LiveRecensies

Great News @ Botanique (Witloof Bar): De leukste uitsmijter van Noorwegen

LiveRecensies

Great News @ Botanique (Witloof Bar): De leukste uitsmijter van Noorwegen

Great News is een Noorse band die langzaam maar zeker de indie hartjes aan het veroveren is. Hoe ze dat doen? Door britpop nummers te maken en daar de feeërieke Noorse sfeer in te stoppen. De debuutplaat Wonderfault verscheen eerder dit jaar en kreeg verschillende positieve reviews. Afgelopen weekend stond de groep nog op Reeperbahn en ook daar maakten ze indruk. In combinatie met die show gaat de band op hun eerste tour door Europa. Die hield ook halt in de Botanique waar enkele nieuwsgierigen hun hoofd toonden.

Een tiental mensen, meer zal het niet geweest zijn, maar toch zat de sfeer er heel goed in. Dat lag vooral aan de bandleden die na ieder nummer, soms een beetje te veel, het publiek aanmaanden om mee te klappen en luid te roepen. Hoewel het soms wat arrogant overkwam, werkte het wel want naar het einde van de set was iedereen uitbundig aan het klappen en roepen, een klein beetje uit medelijden waarschijnlijk ook.

Het was wel niet dat de band het erg vond dat er zo weinig volk stond. Ze leefden zich volledig uit en al van bij het eerste nummers maanden ze aan om te klappen. Je zag wel dat het drietal op het podium hoort en ze maakten het zichzelf ook helemaal niet makkelijk. De twee frontmannen moesten namelijk naast gitaarwerk ook synthwerk voorzien. Dat ze er dan toch in slaagden om alles perfect te laten samenklinken, is hun eigen verdienste. Net dat gaf de sound een iets feeërieke en meer mythische sfeer zoals dat enkel bij bands uit Scandinavië kan klinken.

De sound van de band ging in deze show van 45 minuten twee richtingen uit. Het ging van vrolijke en opgewekte indie rock naar zachte lo fi en weer terug. Dat gaf de show ook de nodige dynamiek. Zo waren er heel zweverige intro’s die zo weggepikt konden zijn van Mac DeMarco, maar eens de synths zich in het geheel mengden, klonk het allemaal veel voller en overtuigender. De synths waren dus een duidelijke meerwaarde in de sound en zorgden ervoor dat we hier een mix van Tame Impala en Mac DeMarco aan het werk zagen. Niet toevallig de enige twee bands die ze vermelden toen ze het over de ‘sterren’ op de grond in de Botanique hadden.

Naast een leuke muzikale sfeer, had de band ook leuke verlichting mee. Drie driehoeken zorgen voor een aangename lichtshow die ieder nummer zijn eigen kleur gaven. Zo gaf “Make Me Feel” ons een rood en iets zwoeler gevoel terwijl “Diamonds” ons een blauw, steviger en dansbaarder gevoel gaf. Toch waren het vooral de opgewekte gitaren die ons het meest wisten te overtuigen. Vanaf dat de band gas terugnam, merkte je ook dalende interesse bij het publiek en minder overtuiging vanuit de band zelf. Gelukkig brachten ze in hun negendelige set enkel vrolijke en voornamelijk opgewekte songs.

Great News vertelt dus het verhaal over fantastisch nieuws uit Noorwegen. Daar kunnen ze namelijk ook Britpop maken als de beste en er een betoverende Noorse sfeer insteken. Met behulp van een vrolijke mindset en een heel optimistisch geluid zorgden ze dat iedereen de Witloof Bar verliet met een smile op het gezicht. Het doet heel wat als de bandleden zichzelf goed amuseren en dat was hier zeker zo. Hierdoor amuseerde het publiek zich ook. Leuke band, Great News, in de gaten houden is de boodschap.

Setlist:

Told
Make Me Feel
Wonderfault
Never Get My Love
Love Her
Special Place
Diamonds
You’re Mine
Alamo
Secrets

3662 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
LiveRecensies

Ways Around Festival 2024 (dag 3): Noise voor iedereen

De derde en laatste dag van het Ways Around Festival was opnieuw een groot succes. Ditmaal diende de museumzaal van de Botanique…
LiveRecensies

Griff @ Botanique (Orangerie): Voorzichtige popshow

Griff mag dan wel net naast de titel BBC Sound of 2021 gegrepen hebben, toch lijkt het al een tijdje de goede…
LiveRecensies

S. Carey @ Botanique (Grand Salon): Allesbehalve beangstigend

De naam S. Carey zegt misschien niet iedereen veel, maar als we er de naam Justin Vernon of Bon Iver bijhalen, dan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.