AlbumsRecensies

Of Mice & Men – EARTHANDSKY (★★★): Instrumentaal snoep

Een jaar geleden bracht Of Mice & Men nog het album Defy uit, nu zijn ze al terug met hun volgend album. Ondanks de eerder rustige aanpak van deze vorige plaat gaat de band nu weer een versnelling zwaarder. Aaron Pauley is van zijn basgitaar afgestapt om zich volledig te focussen op zijn zangwerk, live dan toch.

De transformatie na het noodgedwongen vertrek van vorige frontman Austin Carlile lijkt nu volledig compleet. Aaron zijn stem heeft een enorme groei gekend in de afgelopen zeven jaar. In 2012 zong hij nog enkel de clean vocals en nu doet de man het allemaal. Zijn vocale omvang is magnifiek: in een vingerknip kan hij van de brutaalste growls overgaan naar extreem hoge noten. Laten we de rest van deze band uit Californië niet vergeten. Alhoewel het al langer bekend is dat David een monster is op de drums, Phil geweldig gitaarwerk levert en Alan een top gitarist is, zet de band dit hier nogmaals zeer duidelijk in de verf.

EARTHANDSKY begint met toch wel een vreemde eend in de bijt. Het nummer “Gravedancer” start met een oosters deuntje dat weinig zin heeft. Dit melodietje is de rode draad doorheen het nummer. Het past niet bij wat we gewoon zijn van Of Mice & Men en binnen het gehele album biedt het ook geen meerwaarde. Opvolger “As We Suffocate” is dan terug de gekende mix van clean en unclean vocals. De ondertussen al gekende “Mushroom Cloud” is zoals gedacht het zwaarste nummer van het album, op instrumentaal vlak dan toch.

De rest van de langspeler blijft binnen de gekende lijnen van de band, clean en unclean vocals wisselen elkaar moeiteloos af, in samengang met de mooie instrumentele vaardigheden van de band. Melodisch riffs, vettige breakdowns en hier en daar een solootje. Een groot verschil met voorgaand album Defy is dat de band geen enkel nummer echt rustig aanpakt.

Alhoewel EARTHANDSKY op instrumentaal vlak een zeer mooie groei is voor de band, blijven wij toch in nostalgie verlangen naar het verleden. Op vlak van tekst zit Of Mice & Men nog mijlen ver van wat ze waren of waar de ‘concurrentie’ zit. De band blijft steken op lege woorden, cringy hooks en de wanhopige poging om toch catchy te blijven, wat dit album toch wel een stuk naar beneden haalt.

Facebook / Twitter / Instagram / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single While She Sleeps - "TO THE FLOWERS"

While She Sleeps blijft ons verrassen. De groep brengt op 15 maart zijn zesde album SELF HELL uit en tot nu toe weten…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Jera on Air maakt met Architects laatste headliner bekend

Afgelopen maand voelde voor iedere Jera on Air-liefhebber aan als een zwart gat. Nadat in december bijna dagdagelijks nieuwe namen aan de…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single While She Sleeps - "DOWN"

Er gaat werkelijk niets boven Sheffield. Althans, als het om core gaat dan. De grijze stad van staal heeft in de schaduw…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.