Live, Recensies

Xavier Rudd @ Ancienne Belgique (AB): Van zomers briesje tot krachtige tornado

Multi-instrumentalisten worden in ons land steeds als grote supersterren onthaald en dat mag ook Xavier Rudd nog eens ondervinden. De Australische singer-songwriter verkocht twee jaar geleden al twee AB’s uit en stond voor een volle tent op Rock Werchter, maar zijn succes lijkt nog niet te pieken want dit jaar laat hij de AB drie avonden vollopen. De Storm Boy tour stelt het negende, iets minder geslaagde album, Storm Boy van Rudd centraal, maar ook aan andere nummers uit zijn oeuvre werd gedacht. De meer dan twee uur durende show was in mooie balans en zorgde voor storm in heel wat harten.

Muziek staat centraal in Rudd’s show en dat was meteen vanaf opener “Honeymoon Bay” duidelijk. Het sfeervolle nummer werd niet voorafgegaan van een onnodige intro of kleurrijke visuals, maar werd recht voor de raap en puur gebracht. Het nummer klinkt live dan wel misschien iets meer pop dan verwacht, maar de toon was in ieder geval gezet. Een zomerse sfeer hing dan ook in de lucht en werd in “Rusty Hammer” en “Come Let Go” nog eens goed benadrukt. Xavier’s folk met reggae en dancehall-invloeden zorgde in ieder geval van in het begin voor blije gezichten.

Voor een eerste uitzinnig applaus zorgde “The Mother”. Rudd liet er voor het eerst één van zijn didgeridoo’s de hoofdrol spelen. Een dreigend, ritmisch geluid veroverde de zaal en trok iedereens aandacht alsof het niets was. “Feet On The Ground” wist de aandacht niet te verliezen ondanks de dromerigere en rustigere sound die tussen de snellere nummers zelfs aan kracht won. Het dromerige kwam ook in het slot van “Come People” terug en kreeg een fantastische climax waarna iedereen even van zijn melk was. Poeslief keek Xavier dan ook naar het publiek.

De afwisseling was al vaker het zwaktepunt van de Australiër en ook de Storm Boy Tour leidt aan dit kwaaltje. Nummers zoals “Fly Me High” en “Storm Boy” hebben dezelfde opbouw en lijken daarom soms iets te veel op elkaar, wat de spanningsboog van de show niet altijd ten goede komt. Saai kunnen we het niet noemen, want de pakkende uitvoering van Rudd maakt dit enigzins goed. Zo kroop het solo gebrachte “Growth Lines” tot in ieders hart en was er bij sommigen zelfs een krop in de keel. Ook het ingetogen “Gather The Hands” kan in diezelfde categorie geplaatst worden en won live nog eens aan kracht.

Van zodra het tempo voor het slot weer opgedreven wordt, kantelt de sfeer en worden diepe gedachten ingewisseld voor ritmische bewegingen. “Bow Down” en “Flag”, gebracht in een opvallende glitterjas, zijn sfeermakers van formaat die de perfecte overgang tot “Follow The Sun” vormen. Tijdens de setafsluiter gingen dan ook alle keeltjes open en trokken meer dan tweeduizend mensen met hun gedachten naar de zon. In de bisronde kregen we tijdens “Lioness Eye” dan nog eens de muzikale genialiteit van de singer-songwriter te zien vooraleer “Spirit Bird” werd ingezet. De afsluiter werd meteen ook nog eens het meest magische moment van de avond, want meer dan zijn stem en zijn gitaar had Rudd niet nodig om iedereen aan het zingen te krijgen. Met het publiek als koor werd “Spirit Bird”, een mooi einde.

Veel special effects of een grootse lichtshow krijg je bij Xavier Rudd niet, maar wel een eerlijke, pure show die emotionaliteit en levensvreugde verenigt. Meer dan twee uur en twintig minuten gooide Rudd zijn ziel bloot en kon hij op veel liefde rekenen. Sommige nummers werden misschien iets te veel uitgerekt, terwijl anderen te veel op elkaar leken, maar dat kon weinig mensen iets deren. Een uitverkochte AB genoot van elk nummer en beloonde de zanger dan ook telkens met oprecht applaus. Het werd een show vol zomerse briesjes en krachtige tornado’s, die elkaar in mooie balans afwisselden. Met de zon in ons hart trokken we dan ook weer huiswaarts.

Xavier Rudd staat komende zaterdag (22/9) en zondag (23/9) nog twee keer in een uitverkochte AB.

Setlist:

Honeymoon Bay
Rusty Hammer
Come Let Go
The Mother
Feet on The Ground
Come People
Fly Me High
Storm Boy
Growth Lines
Gather The Hands
Breeze
Walk Away
Bow Down
Flag
Follow The Sun

Lioness Eye
While I’m Gone
Spirit Bird

 

18 september 2018

About Author

Maxim Meyer-Horn


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief