AlbumsRecensies

Passenger – Runaway (★★★★): Eerlijke eenvoud troef

Passenger kennen we allemaal nog van zijn wereldsucces “Let Her Go“, deze overschreed dit weekend de twee miljard weergaves op YouTube. Maar Michael Rosenberg is meer dan dat, veel meer. Dit bewijst hij ons graag met zijn tiende album Runaway, deze telt tevens ook tien nummers. Mensen die de Deluxe editie in huis halen, krijgen daarbovenop ook nog 10 live versies. Je kan ze ook integraal beluisteren op Spotify en wie het graag wil bekijken kan terecht op YouTube waar enkele live versies ook van video voorzien werden.

Runaway is een persoonlijk album geworden met enkele singles die in de smaak vielen. We denken aan debuutsingle “Hell Or High Water”, of de vrolijke titelsong “Runaway”. Ook het heel erg persoonlijke en brandend actuele “To Be Free” wist ons te raken. Het was dan ook uitkijken naar de nieuwe aanvullingen die deze plaat compleet maken. “Eagle Bear Buffalo” is er daar eentje van, duidelijk geïnspireerd op zijn roadtrip doorheen Amerika bezingt Michael de schoonheid van de woeste natuur.

Dit album blinkt uit in eenvoud. Arrangementen op “Hell or High Water” en ook het nieuwe “He Leaves You Cold” geven een heel aangename en luisterbare mix van enkele traditionele instrumenten: banjo en gitaar wisselen elkaar dankbaar af. Ook enkele interessante backing vocals en goed geplaatste strijkers laten de nummers op dit album aanzwellen tot hun welverdiende climax. Een orgel of lapsteel geven het geheel dan weer een vaak verdoken injectie van warme klank. Bij de intro van “Ghost Town” denken we toch even aan zijn succes “Let Her Go” door het typische gitaar getokkel dat eigen is aan Passenger. Het nummer kent een heel mooie opbouw met zware dreunen van de bassist om het geheel te ondersteunen. Naar het einde toe komen de ontwapenende strijkers nogmaals aan zet.

De titeltrack “Runaway” wist ons opnieuw te verrassen met de leuke blazerssectie, een goede afwisseling richting einde van de CD. De song die ons het meeste kon raken, is toch nog steeds “To Be Free”. De naakte eerlijkheid van piano en stem die het verhaal brengen van Passenger zijn grootouders, oorlogsvluchtelingen op zoek naar een betere toekomst. Een niet mis te verstane boodschap die blijft nazinderen, niet toevallig nummer negen op dit album. Vervolgens valt het doek met “Survivors” die er een naadloos vervolg aan weet te breien.

Runaway is een plaat voor de liefhebber van eenvoud, singer-songwriter muziek, van goede, degelijke nummers met betekenisvolle teksten. Ze is de ideale soundtrack voor een lange roadtrip en een dekentje die ons deze nazomer warm zal houden.

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Live /s Live kondigt Sheryl Crow, Passenger en meer aan!

Live /s Live is een relatief nieuw festival in ons landschap, dat dit jaar voor de derde keer plaatsvindt en dat voor…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single OneRepublic - "RUNAWAY"

Er zijn maar weinig moderne bands die zoveel hits op hun palmares hebben dan OneRepublic. De Amerikaanse poprockband heeft de afgelopen jaren met…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Central Cee - "LET GO"

Er is geen voorbijkomen aan internetfenomeen Central Cee. De Brit die in zijn begindagen nog harde UK Drill maakte, is ondertussen een…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.