Albums, Recensies

The Homesick – The Big Exercise (★★★★): Snugger geschreven, slimmer gebracht

Als er iets is wat onze noorderburen beter kunnen dan polderen en kaas maken, dan blijkt het wel muziek maken te zijn. De ene na de andere Nederlands topgroep passeert de revue, op weg naar iets veel grootser dan lokaal succes. Denk maar aan Altın Gün, plots genomineerd voor een Grammy, of het bangelijke Indian Askin. In datzelfde laatje: The Homesick. In 2017 debuteerden ze met Youth Hunt, en hun twangy, dartelende psychrock lanceerde hen dit jaar tot bij het legendarische Sub Pop uit Seattle, een heel eindje van hun bakermat in Friesland, en dat als allereerste Nederlandse band ooit.

Wat je te wachten staat op The Big Exercise, is het wilde westen van prikkelende ritmiek en melody-making in de geest van de weerbarstige psychedelische postrock die we al van de band kenden, maar dan op een dermate moeiteloos speelse manier dat het album klinkt als een kinderspeeltuin voor volwassenen, waar de mama’s en de papa’s even hard gillen en kirren als hun kroost.

“What’s In Store” is de eerste stap van het The Big Exercise-avontuur. Water sijpelt langs je gehoorgang naar buiten alvorens we door de galmende stem van Elias Elgersma een repetitieve geluidssoep worden in gesleurd. De soep wordt almaar dikker naar het einde toe, waar de crescendo je probeert voor te bereiden op het krachtige “Children’s Day”. Hier dendert het kordate slagwerk over je heen als een dertigtonnerdiesel, en dan hebben we het nog niet gehad over die totale eruptie van waanzin en gitaargeweld die het midden en slot van de song tekenen. Beslist een van de betere songs van het album, maar er is natuurlijk meer.

Het kleine broertje van “Children’s Day” is het naadloos erop aansluitende “Pawing”. Het is een eerder leeg nummer dat niet bepaald individuele meerwaarde biedt aan het album, eerder dan je trommelvliezen warm te houden voor “I Celebrate My Fantasy”. Over dit nummer zijn namelijk wel een aantal dingen te zeggen. De drums? Maf. De dynamiek? Duimenlikkend goed. Waar het nummer zichzelf echter helemaal bewijst, is rond het midden, waar je in het angstzweet wordt gejaagd door een hoop wilde, vijandige hobo’s, alvorens de hemel volledig opklaart onder de kristalheldere toon die Jaap van der Velde uit zijn gitaar perst.

De hobo die ons net nog bang probeerde te maken reïncarneert op “The Small Exercise” tot je beste vriend, in een erg gemoedelijk woonkamernummertje waarop Erik Woudwijk zijn slagwerk-uitspattingen beperkt tot wat gekletter op het trouwservies van zijn grootouders. Het is een modeste inleiding op het grotere werk dat “The Big Exercise” heet. De titeltrack van het album is een chaotische blend van gitaren en zang die elke porie van het nummer verzadigt. Het is zonder twijfel het meest volle nummer van de plaat, en verliest zich daarbij ook geregeld in haar eigen ingewikkeldheid.

In schril contrast daartegenover staan “Focus On The Beach” en “Kaïn”, waarbij vooral dat eerste nummer nog regelmatig uitbarst in een postpunky tirade, terwijl “Kaïn” het heel sober houdt. Het is een trage starter die je de mood in wiegt met korte zetjes saxofoon en zwevende akoestische akkoordjes. Met opzet het verkleinwoord, want het begin klinkt oneindig optimistisch en dromerig, warm en zacht. De ijle backing vocals vliegeren kronkelend hun weg over de alsmaar chaotischere soep van synths en meerstemmigheid, waarna “Kaïn” abrupt stopt.

De hekkensluiter van dienst is “Male Bonding”. Hier komt het postpunky karakter van The Homesick weer volledig aan het licht. Alle zoetigheid en subtiliteit gaan overboord en maken plaats voor een gasgever van formaat, waarbij de dramatische strijkers ongetwijfeld in grote mate bijdragen aan de epiek.

The Big Exercise is een geweldig album voor wie niet bang is om te blijven luisteren. Het staat bol van de onverwachte wendingen, spannende opbouwen en speelse ritmesecties die stuk voor stuk moeiteloos aanvoelen, ondanks de complexiteit van de nummers waar ze soms in nestelen. Ze zijn goed bezig, daar in Nederland; gelukkig hebben wij Niels Destadsbader ft. Tourist LeMC.

Instagram / Facebook

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify!

7 februari 2020

About Author

Jonas Rombout


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief