LiveRecensies

Empress Of @ Botanique (Rotonde): Van Me naar Us

Drie lange jaren hebben we moeten wachten, maar gisteren stond de Amerikaanse Empress Of met Honduriaanse roots nog eens in ons land. In oktober bracht ze haar tweede plaat Us uit, die het vervolg vormde op het sterk bejubelde debuut Me. In 2017 was ze overigens te horen op het nummer van het Amerikaanse dj-duo DJDS en popidool Khalid en scoorden ze samen een bescheiden hitje. De vorige passage van Empress Of in ons land dateert ook nog van 2015 en toen draafde ze ook al op in de Rotonde in de Botanique. Het optreden gisteren in de Rotonde halfweg haar Europese tour was een fijn weerzien ondanks de paar tegenvallers.

In een ongemakkelijke stilte bewandelde Banoffee een muisstille Rotonde in en begon haar show met het breekbare “Pressure”. De focus bij het nummer lag vooral op de stembanden en die leken duidelijk goed gesmeerd te zijn. De Australische zangeres, die nu in Los Angeles vertoeft, schakelde bij het volgende nummer meteen de hoogte in met beats en basgeluiden popdeuntjes die goed en gemakkelijk verteerbaar waren. Ze zorgde alvast voor veel beweging in de zaal en wist met haar spontaniteit heel wat sympathiepunten te scoren. Met de SOPHIE samenwerking “Ripe” besloot ze haar set sterk en maakte ze ons zo helemaal warm voor Empress Of.

In tegenstelling tot Banoffee was Empress Of wel op tijd en doofden de zaallichten om 21 uur stipt. Nadat een leuke intro meteen voor een montere sfeer zorgde, opende “Trust Me Baby” de set effectief. Soms was de timing van de zang wat zoek, maar Empress Of wist zich in het tweede deel van het nummer te herpakken. Opvolger “In Dreams” was dan ook een eerste lichtpunt van de set. De samenzang tussen Lorely Rodriguez, zoals Empress Of eigenlijk heet, en haar muzikante Erin Fein zorgde voor een zweverige sfeer die we wel wisten te pruimen. Maar het waren vooral de nummers waarop Empress Of alleen zong die het beste tot hun recht kwamen zoals “Just The Same”.

De nadruk van het concert in de aardig volgelopen Rotonde lag vooral op haar tweede plaat Us, waaruit we maar liefst negen van de tien nummers kregen. Wij waren dan vooral fan van het nummer “I Don’t Even Smoke Weed”, dat leuk gebracht werd en waarvan het pianotedeltje nog de hele avond in ons hoofd bleef hangen. Tijdens de overgang met “I’m With Him” werd er zelfs even een nummer van Ariana Grande gebruikt en dat was een slimme zet. Maar er waren ook nummers van de nieuwe plaat die het gisteren minder goed deden. “All For Nothing” kwam live echt niet tot zijn recht door een eerder zwakkere instrumentatie. 

Ze waren gisteren maar met twee op het grote podium en daar maakte Empress Of graag gebruik van door tijdens de nummers regelmatig heen en weer te lopen. Dat zorgde ook voor een bepaalde click tussen haar en het publiek. De volle zaal reageerde alvast met een kleine euforie toen “Water Water” werd ingezet en zette het op dansen. Muzikaal zat het hier wel goed en viel er weinig op aan te merken. Ook het bekendste nummer van de debuutplaat; “How Do You Do It”, zorgde kort voor het einde van de show voor veel animo. Enigste stoorzender was de niet zo harmonieuze samenzang tussen de twee dames op podium.

Hier en daar slopen er een paar schoonheidsfoutjes in de set en tijdens sommige nummers viel ook op dat de stem van Loreley wat vermoeid was. Soms was de microfoon in onze ogen net iets te stil in contrast met de zang die af en toe met een backingtrack meeliep. Dat zorgde bij “Woman is a Word” bijvoorbeeld niet voor het gewenste effect en kreeg het nummer, dat de gelijkheid van mannen en vrouwen aankaart, net iets minder power. Daarnaast had de show ook even te kampen met een klein technisch probleempje waarbij het begin van “Realize You” helemaal in het honderd liep. Gelukkig beschikte de Amerikaanse voldoende charisma en podiumpresence om dit op te vangen. De encore bestaande uit “Again” en de Blood Orange-collab “Best To You” zorgde nog voor een sterk einde dat het optreden waardig wist af te sluiten.

De lat lag hoog voor de liveshow van Empress Of, iets te hoog zo bleek later. De Amerikaanse zangeres bracht een onbestendig concert dat bij momenten echt indruk wist te maken, maar zich ook soms te vaak schuldig maakte aan kleine foutjes. Een slecht optreden van Empress Of was het echter zeker niet, want dat ze potentieel en talent heeft, liet ze tijdens nummers als “Again” en “I Don’t Even Smoke Weed” blijken. Ook de naadloze overgangen van de nummers vonden we een goede set, want zo voorkwam ze onnodige pauzes. We hopen alvast dat het niet meer drie jaar zullen moeten wachten voor we haar nog eens in ons Belgenland mogen verwelkomen.

Setlist:

Trust Me Baby
In Dreams
Everything for Me
Just the Same
All for Nothing
Water Water
I Don’t Even Smoke Weed
When I’m With Him
Realize You
Woman Is a Word
I’ve Got Love
How Do You Do It

Encore:

Again
Best to You

2016 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
LiveRecensies

Ways Around Festival 2024 (dag 3): Noise voor iedereen

De derde en laatste dag van het Ways Around Festival was opnieuw een groot succes. Ditmaal diende de museumzaal van de Botanique…
AlbumsRecensies

Empress Of - For Your Consideration (★★★): Zwoele herhaling

Empress Of, de artiestennaam van zangeres Lorely Rodriguez, brengt ons met For Your Consideration ondertussen al haar vierde studioalbum. Hoewel ze al…
LiveRecensies

Griff @ Botanique (Orangerie): Voorzichtige popshow

Griff mag dan wel net naast de titel BBC Sound of 2021 gegrepen hebben, toch lijkt het al een tijdje de goede…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.