AlbumsRecensies

Phoxjaw – A Playground For Sad Adults (★★★★): Overtuigende genremengelmoes

Dat het in Engeland spaak loopt sinds de keuze om voor de Brexit te gaan, is een understatement. Theresa May verbrandde haar vingers al aan deze moeilijke materie, en ook de opvolging zal het moeilijk krijgen. Maar blijkbaar inspireert dit veel Engelse bands tot het maken van goede muziek. Sinds enkele jaren krijgen we vanuit het geïsoleerde Engeland geregeld goede bands te horen. Om in het genre te blijven zijn bands als Black Peaks of Arcane Roots toch gerespecteerde waarden gebleken. En Phoxjaw blijft dit niveau aanhouden en dat verbaast ons niets!

Phoxjaw is een vierkoppig ensemble uit Bristol. Nu hun hun debuut Goodbye Dinosaur zijn de verwachtingen hoog gespannen. Deze verwachtingen werden ook nog extra gevoed door de tours met Black Peaks en Pagan. Ook Kerrang!, Total Guitar Magazine, BBC, Scuzz TV, Metal Hammer en Radio 1 Rock show deden hun duit in het verleden in het zakje om deze band naar ongeziene hoogten te brengen. Met zo’n ophemeling worden de verwachtingen extra gespannen, maar deze band stelt gelukkig niet teleur.

Dit kwartet speelt een soort van heruitgevonden grunge met een stevige toets richting metal. De link met Black Peaks was al gelegd, maar ook bands zoals Deftones of Cave In komen hier om de hoek kijken. Een unieke sound die aanstekelijk en heel krachtig klinkt. In de nummers klinkt nog steeds veel melodie, maar als de band stevig aanzet, dan is het ook wel echt snoerhard. En deze brute oerkracht maakt de band ook wel tamelijk uniek. De riffs die ze dan produceren hadden even goed van een Slipknot release kunnen komen.

Een groep die power, branie en een enorme hoeveelheid humor combineert in hun sound: dat mag een verluchting in de muziekwereld genoemd worden. De humor die steeds in hun clips terugkeert, is een mooie aanvulling van waar deze vier heren voor staan. Ook de directeur van Hassle Records was overtuigd van deze band en hij had dit te vertellen over de band: ‘We werden live overweldigd. Het is moeilijk om je eigen geluid te creëren, maar deze heren doen dat zeker al nadat hun debuut-ep en een andere verkrijgbaar zijn. Ze zijn muzikaal moeilijk vast te pinnen en dat zal beslist nog een kracht voor hen zijn in de komende jaren.’ Mooie woorden!

En ook deze release brengt het beste voort uit deze vier muzikanten. Veel goede dingen combineren tot een goede mengelmoes van verschillende muziekgenres is een kunst die weinig bands goed verstaan. Je hoeft niet altijd origineel te zijn om goede muziek te maken. En dat doet deze band nu net wel. Alle stukjes muziek die ze maken, ook al zijn ze zeer verschillend, zijn van een hoogstaande kwaliteit. En dat is de sterkte van deze muziek. Er staat geen slap stukje muziek op deze plaat, en Phoxjaw weet alles mooi te combineren.

Phoxjaw is nu dus terug met hun tweede ep, A Playground For Sad Adults, die via Hassle Records werd uitgebracht. Deze ep zet de opkomst van het alternatieve kwartet voort, na de toejuiching van hun debuut Goodbye Dinosaur. Europa wordt getourd in het voorprogramma van Black Peaks en dat zou een volgende stap voor Phoxjaw moeten zijn. De toekomst lacht deze band toe!

Facebook

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

METZ - Up On Gravity Hill (★★★½): Sanguinische, maar georganiseerde chaos

In het hart van Ottawa vormde zich in 2007 de band METZ. Die bestond toen uit zanger-gitarist Alex Edkins en Hayden Menzies,…
LiveRecensies

Ways Around Festival 2024 (Dag 2): Alternatief muziekfeest

De tweede dag van het Ways Around Festival ging door in RESET. In een vorig leven was dit gebouw het hoofdkantoor van…
InstagramLiveRecensies

Therapy? @ Trix: Tijdreis naar de jaren '90

Therapy? genoot vooral faam in de jaren ’90 met als hoogtepunt het album Troublegum. Gewapend met enkele tijdloze klassiekers is de Noord-Ierse…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.