LiveRecensies

Parcels @ Botanique (Orangerie): Nog even nazomeren!

© CPU – Fleur De Backer

Het verhaal van Parcels leest als een sprookje: vetrokken uit hun thuisland Australië om het te komen maken in de muziekwereld. Met Berlijn vonden ze de ideale stad om aan hun muziek te werken. Hun talent ging immers niet onontdekt voorbij waardoor ze zelfs met Daft Punk mochten samenwerken. De laatste maanden waren enorm druk voor het vijftal met een heleboel shows, waaronder een sublieme show op Dour, en de release van hun langverwachte debuutplaat Parcels. Gisteren stonden de nieuwe indiefunk goden in een lang op voorhand uitverkochte Orangerie en brachten ze een warme show die ons terug in de zomer waande.

Een andere band die Berlijn als zijn nieuwe thuisbasis beschouwt, is de Israëlische band Hush Moss. Hun sound valt wat te vergelijken met Parcels, maar dan net een tikkeltje experimenteler en vooral ook met de nodige portie gekte. Zo deelde de frontman van Hush Moss zomaar snoepjes uit aan het publiek en waren de gekke dansmoves van de zeven leden amper bij te houden. Hush Moss bewees echter ook muzikaal het één en ander te kunnen en na een slopend begin eindigde de support show met een fraai einde. Hoever Hush Moss met hun muziek zal raken blijft afwachten, want wij waren gisteren niet voor de volle 100 % overtuigd.

© CPU – Fleur De Backer

Nadat de show van Hush Moss iets langer was uitgelopen, begonnen Parcels gisteren met een klein kwartier vertraging. Niet dat dat deerde, want met “Comedown” wisten de vijf meteen scherp uit de hoek te komen. Lekker uitgesponnen en haarfijn gespeeld, liep “Comedown” mooi over in “Lightenup”. Het funky nummer werd met een extra portie groove gebracht, die het publiek gul aan het dansen bracht. Wie dacht dat Parcels enkel garant staat voor funky gitaren, keek gisteren waarschijnlijk verbaasd op, want op het Jungle-achtige “Hideout” toverden ze een strakke beat uit hun hoed. Dat er tijdens het nummer een glas met drank kapotging, overspeelde Parcels op een charmante manier. 

Het publiek toonde zich meermaals zeer enthousiast en euforisch waardoor een aantal het bij “Gamesofluck” op een springen zetten. Maar het was vooral de voortreffelijke breakdown op het einde van het nummer dat ons wist te overtuigen. Met de iets rustigere, maar wel fijn gespeelde “Withorwithout” en “Exotica” keerde wat welgekomen rust in de set. Ook een tempo lager weten ze minstens even hard te boeien als met hun levendige indiefunk. Voor “Bemyself” kwam bovendien de drummer mee vooraan staan en dat bracht samen met de vier anderen een prachtig stukje muzikaliteit teweeg.

© CPU – Fleur De Backer

De band oogde ondanks de laatste show van de twee weken durende tour nog fris en helder en bleek geen teken van vermoeidheid te tonen. Met het tedere “Yourfault” schakelden ze een klein versnelling hoger, maar waarom een deel van het publiek besloot een moshpit te starten, blijft ons nog een raadsel. Het voortdurende meeklappen van enkelen was voor ons ook lichtjes overbodig en zorgde ook bij Parcels voor kleine irritaties. Gelukkig concentreerden ze zich op de muziek en dat leverde met het dynamische “Everyroad” een waar hoogtepunt op. Het kort en krachtige begin ontaarde al snel in een soort van intermezzo dat langzaamaan opbouwde naar een overweldigende climax. Muziek van de bovenste plak noemen ze dat!

© CPU – Fleur De Backer

Aangezien ze “Myenemy” helaas uit hun setlist hebben geschrapt, duurde het tot “Tieduprightnow” vooraleer het publiek volmondig kon meezingen. Strak en subliem werd de single gebracht en dat zorgde nog maar eens voor een aantal honderd dansende zielen. Dat ze tijdens hun verblijf in Berlijn trouwens ook vaak naar Kraftwerk luisterden, lieten ze op “Closetowhy” duidelijk horen. De chique podiumopstelling werd even omgetoverd tot een donkere club terwijl keyboardist Patrick Hetherington zijn toetsen bediende. Hoogtepunt na hoogtepunt stapelde zich gisteren op, maar de absolute voltreffer bleek toch weer de door Daft Punk geproducete schijf “Overnight” te zijn. Het klonk lekker funky en met een discovibe zorgde het voor een aanhoudende glimlach bij band en publiek. Nadat “IknowhowIfeel” nog eens voor een beetje melancholie zorgde, werd het concert afgesloten met het nummer waarmee ze de avond waren begonnen: “Comedown”. Gezongen werd er bij die laatste niet meer, maar elk lid kreeg wel zijn eigen verdiende applaus. En zo was de cirkel van dit concert ook weer rond.

Een toegift zat er gisterenavond logischerwijs, maar helaas niet in, maar wat we in de 75 minuten te boden kregen, was subliem. Parcels etaleerde zich in de Botanique nog maar eens als een uitstekende liveband, die een goed gebalanceerde show weet neer te zetten. Ondanks het einde van hun Europese tour waren ze nog behoorlijk fris en ook zeer gemotiveerd om de tour in schoonheid af te sluiten. Hopelijk zien de de vijf heren uit Australië al gauw terug op één van de festivals deze zomer!

Setlist:

Comedown
Lightenup
Hideout
Gamesofluck
Withorwithout
Exotica
Bemyself
Older
Yourfault
Everyroad
Tieduprightnow
Closetowhy
Overnight
IknowhowIfeel

2029 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
LiveRecensies

Joy Anonymous @ Botanique (Rotonde): Boiler Room BXL

Twee keer zette Joy Anonymous al voet op Belgische bodem, twee keer was dat in het voorprogramma van Fred again..; een bromance…
LiveRecensies

Glass Beams @ Botanique (Rotonde): The (not so) Masked Singer

Er hangt een zekere mystiek rond Glass Beams. Dit drietal uit Melbourne brengt psychedelische muziek met Indiase invloeden en weet sinds 2021…
LiveRecensies

Jersey @ Botanique (Le Musée): Dansende lampen

Rap, rapper, rapst! Wie een kaartje voor het concert van Jersey in de Botanique wilde bemachtigen moest er heel snel bij zijn….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.