Albums, Recensies

Anton Eger – Æ (★★★★): Chaotische elektronica en vrij experiment

Met Æ is er eindelijk een soloalbum van Phronesis drummer Anton Eger. Een album bovendien waarop die zijn liefde voor de jazz botviert door er ook een fikse portie overstuurde electronica aan toe te voegen en dat met een stevige rockattitude aan te lengen. Bijzonder.

Voor Æ zocht Eger zich een bende vrienden bij elkaar, zoals onder meer toetsenist Dan Nichols, de polyvalente Matt Calvert die bedreven lijkt in eender instrument dat hij ook maar te pakken krijgt en bassist Robin Mularkey. Een groep die samen met Eger zelf op drums/percussie een buitengewoon experimentele sound nastreeft. Zo hoor je hen lustig spelen met vaak erg onconventionele geluiden. Echter zonder veel aandacht te hebben voor songs of structuren. Die worden overboord gegooid ten voordele van de versmelting van allerhande muzikale ideeën (vooral geluidsvernieuwing) en invloeden.

Dat schurende, dwarse en experimentele karakter merk je bijvoorbeeld aan de titels die de composities meekrijgen, zoals bijvoorbeeld “HERb (gA)”, “IOEDWLDTO (jC)” of “?irl MIP (hH)”. Het illustreert goed hoe de bende rond Eger er vooral op uit is om volledig vrijuit te gaan. Dat merk je eveneens aan tracks die vaker dan niet heerlijk dollen met hybride jazzfusion en moderne electronica. Door dwarse, scheve ritmiekjes die total loss aandoen en een sound die sterk teert op uitdaging, vernieuwing en experiment. Met onder meer Aphex Twin en Squarepusher als natuurlijke aandrijvers.

Deel van het plezier zit natuurlijk ook in het samenspel met gasten als Ivo Neame (Phronesis), Niels Broos (Moog synth), saxophonist Otis Sjandsö en vooral bassist/producer Petter Eldh. Zij maken dat Eger rond zich een troep muzikanten verzamelt die geen muzikale grenzen zien. En heerlijk freewheelen. Zoals pakweg de jongens van Stuff. of Beraadgeslagen dat kunnen.

Æ is niets minder dan een trip van kosmische, psychedelische allure. En hoewel de groep soms dik tegen de grens van irritatie aan schurkt, blijft het al bij al beheerst. Maar evengoed ook fris, spontaan en heerlijk eerlijk. Het fijne is dat de groep hier zodanig varieert dat het als luisteraar soms erg moeilijk om te volgen is. Te danken daarvoor is de manier waarop de groep rond Eger zich niets van enige verwachtingen of conventies lijkt aan te trekken. En gewoon een hoogst modern en uitdagend album bouwt rond muzikale vriendschappen en vrije, op exploratie gestoelde jams waarin jazz en electronica versmelten met atmosferische soundscapes als tegengewicht.

Æ is het type op buitensporige chaos en wilde improvisatie steunend album dat liefhebbers van Atoms Of Peace of het eerder genoemde Stuff. Of Beraadgeslagen vast zal kunnen bekoren. Tof en sterk overtuigend album.

Volg ons op Spotify voor meer nieuwe muziek.

11 februari 2019

About Author

Philippe De Cleen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Newsletter