Live, Recensies

Oh Wonder @ OLT Rivierenhof: Een machine die maar traag op gang kwam

Even leek het alsof het Britse Oh Wonder hun allerlaatste show van 2018 voor een niet uitverkocht OLT Rivierenhof ging spelen. Gelukkig kwam op het laatste moment de ticketverkoop in een stroomversnelling en speelden ze voor een uitverkochte massa. De band had geen betere setting kunnen inbeelden dan dit groen omgeven amfitheater om hun tour mee af te sluiten. Ook voor hun voorprogramma Portland, zorgde dit voor een meerwaarde.

Die laatste wonnen begin dit jaar de finale van De Nieuwe Lichting 2018. Met hun zweverige indie dreampop wisten ze de harten van vele luisteraars te bekoren en dus ook die van de programmatoren van het OLT. Zanger Jente Pironet betrad helemaal alleen het podium en liet het publiek rustig wegdromen tijdens “Lucky Clover”. Die droom werd naar het einde van het nummer toe lichtelijk verstoord door de iets te luide percussie die opeens inviel. Gelukkig werd dat na enige tijd bijgesteld waardoor we met een gerust hart verder konden luisteren. De gouden formule bij Portland zat voornamelijk in de samenzang van Jente Pironet en Sarah Pepels. Vooral wanneer Pepels de hoogte in ging tijdens “Pouring Rain”, wist ze ons allemaal kippenvel te bezorgen.

View this post on Instagram

OW op een toplocatie @lise_vanpuyenbroeck

A post shared by Lien Van Puyenbroeck (@lienvanpuyenbroeck) on

Niet alleen het publiek moest wakker gemaakt worden uit de Portland droom ook Oh Wonder had ermee te kampen. Tien minuten later dan voorzien betraden ze het podium. Opener “Dazzle” was voorzien van een stevige lichtshow vol stroboscopen en felle lichtflitsen. Desondanks was dat niet voldoende om de kille sfeer bij de band te ontdooien. Ook tijdens de daaropvolgende nummers hielp het enthousiasme van het publiek niet om de band te ontdooien. Daar kwam pas echt verandering in tijdens “Landslide”. Josephine en Anthony werden dan namelijk afgeleid door de bordjes die door het publiek werden opgestoken. Eindelijk kregen we wat menselijkheid te zien in hun machine.

Ook het publiek was toen helemaal mee op het ritme van de band. Waar het tijdens “Landslide” nog rustig stond heen en weer te wiegen, gingen ze tijdens “Heavy” helemaal uit hun dak. En dat gebeurde allemaal op aanraden van Josephine. Zij gaf namelijk de gouden tip aan alle onzekere dansers om al je schroom opzij te zetten en er gewoon voor te gaan. Ook tijdens “High On Humans” en “Overgrown” werd deze gouden raad toegepast.

In 2015 kwam de band met een ijzersterk debuut en dat was ook te merken in hun set. De nummers van hun eerste plaat werden met een zekere overtuiging gebracht die we in de nieuwere songs duidelijk misten. Misschien was dat ook wel de reden waarom we in het begin van de set nog niet helemaal overtuigd waren. Nummers als “Body Gold” en “Lose It” werden luidkeels meegezongen door het publiek en het was duidelijk te merken aan de band dat ze plezier hadden in wat ze deden. Ook het iets rustigere “All We Do” werd enthousiast onthaald en de tekst kwam duidelijk binnen bij het publiek. Hier voelden we ook duidelijk de warmte van de band die we o zo misten in het begin van hun set.

Het leek alsof hun laatste live nummer van 2018 “Technicolour Beat” zou zijn. Het duurde namelijk verdacht lang eer de band terug op het podium stond voor hun bisnummers. Uiteindelijk kregen we nog “Ultralife” en als afsluiter “Livewire” te horen. Voor de allerlaatste keer kon het publiek en de band het beste van zich geven. Vooral de band deed daarbij nog een laatste inhaal manoeuvre.

Even leek het alsof Oh Wonder in hun eigen wereld zou blijven zitten. Gelukkig kwam daar naar het midden van hun set toe verandering in. Uiteindelijk kregen we een band te zien die plezier had in muziek maken en die ook wist dat enthousiasme op hun publiek over te brengen. Het OLT Rivierenhof was de ideale setting om hun tour mee af te sluiten. Op het einde wist de band ons nog te vertellen dat ze opnieuw de studio inkruipen voor het maken van hun derde album. Alvast iets om naar uit te kijken volgend jaar.

Facebook / Instagram / Website

Setlist:

Dazzle / Without You / Lifetimes / Shark / Landslide / Heavy / High On Humans / Overgrown / Body Gold / Lose It / All We Do / Plans / Technicolour Beat / Ultralife / Livewire

3 augustus 2018

About Author

Katrijn Vermoesen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief