LiveRecensies

Mahalia @ Botanique (Orangerie): Beter en grappiger dan ooit tevoren

© Kamilia Sain

Het is de vierde keer dat de opkomende Britse zangeres Mahalia dit jaar in België op een podium staat. In maart stond ze nog in een uitverkochte AB Club, daarna mocht ze het affiche sieren van onze vrienden Fifty Fifty en een dag later stond ze te stralen op Couleur Café. Het verwondert ons dan ook niet dat Mahalia’s passage in de Botanique in no time uitverkocht was. Nadat ze o.a. Ed Sheeran, Emeli Sandé en Anne-Marie wist in te pakken met haar recent werk, valt de rest van de wereld stilletjes aan ook voor de opkomende urban-ster, die in de Orangerie een meer dan degelijke set bracht waarin ze ook haar humoristische kant toonde.

België hoeft momenteel op urban vlak niet onder te doen, want met namen als Coely, Miss Angel en Blu Samu hebben we al een heel groot aantal sterke Belgische vrouwen in de scène. Iemand die er vanaf gisteren met gemak bij kan is de Brusselse Martha Da’Ro die met haar set enorm veel harten won. Aanvankelijk maakte ze deel uit van de groep Soul’Art, maar het grote publiek kent haar ongetwijfeld door haar ongeëvenaarde vertolking in de film Black. In de Botanique speelde ze haar allereerste soloshow ooit en die kan niet anders dan straf omschreven worden. Met haar zeer herkenbare stem bracht ze zeer persoonlijke verhalen, die ze ondanks het triestig kantje op een positieve manier bracht. Vandaag brengt ze overigens “Summer Blues”, haar eerste single uit haar nieuwe ep Cheap Wine & Paris, uit.

© Kamilia Sain

Druk? Dat is niets voor Mahalia. Althans dat maakte ze een uitverkochte zaal tijdens set opener “No Pressure” duidelijk. Het had misschien iets uitdagender gemogen, maar het begin ging duidelijk eerder de smooth kant op, want met haar recente Kojey Radical-samenwerking “One Night Only” ging ze in dezelfde trend verder. Na het laidback begin, nam een iets sneller nummer het over. In “Proud Of Me” kwamen voor het eerst de drums echt in actie, maar na het nummer verdwenen ze weer in de achtergrond omdat Mahalia haar gitaar bovenhaalde.

© Kamilia Sain

Drie jaar geleden bracht Mahalia haar debuutalbum Diary of Me uit, waarop elf soulvolle singer-songwriter nummers staan en die mochten ondanks haar soundevolutie absoluut niet ontbreken. Zo speelde ze helemaal op haar eentje o.a. “Seventeen” en “Silly Girl”, die schattig maar ook met de nodige attitude gebracht werden. Een degelijk cover van Rihanna’s party song “Work” volgde, maar werd door kleine technische problemen spijtig genoeg verstoord. Terwijl de technieker het probleem achteraf oploste, greep Mahalia de kans om haar hit “I Wish I Missed My Ex” met het publiek al eens te oefenen. Eens alle problemen van de baan waren en de sfeer door het korte intermezzo zelfs op verbeterde, ging Mahalia a cappella verder met haar poetry slam-nummer “Back Up Plan”, waarbij ze op enkele enthousiaste dames in de voorste rij kon rekenen.

© Kamilia Sain

Na de rustigere tonen mocht het tempo nog eens opgedreven worden en ook Mahalia zelf kwam tussen de nummers door echt op dreef. Het ene hilarische verhaal volgde op het andere, waardoor ze de hele zaal continu aan het lachen kreeg. “No Reply” gaat bijvoorbeeld over een jongen die haar maar bleef sturen, maar zij zag hem helemaal niet zitten en negeerde al zijn smeekberichten. Afwijzen in stijl noemen ze dat. Naast grappige verhalen over haar exen, is ze ook allesbehalve schuw om danspasjes boven te halen. In het zeer aanstekelijke “Hold On” verkende ze zowaar elk hoekje van het podium en kreeg ze het publiek helemaal mee.

De sfeer zat er doorheen heel de set in en iedereen leek zich te vermaken, wat ook  in “I Wish I Missed My Ex” duidelijk werd. Het nummer is net zoals slotnummer “Sober” een echt ‘anthem’ geworden voor de jonge fans en bij beide nummers werd er dan ook zeer luid meegezongen. Tussen de twee kanjers van nummers door speelde ze nog spontaan twee oude nummers op aanvraag van de fans. Met “I Remember” ging ze haar fragiele kant op, terwijl ze met “Let The World See The Light” terugkeek naar haar muzikale begin. Dat laatste nummer speelde ze dan ook voor het eerst in vier jaar weer voor een publiek en Mahalia kreeg door haar ijzersterke vocale prestatie iedereen stil.

© Kamilia Sain

Mahalia is sinds haar reeds indrukwekkende passage in de AB Club nog eens enorm gegroeid als entertainer. Ze geniet van haar shows, maakt mopjes, zingt spontaan nummers op aanvraag, … wat dan ook voor anderhalf uur geluksgevoelens zorgde. Nergens waren saaie momenten te bespeuren en ook muzikaal zat het behoorlijk goed. Terwijl ze deze zomer nog in ons interview droomde van een iets grotere band, heeft ze dat door het toevoegen van een drummer kunnen waarmaken wat de show ten goede kwam. Sportpaleizen zal Mahalia nooit vullen, maar de AB lijkt niet meer ver weg. Een tussenstop op bijvoorbeeld Pukkelpop kan alvast de volgende stap zijn.

Setlist:

No Pressure
One Night Only
Proud Of Me
Honeymoon
Seventeen
Silly Girl
Work (Cover Rihanna)
I Wish I Missed My Ex (A capella refrein)
Backup Plan
Surprise Me
Good Reason
Hold On
No Reply
I Wish I Missed Ex
I Remember
Let The World See The Light
Sober

1275 posts

About author
Certified pop-slet
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sonder & Jorja Smith - "Nobody But You"

Het was ruime tijd stil rond Sonder, ofwel Brent Faiyah en producersduo Atu en Dpat, maar de laatste tijd krijgen we steeds…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Chiiild - "Awake" (feat. Mahalia)

Een samenwerking met Mahalia is nooit een slecht idee. Dat moet ook Chiiild gedacht hebben, nadat hij bijdragen hoorde van de Engelse…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjesUitgelicht

Festivalzomer 2021: Wat gaat er wel en niet door?

De zomer van 2020 viel tegen. Niet alleen was het moeilijker om grote reizen te maken, maar ook in eigen land waren…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.