Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Twilight Sad – “VTr”

Langzaam, maar zeker komt het nieuwe album van The Twilight Sad dichter bij. We kregen al twee voorproefjes in de vorm van “I/m Not Here [missing face]” en “Videograms”. Vandaag komt daar met “VTr” een derde bij. It Won/t Be Like This All The Time, de eerste plaat van de groep in vijf jaar verschijnt op 18 januari. Komende zondag speelt de band ten dans in de Botanique. De gitarist van de band heeft heel wat te vertellen over de oorsprong van het nummer, en dat is best boeiend, dus dat laten we dan ook niet zomaar passeren:

“Andy [MacFarlane, guitarist] called the song VTr at the demo stage of writing and we decided to stick with that when it came time to decide on track titles. After the album had been finished and all the songs had been named, as I was walking my wife into the hospital as she was going into labour with our son, I looked down at the pavement and spray painted there was “VTR”.” I think the line “there’s no love to small” is one of the most hopeful I’ve ever written – seeing that song title on the ground as I was entering the hospital to have the most life-affirming moment in my life blew my mind. That line came into my head one dark day as all I could see was bad news all around me and all I needed was a bit of good news or compassion to get me through the day no matter how small. Unfortunately, I didn’t see it so the lines “I won’t be surprised if it kills us all” came soon after. Scott [Hutchison] had asked if we could work together on a song and when I was trying to find a starting point he had been talking about how he “could listen to Brian Eno talk shite all day”. So, I took ‘The Big Ship’ from Another Green World, put sections of it in a sampler and made up some loops so I could play along to it on the guitar, and developed the melodies and chords from there. I had been saving from a previous demo that by chance seemed to fit over the chords without doing much to them, so it was kind of a happy accident how that came together.”

Er valt heel wat te vertellen over “VTr”, een duistere song met een hoopvolle boodschap. Het is een beetje zoals het verhaal van The Twilight Sad altijd al geweest is. Muzikaal zit het nummer sterk in elkaar en bouwt het op naar een geniale climax met een refrein dat door merg en been gaat, maar dat je binnen de kortste keren kan meezingen. Donkere gitaarsounds en een subtiele synthlijn zorgen ervoor dat The Twilight Sad een kruising tussen White Lies en Editors zijn, zonder het overdreven kitscherige gedoe. “VTr” is The Twilight Sad op zijn best, en we kunnen nu al niet wachten om hen zondag aan het werk te zien.

2938 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
LiveRecensies

The Twilight Sad @ Trix Club: Een halfvol glas in het holst van de nacht

Er zijn zo van die bands die de aandacht die ze verdienen bijlange niet krijgen. Neem nu The Twilight Sad: een post-punk-/indierockband…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles The Twilight Sad - "Rats" & "Public Housing"

Er zijn weinig bands die de stempel underrated meer verdienen dan The Twilight Sad. De band is al bezig vanaf 2003, maar…
LiveRecensies

Rock Werchter 2019 (Festivaldag 2): Vergunning voor een geslaagde dag

De tweede dag van een festival start iedereen altijd met hernieuwde energie. Dat was zeker niet anders op Rock Werchter, waar de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.