien jaar brengt deze band met de regelmaat van de klok nieuw werk uit en dit is al hun zesde fullalbum. Elder is gestart als stoner/doomband, maar is ondertussen uitgegroeid tot een progressieve rockband met een van de meest unieke geluiden in de scene. Dat ze deze plek dubbel en dik verdiend hebben, bewijzen ze vandaag met hun nieuwe telg Omens, die bij vele fans van het genre waarschijnlijk tot plaat van het jaar zal gebombardeerd worden. Dat kunnen we zelfs niet onverdiend noemen.

Elder is altijd al bekend geweest voor zijn lange nummers en zijn uitgesponnen karakter. Halcyon duurt bijvoorbeeld meer dan twaalf minuten. Deze minutenlange (vaak meer dan tien minuten) composities worden gebruikt om vele soorten geluiden te laten horen, gaande van jaren zeventig rock, tot hedendaagse elementen. Er passeren enorm veel genres de revue en dan kunnen we progressieve jaren zeventig rock met invloeden van doom, psychedelica, stoner… niet achterwege laten. Maar eigenlijk is het het geheel dat Elder zo interessant maakt. Het heeft weinig zin om zo’n band in een hokje te gaan duwen, want dat zou oneer betekenen voor de groep. Steeds opnieuw vindt Elder de perfecte mix van bepaalde genres om tot een ideaal geheel te komen. Dat de liefde voor het betere gitaarwerk centraal staat, moeten we ondertussen niet meer vertellen.

De evolutie die Elder elke plaat opnieuw maakt en het feit dat ze zich zichzelf op een of andere manier telkens heruitvinden, zijn mooie gegevens. Na het in 2015 uitgebrachte Lore was het duidelijk dat Elder meer progressieve invloeden ging invoeren in hun stonergeluid. Nu mag je dat ondertussen gerust omdraaien, want Elder is meer een progressieve rockband geworden. De platen na Lore, waaronder ook Reflections of a Floating World, worden door velen beschouwd als mijlpalen. En deze Omens zou zomaar eens een volgende mijlpaal kunnen zijn, want het verhaal stopt niet. Ondertussen zijn er meer invloeden toegevoegd en wordt er meer geëxperimenteerd dan voorheen. Elders sound is hierdoor veel warmer en tegelijk diverser geworden.

De fans hebben ongetwijfeld de single “Ember” gehoord die goed weergeeft wat je kan verwachten op deze nieuwe plaat. Omdat de sound geëvolueerd is naar meer rock, is Elder absoluut geen brave en saaie band. Je krijgt vaak genoeg de gelegenheid om ouderwets mee te rocken op de muziek. Deze groep laat je niet onberoerd, want ondanks de lengte van de nummers, verteren ze makkelijk op een verrassende manier. Ook op deze plaat staan er weer maar vijf nummers, en dat is goed voor een speeltijd van 55 minuten. Het lijkt moeilijk te geloven, maar deze plaat is voorbij zonder te vervelen. Dat komt voornamelijk door de verstandige composities van elk nummer.

Elders nieuwe album Omens beantwoordt aan elke gestelde verwachting van de fans. Ze geven zelf ook aan dat het evolueren is of uitsterven. Met hun weelderige en ooit ingewikkeld verweven melodieën groeien de nummers bij elke luisterbeurt en soms waan je jezelf in een uit de hand gelopen jamsessie. Deze onvoorspelbaarheid in combinatie met de verschillende soorten geluiden maakt dat de luisteraar geen tijd krijgt tot verveling. Na dertien jaar is dit de eerste volledige opname waarbij Nick diSalvo wordt bijgestaan door een volledig nieuwe bezetting, waaronder gitarist Michael Risberg en nieuwe drummer Georg Edert, samen met gastoptredens van Fabio Cuomo op de piano en synths. Op 24 april kwam Omens uit en het zou wel eens een voorteken van een van de platen van het jaar kunnen zijn.

Facebook / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
LiveRecensies

Elder @ Het Depot: Betrouwbaar vakmanschap

Soms moet het weekend niet altijd met een aperitief ingezet worden, maar kan dat wel met een streepje van de fijnste stonerrock….
AlbumsRecensies

Haken – Fauna (★★★): Onberekenbare beestenboel

De terugkeer van een bandlid zorgt voor een injectie van inspiratie en originaliteit, zeggen ze wel eens. Dat moet de Londense progressieve…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs – Land of Sleeper (★★★½): Oerriffs als medicijn tegen een decennium van bitterheid en wrok

Het is ondertussen alweer drie jaar geleden sinds het Engelse stonerrock vijftal Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs, voor het leesgemak…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.