LiveRecensies

MØ @ Ancienne Belgique (AB): De diverse wereld van Forever Neverland

© CPU – Nathan Dobbelaere

De Deense zangeres MØ scoorde de afgelopen jaren enkele wereldhits, maar wie haar in België aan het werk wou zien, moest niet naar het Sportpaleis of dergelijke muziekpaleizen trekken, want gisteren stelde ze haar tweede album Forever Neverland in de AB voor. Met hits, zoals de Major Lazer samenwerkingen “Lean On” en “Cold Water”, staat ze vast gegrift op dergelijke ‘Teen Party’-playlisten en dat vertaalde zich in een overwegend jong publiek. Afgelopen zomer konden we het popfenomeen al op Dour aan het werk zien en daar was het vooral wachten op de hits. In de AB zat er muzikaal gelukkig veel meer pit en sensatie in.

Je zou denken dat de Finse Alma gesponserd wordt door het fluostiftenmerk Stabilo, want het Fins stemgeweld weet al sinds haar debuut met haar fluo gele haren op te vallen. Een halfuur lang kregen we strakke elektronische songs die het publiek meekregen alsof het al de hoofdact van de avond was. Samen met haar DJ, die enorm veel van Billie Eilish weg had, en haar zanghulpje Anna Cyber, die dan weer op Yolandi van Die Antwoord leek, bouwde Alma een groot feest. Ze steunde hier en daar op haar backingtrack, maar haar kenmerkende stem bleef de bovenhand hebben. Hits als “All Stars”, “Chasing Highs” en “Bonfire” konden op het grootste enthousiasme rekenen. Een debuutalbum komt er in 2019 aan. Schrijf het maar in fluo op… 

© CPU – Nathan Dobbelaere

MØ is niet de average popster en kleurt zowel muzikaal als met haar show graag buiten de lijntjes. Haar showsetting oogde op het eerste zicht echter niet meteen spectaculair toen ze in een rookwolk met “Purple In The Summer Rain” de show opende. De rook trok weg en de muzikanten kwamen in de plaats visueel en muzikaal iets meer op de voorgrond. Het zeer pakkende popnummer “Imaginary Friend” kon door de strakke uitvoering van de band iets meer uitblinken dan op de plaat waardoor het nummer iets sterker in zijn schoenen stond. 

MØ stond met drie muzikanten op het podium, maar voor een backing vocal was er geen plaats waardoor MØ vooral bij de uptempo nummers rekende op een backing track. Terwijl dit bij de meeste artiesten eerder nadelig is, klonk MØ hierdoor in bijvoorbeeld “I Want You” nog iets scherper. Met haar hit “Kamikaze” pakte de Deense zangeres dan ook eindelijk de zaal qua sfeer helemaal in, want de beginfase kwam ondanks de sterk uitgevoerde nummers niet helemaal in gang. “Pilgrim” was dan de ultieme song om in die sfeer te blijven hangen net voordat haar Diplo-samenwerking “Get It Right” de AB helemaal aan het dansen kreeg.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Smetvrees heeft de Scandinavische popsensatie niet, want tijdens “Red Wine” dook ze zonder te aarzelen het publiek in om naar haar B-stage te geraken. Met een wijnglas in haar hand danste ze op het kleine podium, vooraleer ze op het einde het wijnglas op een spectaculaire manier in haar handen brak. Scherven brengen duidelijk geluk, want het vol inleving gebrachte “Trying To Be Good” zorgde voor kippenvel en is met stip één van de grootste momenten van de avond. Eenmaal terug op het grote podium, moest de party-sfeer er terug helemaal in en dat lukte met “Nostalgia” zonder een te abrupte overgang te vormen. 

Het canvas waarop tijdens het eerste deel vooral schaduwen te zien waren, werd tijdens “Blur” op een indrukwekkende manier door MØ zelf verscheurd, waardoor de show visueel een plottwist kende. Vanaf dan volgde het ene hoogtepunt na het andere zoals bijvoorbeeld “Mercy” waarbij de zangeres zichzelf op de piano begeleide. Het knotsgekke “On My Way” ontpopte zich tot perfecte lead in voor “Lean On”, waarbij een gigantisch feest losbarstte. In de bis kregen we nog het populaire “Don’t Leave”, waarna “Final Song” zijn naam alle eer aandeed.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Na haar iets zwakkere verschijning op Dour, bracht MØ in de AB een uitstekende popshow, die haar hele fantasie in een visuele show vertaald heeft. Haar explosieve popnummers kwamen in haar zelf ontworpen setting tot leven en konden door enorm veel inleving op een groot enthousiasme rekenen. Vooral op het einde brak de show helemaal open en openbaarde ze als een popartiest die eigenheid en commercialiteit op een geheel eigen manier weet te verbinden. De diverse wereld van MØ geeft kleur aan de soms ietwat sombere popwereld en dat is iets dat we moeten koesteren.

Setlist:

Purple In The Summer Rain
Imaginary Friend
I Want You
Kamikaze
Pilgrim
Get It Right
Red Wine
Trying To Be Good
Nostalgia
Nights With You
Sun In Our Eyes
Turn My Heart To Stone
Beautiful Wreck
Blur
Mercy
If It’s Over
On My Way
Lean On

Don’t Leave
Final Song

1856 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Mass Hysteria @ Ancienne Belgique (AB): Chaos in de orde

Sinds Graspop Metal Meeting en Hellfest jaarlijks hetzelfde weekend in juni plaatsvinden, bestuderen metalfans nauwlettend beide line-ups. Het concept van de ‘logoband’…
LiveRecensies

SLIFT @ Ancienne Belgique (AB Box): Intergalactisch stokbrood

Het aantal muzikanten dat je uit Toulouse kunt opsommen, blijft als Belg en zeker als Vlaming eerder beperkt. Toch is er een…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Aarde Aan Daan - "Verrassing"

Wie denkt dat enkel oubollige liedjes in het Nederlands geschreven worden is eraan voor de moeite. Dat bewijst Aarde Aan Daan die…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.