AlbumsRecensies

Connan Mockasin – Jassbusters (★★★★): “Sensuele oorstrelingen”

Connan Mockasin, misschien wel de meest gekke witharige kiwi, is geen alledaagse kamerplant, eerder een woekerende klimplant die her en der opduikt. Hij werkte samen met Charlotte Gainsbourg, schreef mee aan de nieuwe plaat van MGMT, ging op tour met Radiohead,… Naast al die zijprojecten vond hij ook nog de tijd om zelf een conceptplaat te maken en alsof dat nog niet genoeg is krijg je er een bijhorende vijfdelige serie bovenop. Jawadde! Bedankt Connan!

Waar Unknown Mortal Orchestra de weg van pop en R&B inslaat, kiest Mockasin met Jassbusters meer voor jazz. In vergelijking met zijn twee vorige platen, is zijn sound meer laidback en minder up-tempo, meer onderwatergitaren, minder absurde spastische achtergrondgeluiden. Maar voor alle duidelijkheid zéker niet minder sexy. Ook zijn heliumfles laat hij steeds meer aan de kant staan in ruil voor een kronkelende falsetstem. Uitspringers à la “I’m The Man That Will Find You” zal je niet snel vinden op Jassbusters. Het is eerder een sensueel geheel dat je oor bespeelt en zachtjes streelt.

De serie Bostyn ’n Dobsyn en de bijhorende plaat Jassbusters gaan over de aparte relatie tussen leerkracht Bostyn en leerling Dobsyn die wel heel goed overeen lijken te komen… De plaat is eigenlijk bedoeld om na de serie te beluisteren, maar blijft ook perfect overeind op zichzelf. Opener “Charlotte’s Thong” bestaat uit een heerlijk en oh zo sexy gitaarriffje. Neem daarbij nog de lekker overslaande breekbare stem van Connan Mockasin en je hebt een fantastisch nummer. Het houdt maar liefst negen minuten stand. Maar die zwoele minuten zouden eeuwig mogen blijven duren.

Daarna volgt “Momo’s”, een samenwerking met James Blake. Niet zo voor de hand liggend zou je denken, maar het werkt. Het werkt zelfs ontroerend goed. Zijn sombere, maar wonderschone vibrerende stem baant zich een weg tussen het Japans klinkend staccato getokkel. In “Last Night” waan je je in een bruine kroeg mijmerend over afgelopen nacht. Wat er die nacht is gebeurd, laat hij aan de verbeelding over. “B’nd” is als een warme zomerbries die traag voorbij waait op een zwoele zomeravond. Aflsuiter “Les be honest” is melancholisch met een treurend engelenkoor op de achtergrond.

Jassbusters is Connan Mockasin’s meest toegankelijke album. Connan verwent je, fluistert je erotische woorden toe. Hij legt je in de watten en met hem aan je zijde wil je daar voor altijd blijven liggen. Op 30 oktober speelt hij in de Vooruit. Trek je mooiste mocassins aan en haal je sensuele dansmoves maar boven, het belooft een hete nacht te worden!

Facebook / Instagram

Related posts
AlbumsRecensies

Connan Mockasin - Jassbusters Two (★★): Meer jass, minder busters

Jassbusters (2018) was een opvallende afslag op het artistieke pad van Connan Mockasin, de muziekwerelds favoriete witharige creep uit Nieuw-Zeeland. Dit conceptalbum,…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Connan Mockasin - "Flipping Poles"

In 2018 verscheen het redelijk chille en aangename Jassbusters van onze goeie, gekke vriend Connan Mockasin. Dat de man dat soort muziek…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Unknown Mortal Orchestra - "That Life"

Eind juni was er “Weekend Run”, de eerste echte single van Unknown Mortal Orchestra in ongeveer drie jaar. Toen werd er nog…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.