AlbumsRecensies

Låpsley – Through Water (★★★½): Een frisse duik

Through Water was verre van een makkelijk album voor Holly Lapsley Fletcher, maar na twee en een half jaar intensief werk komt het eindresultaat eindelijk boven drijven. De periode na de release van haar succesvolle debuutalbum Long Way Home werd gekenmerkt door grote veranderingen in haar persoonlijke leven. Een relatiebreuk zorgde voor een groot gat, haar vriendengroep veranderde en ook haar artistieke insteek nam een nieuwe gestalte aan. Zo moeilijk en duister dit ook allemaal overkomt, Through Water is een luchtig en bevrijdend album geworden.

Låpsley start met de title track van het album en doet op het nummer wat ze al op haar debuutalbum deed. Samples, een piano en stemeffecten zorgen voor een intrigerende opener, waar we meteen kracht uit putten en meteen vergeten wat er rond ons gebeurt. Al snel wordt duidelijk dat de sfeerschepping op Through Water nog centraler staat dan op Long Way Home en de melodieën nog iets meer in balans zijn.

Haar comeback single “My Love Was Like The Rain” omarmt ons oor vervolgens net zoals een zonsopgang je netvlies streelt. Terwijl de melodieën aanvankelijk nog wat donker zijn, komt al snel licht in het duister en zorgt een gloed aan arrangementen voor warmte. “Sadness Is A Shade Of Blue” komt even hartverwarmend binnen en geeft negatieve gevoelens niet al te veel ruimte. Låpsley heeft duidelijk haar draai gevonden en dat uit zich ook in de nummers.

Iets weemoedigere nummers hebben eveneens een plek op het album weten te bemachtigen. “Ligne 3” draagt hetzelfde verdriet als haar grote hit “Hurt Me”, al gaat onze voorkeur toch uit naar die tweede. In het slotnummer “Speaking of the End” houdt ze het bij een piano en haar stem, terwijl ze reflecteert over een vergane liefde. Het is de muzikale poëzie van Låpsley in zijn puurste vorm, maar die is zeker niet haar interessantste.

Låpsley weet ons muzikaal het meest te pakken als ze speelt met elektronische geluiden en klassieke pop-structuren. In “First” stelt ze zich veel dansbaarder en uitbundiger op dan we haar eigenlijk kennen, maar het is vooral “Womxn” dat een echte euforie in ons naar boven brengt en de originaliteit van Låpsleys sound onderstreept. We horen in elk nummer veel facetten en invloeden, die bijvoorbeeld in “Our Love is a Garden” opfleurend werken en nog kleurrijker dan de Plantentuin van Meise overkomen.

Through Water is een album geworden dat aanvoelt als een frisse duik en net daarom in deze moeilijkere tijden zo belangrijk is. Låpsley blijft haar eigen stijl trouw, maar heeft haar teksten in een iets optimistischer muzikaal jasje gestoken waardoor Through Water je hoofd in een mum van tijd leeg krijgt. Wie even heel de chaos wilt ontvluchten, komt dankzij het album met zekerheid tot rust. Het is jullie allen gegund!

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

1856 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Låpsley - Cautionary Tales of Youth (★★★★): De jeugd van tegenwoordig

Op haar negentiende bracht Holly Lapsley Fletcher haar debuutalbum Long Way Home uit. Een jaar voordien groeide haar single “Hurt Me” uit…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Låpsley - "Smoke and Fire"

Holly Lapsley Fletcher maakt ondertussen al een kleine tien jaar muziek onder haar artiestennaam Låpsley, maar wordt tot op vandaag nog in…
AlbumsFeatured albumsRecensies

ODESZA - The Last Goodbye (★★★½): Dansbare melancholie in de club

Odessa is een naam die de afgelopen maanden wel vaker voorbijkwam op het nieuws, maar helaas niet op de manier waarop het…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.