AlbumsRecensies

Josh Rouse – The Holiday Sounds of Josh Rouse (★★★): Versierd

Josh Rouse is een absolute aanrader voor iedereen die al eens graag smelt van muziek die steeds al de juiste snaren weet te raken. De Amerikaan draait al meerdere decennia mee; zijn debuutalbum Dressed Up Like Nebraska dateert van 1998, maar zijn sound is nog lang niet gedateerd. Met zijn folk-aandoende lieflijkheid bracht Rouse al elfendertig albums uit en met The Holiday Sounds of Josh Rouse breit hij daar weer een vervolg op.

Het album is niet zijn meest originele ooit en parels van nummers zullen we deze keer niet ontdekken, maar dat is dan ook niet de bedoeling. Zoals de titel al suggereert, wil Rouse de feestdagen alvast binnen handbereik brengen en die ook voorzien van een hartverwarmende soundtrack. Zonder enige pretentie, zonder te hoeven beantwoorden aan andere vragen dan ‘Schept het gezelligheid?’ creëerde de muzikant The Holiday Sounds of Josh Rouse en we mogen ons gelukkig prijzen dat er nog platen met zo’n oprechte insteek afgeleverd worden.

Openen doet Rouse met “Mediterranean X-Mas”, en na verschillende pogingen konden we niet anders dan concluderen dat de hemelsbrede glimlach die het nummer met zich meebrengt niet te vermijden valt. De tekst mag dan wel cheesy zijn en die ‘yeah’s’ eigenlijk net niet krachtig genoeg om echt te overtuigen, toch wint hij ons voor zich, net door de schattigheid die het nummer mede om die redenen uitstraalt. De instrumentals zijn er zodanig los op en de sfeer is zodanig warm, dat niemand een moer geeft om deze imperfecties.

De Amerikaan fungeert hier echt als persoonlijke verwarmingsdienst. Rouse die zijn stem zorgvuldig drapeert over eerder trage, gebalanceerde instrumentals: het is een beleving op zich. “Red Suit”, “Letters in the Mailbox” en dan vooral “New York Holiday” blinken daar elk op hun eigen manier in uit. Speel ter ondersteuning van die heerlijke stem nog wat bluesy gitaarlicks of voorzie het geheel van hartenbrekende akkoordprogressies en we krijgen gegarandeerd weke benen. Op “New York Holiday”, het meest vertederende nummer van het album, slaagt hij er zelfs in om kerstbelletjes niet dwaas te laten klinken. Zeg nu zelf, daar moet je toch al een meester in afwerking voor zijn?

Als het gaat om het bezingen van straatlichtjes, zal hij zijn “Streetlights” moeilijk kunnen overtreffen, maar “Lights of Town” scoort toch ook aardig wat schattigheid betreft. Eindigen met fluisteren is niet bepaald de meest evidente stijlkeuze, maar opnieuw is het hier enorm plezant en komt het de persoonlijke en lichtvoetige sfeer van de feestdagen zelfs ten goede.

Het valt enorm op dat de aantrekkelijkheid van Josh’s stemkleur correleert met hoe klein het liedje is. Hoe meer finesse aan de instrumentale zijde en hoe meer het nummer op het gemak kan ontplooien, hoe lieflijker, intiemer en oprechter Rouse zijn stem kan inzetten. Misschien daarom dat het drukke “Sleigh Brother Bill” en “Heartbreak Holiday” eerder verwaarloosbaar zijn. Ook “Easy Man” heeft niet zoveel speciaals te bieden, maar gelet op de verschillende toffe muzikale details, is het alsnog meerdere luisterbeurten waard. Zonder deze afwerking en deze stemkleur had “Easy Man” weliswaar onvermijdelijk in het water gevallen, maar we hebben het hier natuurlijk over Josh Rouse, een muzikant die op dat vlak nog nooit de mist in is gegaan.

Uiteindelijk beschrijft Josh Rouse zelf nog het beste hoe we ons voelen bij dit album. In “Christmas Songs” zingt hij over kerstliedjes en zelfs vanop metaniveau kan de Amerikaan een doorleefd geheel afleveren. ‘They make me feel at home’, zingt hij. En inderdaad, Rouse laat ons weeral thuiskomen in zijn wonderlijke klankenwereld met deze keer een extra zachte bijsmaak. Meer moet dat niet zijn.

Facebook / Instagram

Related posts
Vragen van "Den Beir"

Vragen van "Den Beir": IV

IV are a young unsigned 5 piece Alternative Rock band hailing from London. Comprising of singer Victoria Sans rhythm guitarist Matt Nicholls,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.