Live, Recensies

White Denim @ Trix (Club): Goed gemikte jams

Eind augustus verscheen het alweer achtste album van White Denim. De band uit Texas kon dan ook niet anders dan op tour gaan en sloeg hierbij gelukkig België niet over. De groep staat namelijk bekend vanwege zijn straffe liveshows, en dat was in Trix niet anders. Het was de laatste show van hun Europese tournee, dus haalde de band in net geen twee uur alles uit de kast om iedereen een fijne rockavond te laten beleven. Dat deden ze ook want we werden omver geblazen door het sterk gitaarwerk dat de groep hier leverde en de fascinerende muzikaliteit dat de band voor de dag bracht.

Openen mocht BC Camplight. Ook dit project rond Brian Christinzio had onlangs een nieuw album op de wereld losgelaten en mocht dit in een halfuurtje proberen voor te stellen. Ze deden het met de nodige bombast want frontman had er duidelijk zin in. In zijn halfuur slaagde hij er in om een halve fles gin naar binnen te gieten. Gelukkig tastte dit de muziek niet aan want die werd heel groots gebracht. Zo hoorden we er gelijkenissen met Ariel Pink en Alex Cameron in. De muziek kreeg live een veel rijker geluid dan op plaat, en ook de stem van Christinzio wist ons nu en dan versteld te doen staan. Een groep met potentieel, maar tegelijk een bende die heel speels op het podium staat.

24 nummers (als we goed geteld hebben), zo veel muziek wist White Denim op ons af te vuren. De groep begon al van bij het begin met het echte werk, “Real Deal” had zijn naam niet gestolen. Aan de hand van stevig gitaarwerk en strak afgemeten instrumenten greep de band ons meteen bij de keel. Ze serveerden ons al snel een uitstekend voorbeeld van hoe de rest van de set zich zou ontplooien. Zo vormden de eerste vier nummers één geheel en dat was niet de eerste keer dat ze dit trucje zouden uitproberen.

Net dat bleek ook de sterkte te zijn van heel deze show. Nummers perfect laten in elkaar laten overlopen waardoor het lijkt alsof ze allemaal één geheel vormen. Het toonde ook de muzikale genialiteit van het viertal, want om zoiets vlot te laten overkomen, moet je perfect op elkaar ingespeeld zijn. Dat was White Denim zeker. Een knipoog, een bepaalde handeling of gewoon een noot subtiel al voorspelen was genoeg om de rest van de band mee te krijgen. Een keyboard, een gitaar, een basgitaar en een drum, meer was niet nodig om de hele Trix Club aan het dansen te krijgen.

Toch eiste vooral de gitaar zijn aandacht op. Dat kon ook bijna niet anders, want de frontman ging soms als een beest tekeer op zijn instrument. Geniale solo’s die monden deden openvallen waren geen onbekende voor de frontman. Bijna ieder nummer kreeg een extraatje door er op het eind nog wat power gitaren tegenaan te smijten. Maar ook de chemie en het spelplezier dat zich tussen de leden bevond, gaven deze set een dynamisch en boeiend geheel. Ze hadden helemaal geen grote lichtshow nodig om de aandacht te behouden. Nee, ze waren gewoon heel energiek en levendig op het podium en dat straalde zich bijgevolg ook goed af op het publiek.

Dat publiek was in het begin nogal onzeker, maar doordat de energie in de muziek een hoog tempo bleef aanhouden, gingen langzaam maar zeker meer en meer mensen aan het dansen. Het kan ook bijna niet anders, want de muziek van White Denim heeft live net dat tikkeltje meer grinta waardoor het eigenlijk nog beter tot zijn recht komt op een concert. Rustpauzes waren er nagenoeg niet, maar kwamen er wel op de juiste momenten. Zo was “Backseat Driver” welgekomen en hadden we bij “River To Consider” zelfs een jazzy gevoel.

De muziek van White Denim wordt veelal omschreven als bluesy, maar live kruipt daar veel meer in. Zo is de garagerock invloed gigantisch wat het live ook net meer body geeft. Een fuzzpedaal hoefde de band daarvoor niet te gebruiken, al gebeurde dat toch soms wel eens. Er was een perfecte balans tussen heel stevige nummers zoals “Shake Shake Shake” en de iets meer aanstekelijke songs zoals “Had 2 Know (Personal)”. De band wist duidelijk waar ze mee bezig waren en we waren dan ook geen enkel moment verveeld.

White Denim mag zichzelf een heel sterke liveband noemen. Als je één uur en vijfenveertig minuten speelt en iedereen geboeid laat blijven, dan ben je sowieso goed bezig. De Trix Club was goed gevuld voor een rockavondje van jewelste, en de aanwezigen hadden geen ongelijk. White Denim serveerde een potige set boordevol energie en genialiteit en wij kwamen dan ook met een voldaan gevoel naar buiten. We zullen sowieso niet de enige geweest zijn. Zet dit op een festival, en het feest is compleet, daar zijn we zeker van. Hopelijk komt de groep dus snel terug naar ons land!

Setlist:

Real Deal Momma
Had 2 Know (Personal)
Limited By Stature
I Can Tell
Performance
Backseat Driver
Shake Shake Shake (korte versie)
Moves On
Drug
Mirrored And Reverse
A Place To Start
Bess St.
Shake Shake Shake
River To Consider (intro)
Thank You
River To Consider
Sky Beaming
It Might Get Dark
At The Farm
Say What You Want
Fine Slime
At Night In Dreams
Cheer Up / Blues Ending
Pretty Green

18 november 2018

About Author

Niels Bruwier Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Newsletter