AlbumsRecensies

Papilloon – Circles (★★★): Enthousiaste eigenzinnigheid

Aangezien ons Belgenlandje slechts enkele luttele vierkante kilometers telt, staan we telkens te springen wanneer een jonge band zijn werk aan de buitenwereld toont. Tussen het urenlange ontdekkingswerk door, passeren er sporadisch artiesten die net dat ietsje meer hebben. Zo dus ook Papilloon. De enthousiaste bende, gevormd rond Wim Boddin, bracht vorig weekend met Circles hun debuut ep uit.

Papilloon speelde zijn eerste optreden in een achtertuin onder vrienden, de volgende op een rockrally en de derde meteen als voorprogramma van o.a. K’s Choice en Admiral Freebee. Dat ze potentieel hebben, is inmiddels dus al bewezen. Met Circles lijken ze echter helemaal klaar om zich verder te ontpoppen en deze groeicurve verder te zetten. Het debuut houdt ons in zijn ban vanaf het “Voorwoord” dat naadloos overloopt in “10k” tot het cinematische einde van “Time Travel”.

Naast hoorbaar enthousiasme heeft de band vooral een eigenzinnige sound. In titelsong “Circles” leunen ze regelmatig richting poppunk à la Panic At The Disco, terwijl ze op Time Travel Muse-gewijs synthesizers met hardrock combineren en er – op één of andere manier – een reggae-like melodietje uit halen. Doorheen deze mengelmoes van stijlen slagen ze er toch in om overeind te blijven en een bepaalde eigenheid te behouden.

Deze eigenheid bestaat voornamelijk uit een larger-than-life gitaarsound die Joan Jett zelf niet beter kon produceren, aangevuld met vrolijke synthesizers. Een serieuze knipoog naar de jaren tachtig dus. “AD” is hier een perfect voorbeeld van. Het nummer opent zweverig en sfeervol en ontpopt zich in het midden tot een badass rocknummer dat niet misstaan zou hebben op de Top Gun soundtrack. Teksten als “So take my word, I will succeed” willen we dan ook maar al te graag geloven. 

Papilloon legt met Circles een episch debuutalbum voor. Hoewel de jongens (en meisje) nog heel wat groeimarge hebben is dit alvast een mooi “Voorwoord” voor een bruisende toekomst.

Deze krachtige sound in levende lijve meemaken, kan eind dit jaar (21/12) nog in Het Narrenschip te Leuven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.