AlbumsRecensies

Guerilla Toss – What Would the Odd Do? (★★★★): Explosief retrospectief

Moesten de plannen om het Woodstock festival deze zomer voor enkele dagen uit diens iconische graf te halen, niet grandioos in het water gevallen zijn, zou Guerilla Toss er perfect gepast hebben. Vijftig jaar geleden vond het toppunt van de psychedelische sixties plaats: een driedaags, compleet uit z’n voegen gebarsten festival, niet ver van New York. Op What Would the Odd Do?de nieuwe ep van Guerilla Toss, wordt dan toch feest gevierd en wordt de psychedelische rock met een aanstekelijk enthousiasme weer tot leven gebracht.

Guerilla Toss, die trouwens zelf in New York gebaseerd zijn, zetten met What Would the Odd Do? een stijl verder, die ze respectievelijk op GT Ultra (2017) en Twisted Crystal (2018) introduceerden en sindsdien verfijnden. Hoewel de band carrière begon te maken als low-budget punk band -denk: muziek die zo schel en chaotisch klinkt dat je die handel spontaan af zou zetten uit schrik voor tinnitus- lijkt de sound nu echt gevonden te zijn. Het chaotische aspect blijft present. Nummers als “Future Doesn’t Know” en “Moth Like Me” zijn een explosie van samples, distorsie en meerdere muren van geluid die het stevige geraamte van het geluid van Guerilla Toss vormen. Toch heeft de band controle over de veelheid die ze in elk nummer brengen. Op de opener en titeltrack van het album “What Would the Odd Do?” en afsluiter “Land Where Money’s Nightmare Lives” wordt geduldig, maar gestaag naar een climax gewerkt. Het is boven alles kleurrijke muziek.

Zelf zegt de band dat de synthesizer ‘tastbaar leven geeft’ aan hun werk. Denk daar de door pure energie gedreven vocals van frontvrouw Kassie bij, gooi er slagwerk bovenop dat van de hak op de tak zich in een nieuw ritme stort, strooi er nog een paar gitaren, een keyboard en een triangel bovenop en je kan de lekker psychedelische visie van Guerilla Toss al voor je beginnen zien.

Dat wilde en speelse, daar heeft Guerilla Toss een handelsmerk van gemaakt. Voor “Plants” maakten ze een videoclip waarin je Kassie kan spotten terwijl ze doorheen kleurrijke wervelwinden worstelt, dubieuze chemische experimenten uitvoert en een magisch bos bezoekt. Het doet meer dan eens aan de esthetiek van een videogame denken. Een videogame op drugs dan. Ook daar refereert de band naar. Naar eigen zeggen is hun kunst geïnspireerd door onder andere drugsverslaving en mentale stoornis. Het is een ‘hurricane of healing bliss’, die je helpt de ellende van het leven te overkomen.

Guerilla Toss’ nieuwe ep klinkt bijna als een retrospectieve compilatie van greatest hits. De band heeft een manier gevonden om chaos aangenaam en zelfs vertrouwd te doen voelen en om psychedelische rock weer hip te maken. Versterkt door vele knipogen naar niet alleen de sixties, maar ook naar latere dynamische bands zoals ESG, DEVO en tijdsgenoten The Voidz, vult Guerilla Toss een belangrijk plekje in de te korte lijst van bands die een genre levend houden dat maar al te graag en al te lang zijn roes uitslaapt.

Facebook / Website / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Beige Banquet - Ornamental Hermit (★★★★): Rauwe energie in goede banen geleid

Het uit London afkomstige Beige Banquet is terug met zijn tweede studioalbum. Ooit begonnen als een eenmansproject van Tom Brierley is de…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Voidz - "All The Same"

Zoals dat vaker gaat bij excentrieke frontmannen, hebben ze een soloproject nodig om hun ei helemaal kwijt te raken. Julian Casablancas staat…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Hot Garbage – “Mystery”

Het Canadese viertal Hot Garbage bracht ons deze week een nieuw voorsmaakje van hun nieuwe album. Met “Mystery” kennen we nu al…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.