AlbumsRecensies

Trapped Ants – Rising Down (★★★★): Over het ontstaan en vergaan van liefde

Niels Braeckmans uit Zoersel is nog maar twintig, maar je zou denken dat hij al meer dan twintig jaar muzikale ervaring heeft. Als student aan de Antwerpse Jazz Pop-studio is hij nog volop in zijn opleiding en toch kan hij al nummers schrijven als een heuse popster. Al zal hij om dat doel te bereiken toch nog wat dieper in zijn pen moeten kruipen.

Samen met drummer (en leeftijdsgenoot) Alexander van Eeckhoutte heeft Niels de band Trapped Ants opgericht. In 2019 verschenen al drie singles online, maar nu is eindelijk het langverwachte ep-debuut daar. Rising Down gaat over een moeilijke periode uit het leven van Niels waarin de luisteraar wordt voorgesteld aan de mysterieuze Elle. In zes nummers wordt de groeiende (rising) liefde bezongen, maar meteen daarna ook de onontkoombare teleurstelling (down). Zo is de ep niet enkel op muzikaal vlak meesterlijk, maar bevat het ook een verhalende spanningsboog.

Wat het geluid van Trapped Ants zo bijzonder maakt, is zonder meer de nasale klank van Niels. Er zijn weinig artiesten die zo radicaal anders durven klinken, dus Niels’ volharding kan alleen maar toegejuicht worden. Dat ook de Engelse uitspraak van de jonge zanger/pianist/bassist/producer/… eigenlijk te wensen overlaat, draagt alleen maar bij aan het unieke geluid van Trapped Ants. Dit wordt ook op een originele manier ondersteund door een koor van extra Nielsjes op de achtergrond. Op geniale wijze weet hij de balans te houden tussen tussen “aanwezig” en “overrompelend” op muziek die subtiel (of soms niet zo subtiel) doet denken aan Twenty One Pilots. Zeker wanneer Niels de hoogte in schiet is de muziek van Trapped Ants, met de piano’s, synths en sterk uitgewerkte drums van Alexander, niet ver verwijderd van de Amerikaanse Bandito’s.

Door de unieke stem van Niels en het talent van de drummer valt bijna niet op dat de teksten van de nummers eigenlijk niet veel voorstellen. Bijna, want het gebrek aan diepgang in de lyrics blijft doorheen de ep opvallen. Rising Down is een conceptalbum over een geliefde, en hoewel de ervaring van Niels duidelijk wordt weergegeven, blijft Elle een vreemde voor ons. De teksten zijn vrij oppervlakkig (het had over eender wie kunnen gaan), maar in plaats van dat dit herkenbaar zou werken, werkt het net bevreemdend. Elle betekent duidelijk veel voor de artiest, maar wat hebben wij daar dan aan? Als Niels op een iets meer poëtische manier zijn gevoelens had omschreven, hadden we allicht beter kunnen meeleven met zijn verdriet.

“Rapunzel” is de vreemde eend in de bijt, maar enkel op een positieve manier. Plots is daar een elektrisch gitaartje en plots is daar (gelukkig) meer diepgang in de tekst. De analogie maken met het sprookje Rapunzel is niet voor de hand liggend, en via spitsvondige metaforen creëert Trapped Ants en feel-good nummer over de liefde. Maar meteen hierna is de rising gedaan en gaat de down van start. Dit escaleert in de climax “Feather”, waarvan de eerste minuut louter a capella gebracht wordt. Niels’ unieke stem komt hierin het meest tot haar recht, en vanaf Alexanders drums erbij komen is er aan kippenvel geen ontkomen meer aan. Nog lang na de laatste tonen zal de melodie op ‘so fly away’ in je hoofd blijven hangen. De remedie om hieraan te ontkomen? De ep gewoon meteen opnieuw beluisteren.

De tekst is zwak maar de muziek uniek en ijzersterk. Hou dan ook nog in het achterhoofd dat alles behalve de drums door Niels zelf is geschreven, ingezongen, opgenomen, gemixt en gemasterd en je kan alleen maar ontzag hebben voor de jonge kerel. Normaal gezien stelt Trapped Ants op 16 mei Rising Down voor in Zoersel, maar COVID-19 staat repetities in de weg om dit optreden te laten doorgaan. Meteen tot op de festivalweides dan maar?

Facebook / YouTube / Instagram / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

273 posts

About author
Ik vond geluk in een roze donut.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Becky Hill @ Trix: Arsenaal aan hitjes

Becky Hill is een van de meest gestreamde artiesten die je vandaag kan vinden. Op talloze hits met honderden miljoenen streams kan…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Aarde Aan Daan - "Verrassing"

Wie denkt dat enkel oubollige liedjes in het Nederlands geschreven worden is eraan voor de moeite. Dat bewijst Aarde Aan Daan die…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Natalie Jane - "Tattoos"

Natalie Jane is een heus TikTok-fenomeen die fans verzamelde met nummers te coveren in grote parkings. Die bevatten een goede akoestiek voor…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.