Albums, Recensies

Sam Fender – Dead Boys EP (★★★★): Geen verrassing, wel aangenaam

In de toekomst kijken is iets waarvoor we aan onze vijf zintuigen niet genoeg hebben, maar dat Sam Fender wacht op het startschot voor een grote carrière staat zo goed als vast. De Brit maakt deel uit van de BBC Sound Of 2018, zijn single “Play God” werd tot titeltrack van FIFA 19 uitgeroepen en met “Dead Boys” verscheen hij ook op de radar van muziekliefhebbers die geen early adopters zijn. De reukzin van een beer is nu eenmaal meer ontwikkeld dan die van de gemiddelde mens, en daarom roken wij in 2017 al dat de man wat in zijn mars had. The Slope op Rock Werchter dit jaar bevestigde ons vermoeden, en vandaag brengt Fender (eindelijk) zijn eerste ep Dead Boys uit.

Dat eerder uitgebrachte single “Dead Boys” ook deel uitmaakt van de gelijknamige ep, hoeft niet te verbazen. Ook het eerste nummer is eigenlijk gewoon een uitgesponnen intro van dat nummer. In een interview over het nummer gaf Fender te kennen dat een mannelijk iemand uit zijn naaste omgeving zelfmoord had gepleegd, en dat dit fenomeen erg vaak voorkomt aan de andere kant van de Noordzee. De Brit wilde de wereld duidelijk maken dat toxic masculinity, kort door de bocht de neiging van mannen om hun emoties op te kroppen, een probleem is dat verholpen kan en moet worden. Zijn pleidooi om dit fenomeen aan te kaarten resulteerde in een zwaar maar zeer sterk nummer, dat door de verontrustende trend her en der werd opgepikt.

Derde nummer “Spice” hadden we nog niet gehoord, en is opnieuw sterk. De drums komen meer dan ooit naar voren, en ook de rhythm gitaar klinkt bruter dan in eerder werk, waardoor “Spice” naar Sam Fendernormen behoorlijk stevig klinkt. Lyricaal is het refrein met de slagzin “Spice up your life” een knipoog naar het gelijknamig nummer van Spice Girls, en klinkt het bijgevolg zeer catchy. Ook in “Poundshop Kardashians“, een single die de dag voor de release van Dead Boys EP werd gereleaset, geeft de duidelijk aanwezige drum body aan het nummer. Die body komt ook terug in de lyrics van de song, die duidelijk een donderpreek is aan de huidige maatschappij die zonder nadenken leeghoofdige celebrities verafgoodt of de grond inboort, zonder daarbij na te denken.

Sam Fender weet op zijn ep niet te verrassen, want ook “That Sound” en “Leave Fast” werden eerder al uitgebracht. De ep als geheel is echter een zeer geslaagd debuut, en kan onmogelijk als een ontgoocheling ervaren worden. Fender leert ons wat we eigenlijk al wisten: de man is duidelijk begiftigd met hetzelfde talent als dat van zijn vader. Toch is het vooral op lyricaal en zangtechnisch vlak dat de Brit het verschil kan maken, waarbij vooral “Dead Boys” en “Poundshop Kardashians” duidelijk weergeven wat de man in zijn mars heeft. Met het optreden op Rock Werchter in ons achterhoofd kijken we al reikhalzend uit naar het optreden in de Botanique en naar de debuutplaat, die hopelijk niet al te lang meer op zich laat wachten.

Sam Fender speelt op zondag 25 november in de Witloof Bar in de Botanique. Het optreden is op het moment van schrijven nog (nét) niet uitverkocht…

20 november 2018

About Author

Matthijs Vandenbogaerde


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief