Nieuwe singles, Ontdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingles Jeremy Cunningham – “Sleep” & “1985”

Jeremy Cunningham is een ronkende naam in de jazzscene van Chicago. Als drummer heeft hij al gespeeld met veel hedendaagse artiesten in het genre, maar nu treedt hij op de voorgrond met zijn eigen composities. Op 28 februari verschijnt zijn debuutalbum The Weather Up There via Northern Spy. Die plaat schreef hij als een antwoord op het verlies van zijn broer Andrew, die om het leven kwam nadat er met geweld in zijn huis ingebroken werd. The Weather Up There gaat bijgevolg niet enkel over het verlies, maar ook het wapengeweld en de politiek hierrond in de VS. Op het album werkt hij samen met collega-drummers en mentoren als Mike Reed, Makaya McCraven en Mikel Patrick Avery, maar ook andere grote jazznamen zoals Ben LaMar Gay, Jaimie Branch, Tomeka Reid, Dustin Laurenzi, Matt Ulery en Josh Johnson.

The Weather Up There werd aangekondigd met twee nummers. Op het eerste, “Sleep”, worden we op een heel directe manier geconfronteerd met het thema van de plaat. Boven een laag fonkelende keys horen we een intense vertelling van een droom over Andrew. Een aantal cellostreken tillen het nummer op en introduceren het levendige drumwerk van Cunningham, gepaard met een spirituele sectie blazers.

De serene maar bruisende compositie staat in schril contrast met “1985”, het tweede nummer dat we te horen krijgen uit deze plaat. Het gezapige ritme dat in het begin weerklinkt, wordt doorstoken met verfrissende en creatieve drums en biedt een glansrol voor Jeff Parker, de gitarist die eerder deze maand nog een single uitbracht. Zijn gitaarwerk klinkt zoals we gewend zijn gepassioneerd, fel en compromisloos. The Weather Up There belooft een bijzonder geladen album te worden.

Bekijk hier een introductievideo over Jeremy Cunningham en het verhaal achter The Weather Up There.

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

14 januari 2020

About Author

Jan Kurvers


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief