AlbumsRecensies

Kungens Män – Hårt Som Ben (★★★): Bezwerende trip zonder uitbarstingen

Na in het afgelopen decennium met de regelmaat van de klok anderhalf uur durende albums de wereld in te sturen, besloot de Zweedse instrumentale psychedelische rockband Kungens Män het over een andere boeg te gooien. In februari brachten ze het fantastische Chef uit, een album van slechts veertig minuten, waarin elementen uit space- en krautrock naar voren werden geschoven. Drie maanden later trok de band zich een paar dagen lang terug in de legendarische Silence Studio in de bossen van Värmland, een paar uur rijden van hun geboortestad Stockholm. Daar namen ze meer dan dertien uur aan materiaal op. Hårt Som Ben, opnieuw een album van veertig minuten, is hiervan het allereerste dat gepubliceerd wordt.

Het luisteren naar Hårt Som Ben is een psychedelische roes, gevormd door repetitieve riffs, onheilspellende bassen en noisey gitaarsolo’s. Het eerste nummer, tevens ook het titelnummer, start met een elektronisch riedeltje, maar wordt al zeer snel gedomineerd door gitaren om uiteindelijk terug te eindigen met datzelfde riedeltje. “Måttanpassad minneslucka” wordt gedragen door een bezwerende bas, waaronder ambient-achtige soundscapes vloeien. Het derde nummer, “Evigetern”, legt dan weer de focus op een herhalend drumpatroon en slidende gitaren.

“Rose-Maries bebis” is een interlude die opbouwt naar het dertien minuten durende “Patriarkivet”, wat door zijn lichte gitaarlijntjes en spanningsopbouw meer aanvoelt als een postrocknummer, maar dan zonder echte uitbarstingen. Dit laatste is zeer typerend voor Hårt Som Ben. Waar Kungens Män in nummers van vorige albums op het einde volledig losbarst, lijkt hun laatste album vaak slechts een spanningsboog te zijn die niet ingelost wordt. Ironisch dat de titel Zweeds voor ‘hard als beenderen’ is en dit misschien wel het minst harde werk van de band is.

Het lijkt echter alsof de vijf nummers niet echt in elkaar overvloeien, maar eerder aparte soundscapes zijn. Toch vormen ze samen één bezwerende trip. Het album in zijn geheel moet echter wel onderdoen voor albums als Chef en Förnekaren, grotendeels door het gebrek aan noise en muzikale explosies. Kungens Män toont met Hårt Som Ben hun dromerige en kosmische, maar niet hun dynamische kant. Hopelijk worden er uit de dertien uur aan muziek nog betere fragmenten gehaald.

Kungens Män staat op zondag 19 april 2020 op Roadburn Festival te Tilburg. In dit underground festival staat zware en duistere muziek uit allerlei genres centraal. Meer info vind je hier.

Facebook

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Night Beats - Rajan (★★★): Blijven steken in het verleden

Night Beats is wel al langer een gevestigde waarde voor psychedelische en zuiderse gitaarliefhebbers, maar doorbreken bij de muziekliefhebbende massa is het…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Metric – “Just The Once”

De Canadese elektro rockband Metric bracht vorig jaar Formentera uit, maar heeft duidelijk nog een extraatje over. “Just The Once” is de…
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview The Black Angels: 'Onze artworks moeten eruitzien als een snoepje waar je in de winkel meteen naar zou grijpen'

Vijf jaar duurde het om een nieuw album in elkaar te boksen, en toch is de link met The Velvet Underground opnieuw…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.