LiveRecensies

Giant Rooks @ Ancienne Belgique (AB): De nieuwe muzikale sterren uit Duitsland

Er zijn maar weinig bands en artiesten uit Duitsland die ook buiten de Duitse taalgrens succes boeken, maar toch verbaast het ons niet dat Giant Rooks stilaan op meer gehoor kan rekenen van fans in andere landen. Het vijftal uit Hamm heeft de afgelopen twee jaar Duitsland weten te veroveren met hun heerlijke indierock en amper één ep in hun discografie. De zalen die ze er kunnen vullen, worden steeds groter en stilaan groeien ze uit tot een nieuw Duits exportproduct. Vorige maand verscheen hun tweede ep Wild Stare, waarmee ze nu door Europa touren. De show van Giant Rooks mag dan gisteren niet helemaal uitverkocht geweest zijn, maar dat de band binnenkort de grotere zalen met storm zal veroveren, is volgens ons enkel nog een kwestie van tijd.

Giant Rooks had duidelijk heel veel goesting in hun eerste eigen concert op Belgische bodem, want ze begonnen zowaar meer dan vijf minuten vroeger dan gepland aan hun set. “100 mg” werd door de vijf ingezet en zorgde voor een vliegende start die al gauw een vrolijke sfeer verspreide in de zaal. Het nummer is misschien wel de sterkste track van hun nieuwe ep en ook live behoorde het gisteren tot een van onze favorieten. Het uitgerokken einde werd vlotjes en overtuigend gebracht en met een haast naadloze overgang kregen we met “Went Right Down” al snel nog een nieuwtje te horen. Frontman Frederik Rabe bewees zich tijdens “Went Right Down” niet alleen als een goede gitarist, maar ook een goede percussionist. De ferme lichtshow kwam dan weer voor het eerst ten volle tot zijn recht tijdens “Bright Lies”. De alt-J-invloed is er duidelijk te horen, en het is nog steeds een uitmuntende livetrack die ook na twee jaar nog heel fris en vitaal gebracht werd.

In Duitsland spelen de vijf heren in zalen die vergelijkbaar zijn met de grote zaal van de Ancienne Belgique. Het verbaasde ons dan ook dat de groep hun grootse productie ook meebracht naar het kleine podium van de club zaal. De reflecterende spiegels op de achtergrond maakten de rustigere nummers als “Slow” en indieballade “Sighing Like a Sleeper” nog intiemer en intenser. Maar ook bij de songs met iets meet pathos en grandeur zorgde de visuele ondersteuning voor een extraatje. Fans van het eerste uur kregen vanzelfsprekend ook heel wat liedjes van de eerste Giant Rooks-ep te horen en daar gold “Chapels” nog steeds als een van de publieksfavorieten. De zaal, waarvan overigens ook een heleboel Duitstalig waren, mocht meeklappen en de ‘oooohs’ luidop meebrullen. Dat laatste mag misschien heel cliché overkomen, maar het past gewoon bij de muziek die Giant Rooks maakt.

Giant Rooks maakt commerciële indierock, maar hun sound klinkt iets organischer en echter dan wat veel grote indierockbands de dag van vandaag maken. Een paradepaardje om dat te onderbouwen is het nog onuitgebrachte “Walled City”. De opbouw van het nummer zit namelijk super goed in elkaar. Het fraaie einde waarin frontzanger Frederik Rabe zelfs even plaats neemt achter de toetsen om daarna weer op de trommels te drummen, is een euforiebom die elk zieltje in de zaal meekreeg. Ook de falsetstemmen tijdens hun meest recente hit “Wild Stare” werden uitbundig onthaald. De sfeer haalde naar het einde toe steeds hogere hoogtes en dat was de band natuurlijk niet ontgaan. 

Heel wat nieuwe nummers vonden hun weg naar de setlist van gisterenavond, maar toch waren het toch de oude die het warmst onthaald werden. “Mia & Keira (Days to Come)” stond weer garant voor mooi samenzang tussen Frederik en de rest van de band, al was het toch vooral toen de frontman alleen zong dat we omver geblazen werden. Maar er was ook een kleine tegenvaller en die was meteen de opener van de bisronde. “Rainfalls” bevatte maar weinig speciaals om onze aandacht te kunnen trekken; een typisch eerste bisnummer, al had een energiekere song beter op zijn plaats gestaan. Doorbraaksingle “New Estate” maakte echter veel goed en zorgde net voor het einde nog voor een mooi meezingertje. De iets kortere set dan gewoonlijk werd afgesloten met de meeslepende ballade “King Thinking”. 

Waarom Duitsland storm loopt voor het vijftal kunnen we na de show in de club van de Ancienne Belgique maar al te goed begrijpen. Giant Rooks heeft op het podium een positieve aura en een resem aanstekelijke nummers (“100 mg”, “Wild Stare”, “Walled City”) die het uitstekend zouden kunnen doen op de Belgische radio. De live-ervaring (meer dan 175 shows) zorgde voor een strak opgebouwde set waarvan we meer dan een uur konden genieten. De torenhoge verwachtingen hebben ze met andere woorden met gemak ingelost, en zo legden ze de lat voor zichzelf en de rest van de Duitse muziekwereld weer wat hoger.

Setlist:

100 mg
Went Right Down
Bright Lies
Slow
Head by Head
Sighing Like a Sleeper
Chapels
Walled City
Wild Stare
Mia & Keira (Days to Come)

Rainfalls
New Estate
King Thinking

1343 posts

About author
Luistert veel naar muziek!
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
LiveRecensies

Archie X @ Ancienne Belgique (AB): Openbloeien

‘Een auditie om ‘U’ tegen te zeggen’, zo omschreef Koen Wauters de auditie van Charline D’Hoore tijdens The Voice. Met wat getokkel op…
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview Dans Dans: 'We zijn in de eerste plaats een liveband.'

Na een reeks omzwervingen van vijf jaar bij onder andere Flying Horseman, Mark Lanegan Band en Dez Mona vonden zanger-gitarist Bert Dockx,…
FeaturesInstagramInterviewsUitgelicht

Interview Fit For A King: 'We willen mensen aantrekken om dieper in ons muziekarchief te graven'

Er zijn reeds twee maanden verstreken sinds The Path, het nieuwste album van Fit For A King, werd gelanceerd. De Amerikaanse band…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.