AlbumsRecensies

The Blaze – Dancehall (★★★½): Waar beeld en muziek samenkomen!

Na een meer dan geslaagde debuut-ep vorig jaar en een succesvolle doortocht op Pukkelpop dit jaar, bracht het Franse house-duo The Blaze vorige vrijdag hun eerste langspeelplaat uit. Al heeft Dancehall helemaal niks te maken met het populaire Jamaicaanse muziekgenre. Integendeel, Guillaume en Jonathan Alric maken intieme housemuziek die barst van de emoties.

Dat videoclips de laatste jaren vooral om mooie vrouwen, geld, drank en drugs draaien, is een pijnlijke trend maar bovenal een gemiste kans. Gelukkig pakt The Blaze het anders aan. De twee Fransen regisseren zelf hun clips en de resultaten zijn keer op keer een schot in de roos. De beelden die ze gebruiken op hun muziek passen perfect bij elkaar met als resultaat uitmuntende kortfilms. Leadsingle “Heaven” was daar al een mooi voorbeeld van. De clip grijpt je direct bij de keel en je wordt meegenomen naar een volledig andere wereld. Ook na het beluisteren van het volledige album blijft “Heaven” veruit het beste nummer.

Ook de twee singles “She” en “Faces” kregen we reeds te horen. Daar waar “She” nogal een vercommercialiseerd nummer bleek te zijn, kregen we op “Faces” toch weer The Blaze te horen die we graag willen horen. Samen met het uitkomen van het album werd ook de vierde single bekendgemaakt. “Queens” gaat opnieuw gepaard met een videoclip om u tegen te zeggen en die waarschijnlijk niemand onberoerd laat.

Het openingsnummer met de ‘originele’ naam “Opening” is een leuke binnenkomer die je zeker zin doet krijgen om de rest van het album te beluisteren. “Faces” begint dan weer met de traditionele piano-intro om daarna los te barsten in een traag dansnummer met een aanstekelijk refrein.

Daarna restten ons nog slechts vier nummers. Het instrumentale “Rise” laat ons warm noch koud. Een deuntje op de piano en een zwaarmoedige beat, meer moet je er niet van verwachten. Wat dan weer wel leuk is, is dat we bij “Runaway” terug een heel wat donkerdere kant te horen krijgen van het duo met heel wat meer drums en zonder  de alomtegenwoordige piano. Jammer genoeg is “Breath” niets meer of minder dan een reproductie van “Heaven”. Ja dat laatste is een fantastisch nummer maar daarom hoef je het nog niet te kopiëren op een ander nummer. Ook de afsluiter “Mount” kon heel wat beter. Outro’s als deze hebben we al duizenden keren gehoord. Een instrumentaal nummer met een zware beat waar de drop wordt opgebouwd  door de piano. Niets verkeerd mee natuurlijk, maar wel erg op safe gespeeld.

Moest elk nummer op dit album vergezeld worden van een videoclip, dan hadden we waarschijnlijk de volle vijf sterren gegeven. Jammer genoeg is dat niet het geval en hoewel Dancehall heel wat hoogtepunten kent, zijn er ook wel een paar nummers die echt niet hadden gehoeven. Toch kunnen we spreken van een meer dan geslaagd debuutalbum en kunnen we daarom ook niet wachten om opnieuw een show van The Blaze bij te wonen want op Pukkelpop waren de reacties alvast laaiend enthousiast. Op 11 maart komen de neven hun album voorstellen in de AB in Brussel.

Facebook / Twitter / Website

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

20 keer nieuw voor Rock Werchter 2024: Janelle Monáe, Slowdive, Froukje en meer

Het was alweer een tijdje geleden dat Rock Werchter een hoop namen aankondigde voor hun komende editie aanstaande zomer. Terwijl de sneeuw…
2023FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2023

Voordat we het nieuwe jaar ingaan, hebben we nog enkele eindejaarslijstjes voor te stellen. Nadat we al de beste albums, ep’s, debuten…
AlbumsFeatured albumsRecensies

The Blaze - JUNGLE (★★½): Verdwaald in de jungle van voorspelbaarheid

Filmregisseurs van opleiding, maar producers in het dagelijkse werkleven: dat zijn Guillaume en Jonathan Alric uit Parijs. De Fransmannen vormen sinds 2016…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.