AlbumsRecensies

Fun Lovin’ Criminals – Another Mimosa (★): Slechte promo

Eindelijk zijn ze daar weer aan onze muzikale horizon nadat ze sinds 2010 van onze radar verdwenen. Fun Lovin’ Criminals, de meeste funky criminelen uit New York, brengen ons nieuw werk. Hun nieuw album Another Mimosa verwijst naar Mimosa, een vroeger album van hen dat verscheen in 1999. Een album dat hun promopraatje omschrijft als ‘clever re-imaginings of classic covers, remixes and rarities’. Another Mimosa voldoet helaas niet echt aan die superlatieven.

Al direct bij song drie voelen we waar het schoentje wringt. “Going Down”, origineel van Freddie King, is een bombastische tenietdoening van een Blues-icoon. We hebben zo lang gewacht op een terugkeer van de New Yorkers én dan schotelen ze ons zoiets voor. ‘Iemand blij maken met een dode mus’, heet dat dan. Gelukkig ziet FLC deze plaat als een opwarmertje voordat het trio de studio ingaat om te werken aan een nieuwe plaat met eigen werk.

Ook de andere covers missen gewoonweg overtuiging: “Daylight” met Rowetta van The Happy Mondays klinkt vrolijk, maar mist panache, iets wat Bobby Womack wel wist te brengen. De cover van Tom Petty’s “Mary Jane’s Last Dance” klinkt goed, maar is ook niet meer dan een regelrechte kopie, met een te kleine dosis Scooby Snacks. Zo blijf je toch op je honger zitten. We missen Fun Lovin’ Criminals uit de jaren 90, liefst zonder al die Mimosa’s. We willen een volwaardige plaat met nieuw materiaal, geen derderangscovers. Als hun aankomende plaat op deze gelijkt, mogen we ze dan ineens verticaal klasseren? Another Mimosa is niet de beste promo.

De verrassendste cover is “Hello Again”, origineel van Neil Diamond, één van hun betere pogingen, maar om dit echt goed te noemen? We blijven met een wrange nasmaak achter. Versta ons niet verkeerd, we zijn niet boos om de covers van Fun Lovin’ Criminals hoor, maar wel teleurgesteld. We hadden The Crims net zo gemist.

Een heropname van hun eigen Barry White-ode “Love Unlimited”, is ook niet meteen de sterkste zet van het trio. “Southside” in hun stool pigeon version, maakt wel iets goed, omdat we daar een glimp zien van het oude FLC, maar daar blijft het dan ook bij. Het is vooral pijnlijk om te constateren dat “Sunset”, hun nieuw nummer op de plaat, een feel good song is met de smaak van een gratis cocktail op een stijf personeelsfeest. Auwch.

De covers van FLC doen ons weinig tot niets en ook hun eigen materiaal mist in frisheid en groovyness. De goede, oude rock-jazz met een overdaad aan funk is verbleekt op Another Mimosa tot een zwak afkooksel. Hopelijk bewijst Fun Lovin’ Criminals met hun eigen nieuwe plaat dat ze het nog steeds in zich hebben, dan is alles vergeten en vergeven.

Site / Facebook / Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Fun Lovin' Criminals @ De Roma: Vrijdagse vibes

De jaren 90-revival is al geruime tijd aan de gang en lijkt geen tekenen van vertraging te vertonen. Met zijn debuutalbum Come…
LiveRecensies

Fun Lovin' Criminals @ De Roma: De fun, de hits en een gelukzalige glimlach

Feestje in De Roma, met niemand minder dan Fun Lovin’ Criminals. De New Yorkse groep rond frontman Huey Morgan, 51 intussen, trekt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.