Features, Interviews, Uitgelicht

Interview Polar Youth: ‘Ik was mijn muzikale identiteit kwijt’

De Gentse Polar Youth is intussen al enkele jaren bezig, maar op haar debuut-ep was het toch even wachten. In 2014 werd ze door Red Bull Elektropedia gekroond tot ‘meest beloftevolle artiest’ en ontwikkelde ze zich verder als artieste en producer. Uiteindelijk werkte ze samen met de Belgische urbanqueen Coely en brachten ze samen “Can’t Get Away” uit. Twee jaar later staat ze eindelijk terug in de spotlight met haar allereerste ep Lost & Found, waarop ze hulp kreeg van heel wat jonge artiesten. We hadden een gesprek met Elisabeth Verstraete en kregen een duidelijke blik in haar artistieke wereld.

Wat kun je me allemaal over Lost & Found vertellen?

Ik ben met Polar Youth in 2014 begonnen en wou altijd al een ep maken, maar was nooit klaar of zeker genoeg om dat ook te doen. De voorbije jaren was ik ook niet meer zeker welk genre muziek ik wilde maken. Dat is ook waarom mijn ep Lost & Found heet. Ik kwam op de titel doordat ik het wat vergeleek met de luchthaven. Als je iets kwijt bent, ga je naar de lost & found en zo voelde het ook aan toen ik niet meer wist in welk genre ik verder moest gaan. Op de ep staat één track waarop ik zelf zing, want dat stond al een tijdje op mijn bucket list. Verder wou ik met zo veel mogelijk artiesten samenwerken om de ep wat kleur te geven.

Hoe kwam je dan bij die artiesten terecht?

Meestal vind ik de artiesten gewoon online. Ik ga dan een paar uur op SoundCloud en dan ontdek ik een hele boel up-and-coming artiesten. Ik stuur hen dan een demo of ideetje van wat ik wil maken en meestal staan ze achter het idee. Mijn samenwerking met Hanne (Torfs, frontvrouw van Fortress) was toeval. We hebben beiden deelgenomen aan De Nieuwe Lichting en ik ontdekte haar toen ik door alle deelnemers scrolde. Ik was meteen verliefd op haar stem en de tracks die ze gemaakt had.

In 2014 kroonde Red Bull Elektropedia je tot meest beloftevolle artiest. Voelde je ooit druk om snel werk uit te brengen?

Eigenlijk, onbewust wel. Als ze je een prijs geven van ‘most promising’, verwachten ze wel dat je met iets gaat komen. Ik was daar ook druk mee bezig, maar ik was mijn muzikale identiteit kwijt, waardoor het mentaal ook echt moeilijk was. Nu ben ik er helemaal uit en weet ik exact wat ik wil maken.

Op welk nummer ben je eigenlijk het meest trots?

Ik vind ze allemaal echt goed, maar “Faded” steekt er toch wel uit. We hebben al drie jaar een demo van het nummer en hebben verschillende versies gemaakt. Het nummer werd dan uiteindelijk gemaakt met Sangstaa, maar aangezien hij in Amerika woont, hebben we alles via internet moeten afspreken, wat het misschien wat moeilijk maakte. Dat we er uiteindelijk zijn uitgekomen met zo een track is echt cool, want ik heb misschien tien tot twintig versies van de track.

Je hebt in het verleden ook samengewerkt met Coely. Hoe was die samenwerking?

Het was echt super. Ik kende haar muziek al, maar toen ze mij zeiden dat ik met haar de studio’s in mocht, kreeg ik toch een beetje stress, aangezien ze zo een grote artiest is. Toen ik dan bij haar kwam, hadden we meteen een super goede klik. Ik heb haar dan een paar demo’s laten horen en ze koos dan voor “Can’t Get Away”. Het voelde met haar nooit aan als werken.

Je hebt in je ‘upcoming’ fase een aantal festivals gedaan. Wat zijn momenteel je plannen?

Nu mijn ep klaar is, wil ik me nog even verdiepen in mijn sound. Ik ben ook druk bezig met andere artiesten om aan hun tracks te zitten, dus ik heb het echt wel druk. Dj’en is voor mij echter ook nog steeds iets super tofs, dus ik hoop dat ik er in de toekomst nog meer mee kan doen. Voorlopig ben ik nog gefocust op producties, maar festivals wil ik ook wel weer doen.

Super leuk nieuws! Bedankt en veel succes!

Polar Youth’s debuut-ep Lost & Found verscheen op 14 juni.

17 juli 2019

About Author

Maxim Meyer-Horn


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief