Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Death Cab for Cutie – “Kids in ’99”

© Musiczine.net

Indiehelden Death Cab for Cutie wisten ons in februari nog ferm te overtuigen van hun kunnen, toen ze hun laatste langspeler Thank You For Today op Belgisch grondgebied kwamen voorstellen. Ondanks dat laatste aan-slagkracht-ontbrekende wapenfeit, was de show in De Roma er één die ons na een half jaar nog steeds bijblijft en zonder twijfel de eindejaarslijstjes zal halen. Ben Gibbard en de zijnen zijn vakmannen wiens muzikale neuzen tot op de graad altijd in dezelfde richting turen, wat in de afgelopen twee decennia al tot pareltjes van nummers heeft geleid. Ook vandaag verwachten we ons dus weer aan dat muzikale vakmanschap.

“Kids in ’99” begint heel nerveus, met groovy gedrum dat een speelse baslijn ten dans vraagt. Wanneer Gibbards unieke stemgeluid zijn intrede maakt, wordt duidelijk dat “Kids in ’99” een ingetogen song is met een niet-onbelangrijke achtergrond. In de zomer van 1999 vond in Bellingham (Washington) een tragedie plaats, waarbij drie jonge jongetjes het leven lieten. Door een scheur in een pijpleiding, vloeiden grote hoeveelheden brandstof in Whatcom Creek, waarlangs twee jongetjes met firecrackers aan het spelen waren. Toen het vuur van de aansteker contact maakte met de brandstof, veranderde de omgeving in een mum van tijd in een waar inferno.

Twintig jaar na datum zijn de bandleden nog steeds onder de indruk van de tragedie die zich afspeelde vlakbij hun woonplaats, wat duidelijk te horen is op dit nummer. “Kids in ’99” is echter een typisch Death Cab nummer, dat de donkerste bladzijden uit de geschiedenis met subtiele instrumentatie en verhalende teksten omtovert in een ingetogen en ontroerend verhaal dat de luisteraar nooit wordt opgedrongen. In die kunde ligt één ingrediënt van de cocktail waarvan we al jaar en dag fan zijn, dus kunnen we met “Kids in ’99” opnieuw spreken van een topper in de discografie van Death Cab for Cutie.

“Kids in ’99” is het eerste nummer dat deel zal uitmaken van The Blue ep, die er op vrijdag 6 september aankomt.

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Death Cab for Cutie - "An Arrow In The Wall"

Death Cab for Cutie bracht vorig jaar nog maar zijn tiende album Asphalt Meadows uit en de band staat alweer klaar met…
InstagramLiveRecensies

Death Cab For Cutie @ De Roma: Als goede wijn

Vier jaar na hun vorige passage in België en tegelijk ook De Roma kwam Death Cab For Cutie uit Seattle terug naar…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Death Cab for Cutie - "The Plan"

Death Cab for Cutie is niks meer, maar zeker ook niks minder dan een begrip in de indierockwereld. Met zijn gevoelige schrijverskunsten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.