Nieuwe singles, Oude Bekenden

Nieuwe single Dream Theater – “Paralyzed”

Dream Theater ontstond in 1985, maar brak echt door met hun tweede album Images and Words uit 1992. Ondertussen zijn we echter al 13 albums, 34 jaar en enkele wijzigingen in bezetting later en weet de band nog niet van ophouden. Meer zelfs, Dream Theater gaf onlangs details vrij over hun nieuwe album, Distance Over Time, dat 22 februari uitkomt. Tegelijkertijd maakten ze hun nieuwe tour bekend, die op 20 maart wordt afgetrapt in San Diego. Het album is, sinds het debuutalbum, When Dream and Day Unite het kortste album van de band. Na 9 tracks waarvan geen enkele langer dan 10 minuten (!!!) wordt afgeklokt op 56 minuten.

“Paralyzed” is de derde single die vrijgegeven wordt, na “Untethered Angel” en “Fall Into The Light”. Met deze singles wordt al snel duidelijk dat Dream Theater een volledig andere richting uit wil. John Petrucci laat de mooie experimentele gitaarlijnen van The Astonishing achterwege en ook de mooie aanvullende synthesizer-riffs van Jordan Rudess worden geschrapt. “Paralyzed” opent met een vuile lage gitaarriff die zo in gelijk welk Breaking Benjamin-nummer zou kunnen geplakt worden. Spijtig voor Benjamin, maar deze riff blijft bij Dream Theater. Petrucci’s riff wordt al gauw bijgestaan door de zware tom-groove van de hand van drummer Mike Mangini, die sinds 2010 het stoeltje achter de monsterlijke drumkit bezit. Het nummer zelf blijft eerder mainstream metal-gericht, met als hoogtepunt toch wel de enorm virtuose gitaarsolo van Petrucci. De langbebaarde gitarist is ook verantwoordelijk voor de productie van het album en de humor in de studio. Het nummer zelf is krachtig, hoewel James LaBrie niet de meest gespierde stem heeft in de metalwereld.

Dit nummer kan zeker zijn mannetje staan in de hitlijsten en de metalwereld, maar voor de diehard-Dream Theaterfans doet dit album waarschijnlijk onder voor de vorige. Afwachten wordt het tot 22 februari, wanneer het volledige album vrijgegeven wordt. Om het nieuwe album live te horen, zal je spijtig genoeg toch even onderweg zijn; de Dream Theater-tourbus mist de afslag België, maar houdt wel een tussenstop in het pittoreske Esch-sur-Alzette in Luxemburg.

Website / Facebook

9 februari 2019

About Author

Kasper Goossens


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Newsletter