LiveRecensies

Kraftwerk @ Best Kept Secret 2019: Gewaagde keuze, geslaagd optreden

Het moet gezegd worden dat Best Kept Secret dit jaar niet voor de evidente headliners is gegaan. Bon Iver kon misschien wel vele harten veroveren als indieheld, maar Kraftwerk betekent ergens een risico. De Duitse groep is legendarisch als pionier van de gepopulariseerde elektronische muziek, maar hun optredens worden ook dikwijls bestempeld als ‘vier mannen die niet bewegen achter hun desk’ of als ‘kurkdroge muziek’.

Toch is de groep van onmetelijk belang. De muziek die Kraftwerk gemaakt heeft, is iconisch en vormt zelfs de blauwdruk van hiphop en techno. De band deed dit niet door gewoonweg muziek te maken, maar door een concept te zijn: een groep die hun werk tot leven laat komen door (vaak zelfgebouwde) machines. De individuen van de groep staan niet centraal, maar wel hun muzikaal proces. Zo was Ralf Hütter zelfs het enige originele lid dat op het podium stond. Dat de band geprogrammeerd werd voor Best Kept Secret is dus meer dan verdiend en zelfs een eer voor het festival. Velen kwamen zelfs speciaal deze dag om Kraftwerk te zien.

Om de statische liveshow wat leven in te blazen, werd er (letterlijk) een nieuwe dimensie toegevoegd: de 3D-bril. Iedere bezoeker kreeg er eentje om de 3D-projecties in volle glorie te aanschouwen. Een opmerkelijke zaak voor een festival dat een voortrekker is op het vlak van ecologie, maar Best Kept Secret maakt zich sterk dat het brilletje mee naar huis zal gaan als aandenken. We kunnen hen alleen maar gelijk geven, want het optreden zal een mooie herinnering worden.

We kregen namelijk het beste van hun rijke oeuvre te horen en dat reikt –met uitzondering van hun prille eerste werk– van het begin tot het einde. Enkele nummers uit Computer World als “Numbers” en “Home Computer” leidden ons binnen in hun wereld, terwijl grote hits als “Autobahn” en “The Model” op gejuich onthaald werden.

https://www.instagram.com/p/ByLoBoqC349/

Wat dikwijls tot nog meer gejuich leidde, waren de 3D-projecties. Wanneer er een satelliet dreigde naar ons heen te vliegen of er abstracte vormen voor onze ogen roteerden, werd het publiek dikwijls enthousiaster dan voor de muziek. Vaak waren deze visuals heel leuk, maar een aantal waren toch wel heel kitscherig. De abstracte vormen, beelden van in het rood geklede robots en de Sovjetstijl typografie pasten dan weer perfect. Ze zijn namelijk al decennialang onderdeel van de beeldtaal van Kraftwerk.

Het publiek was al niet te groot bij aanvang van het concert, en ging ook met mondjesmaat weg nadat de 3D-gimmick was uitgewerkt. Zelfs intensere momenten als het geüpdatete “Radioactivity” (met verwijzingen naar Fukushima) en de vaart die de Tour de France suite bracht, volstonden niet om al het publiek op de One te houden.

Jammer dat Kraftwerk niet voor iedereen een even interessant optreden was. Zelf vonden wij dat de legendarische groep de verwachtingen goed inloste en hun eigen werk veel eer aandeden, maar we begrijpen dat het niet iedereens cup of tea was. We hopen dat Best Kept Secret niet stopt met eigenzinnige headliners te programmeren, want dat is een van de redenen waarom het elk jaar uitkijken is naar dit festival.

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Best Kept Secret strikt o.a. Paolo Nutini, St. Vincent en Vince Staples!

En daar is Best Kept Secret eindelijk weer met een hoop nieuwe namen. Maar liefst zeventwintig worden er vandaag aan de line-up…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Disclosure, Justice, PJ Harvey, Slowdive en meer voor Best Kept Secret 2024

Het bleef nog even een geheim, maar vandaag is er eindelijk een klein deel van het mysterie onthuld. Best Kept Secret Festival…
AlbumsRecensies

OMD - Bauhaus Staircase (★★★★): Warme, winterse oorworm

Orchestral Manoeuvres in the Dark, of kortweg OMD, is met Bauhaus Staircase aan zijn 14de studioalbum toe. Deze band uit Liverpool heeft…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.