AlbumsRecensies

Auntie Flo – Radio Highlife (★★★★): DJ en radiofenomeen debuteert op Brownswood

AlbumsRecensies

Auntie Flo – Radio Highlife (★★★★): DJ en radiofenomeen debuteert op Brownswood

Auntie Flo is één van de nieuwe talenten die het Brownswood label van DJ Gilles Peterson aan zich bindt. Achter Auntie Flo schuilt DJ, producer en muzikant Brian D’Souza. Eerder bracht hij twee twee albums uit op het Huntleys + Palmers label (Future Rhythm Machine en Theory Of Flo). Nu is er met Radio Highlife zijn debuut bij Brownswood.

D’Souza werd in het Schotse Glasgow geboren, maar verhuisde naar het multiculturele London dat sindsdien zijn uitvalsbasis werd. Dat merk je ook aan de opvallend globalistische insteek van de globetrotter. Hij verzamelt hier een ware smeltkroes aan geluiden. Ongeacht of die nu afkomstig zijn van een studiosessie of een field recording, ze worden allemaal geïncorporeerd op Radio Highlife. Opvallend is ook de gevarieerde gastinbreng. Zoals onder meer de Senegalese multi-instrumentalist Mame n’Diack Seck Thiam, de uit London afkomstige vocalist Andrew Ashong en de Cubaanse percussionist Yissy Garcia. Zij zorgen voor meerwaarde.

In veertien tracks presenteert D’Souza het resultaat van zeven jaar globetrotten. Geen plek voor hem te ver. Zo deed hij op zeven jaar tijd onder meer Cuba, Kaapstad, Bali, Istanbul, Senegal en Rusland aan. Om zich daar dan in te werken in de lokale sounds. Dat merk je onder meer aan tracks als “Cape Town Jam”, die net als het afsluitende “Mame’s Story” (ft. Mame n’Diack Seck Thiam) één van de sterkhouders van het album is, “Havana Rhythm Dance” (ft. Andrew Ashong) of “Malawi Skit”.

Dat D’Souza ook een gelijknamige radioshow (via Worldwide FM) heeft lopen, wordt snel duidelijk. Zijn album is daar in essentie een uitloper van. De erg korte opener “Life Is High” is met zacht sluimerende keys een zacht ontwaken na een al te stevig feest. Het duurt niet gek lang voor beats en percussie het in “Nobody Said It Would Be Easy” overnemen, waarbij opvalt hoe D’Souza met verschillende gelaagdheden (laagje vocals, een gitaarriffje in de mix, een handvol noten op het keyboard) speelt.

Verderop hoor je hoe de sound van Radio Highlife sterk bepaald wordt door D’Souza’s activiteiten als DJ, met als basis ritmetracks, sambabeats en vaak pittige percussie. Neem het dansbare, goed in het oor liggende en wat naar Jamiroquai knikkende “Havana Rhythm Dance. Prima spul als begeleiding bij het inschenken van een cocktail. Maar hoe jazzy ook, het voelt iets te generiek en weinig authentiek aan. Daar staat tegenover dat het commerciële potentieel van deze globetrotter énorm is.

Origineel is dan wel dat Auntie Flo de soms stereotiep dansbare tracks kruidt met geluiden die je niet altijd direct kan thuisbrengen. Dat is het geval bij “Isbjorn”, waar D’Souza een meer ambient geluid naar voren brengt. In andere gevallen is het wél erg duidelijk waar hij zijn inspiratie haalt (het relatief korte “Radio Souk”, “Cape Town Jam”,..). Een van de hoogtepunten is naar ons aanvoelen het fonkelende “Lights In The Northern Sky”, dat zowaar om een James Lavelle (Unkle, Mo’Wax,..) remix sméékt. Dat doen ook vele andere tracks op dit album.

Aan de basis is Radio Highlife een rijke, brede collectie die zijn voordeel haalt uit het globetrotten (het fragmentarische “Malawi Skit”of “Magic Stones Skit”). Missie geslaagd, al heeft D’Souza dat vooral te danken aan de manier waarop hij niet enkel teert op zijn capaciteiten als DJ, maar ook inzet op samenwerking en inbreng van anderen. Zeker naar het einde van Radio Highlife laat hij de beats varen voor een authentiekere sound, zoals “Kampala” bewijst. Prima stuff, zeker voor vinylliefhebbers.

Op vrijdag 9 november speelt Auntie Flo samen met Ammar 808 bij Huna Sounds in de Vooruit.

Related posts
LiveRecensiesUitgelicht

Paradise City Festival: Topfestival voor e(le)c(tr)oliefhebbers

Het eerste weekend van juli stond voor menige electro- en technofan al lang gemarkeerd in hun agenda, want Paradise City opende voor…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.