AlbumsRecensies

Underworld & Iggy Pop – Teatime Dub Encounters ep (★★★★): ‘Smoking on the Aeroplane’

Op deze momenten waarin koel water het hoogste goed lijkt, komen de oud strijders van de Britse elektronische muziekscene met verfrissend materiaal. Terwijl hun landgenoten Thomas en Froome ozonrecords inademen in de Pyreneeën, ironiseert Underworld er op hun nieuwe EP Teatime Dub Encounters lustig op los. Hoewel de heren al een dag meer op de teller hebben staan, zijn zij – en met voorsprong – de gele trui der elektronische vuilbekkerij.

Openen doen we met “Bells & Circles”, drumloop lekker gecompresseerd, pompende bassen en een tekst om je ter plekke een breuk mee te lachen. ‘I remember smoking on the aeroplane, those were the golden days of air travel…’. “Bells & Circles” neemt je zo mee naar het gevoel dat aan ‘Trainspotting’ overgehouden wordt: een beetje gevaarlijk, extreem dichtbij en extreem fysiek zonder overdreven sporen van nostalgie naar de vrijbuitende jaren negentig te vertonen. De clip die via Spotify (jawel!) wordt meegeleverd, lijkt van de hand van een Kraftwerk dat verstoord wordt door Iggy Pop.

“Trapped” begint al even opwindend. Van vermoeienis geen spoor: dit is wat opgezet moet worden ergens rond zes op nachten die tot tien duren. Misschien had de inleiding wat coherenter gemogen, maar pas wanneer de lead vocal invalt, begrijpen we dat de videoclip moeial gewoon echt de zanger blijkt: niemand minder dan Iggy himself. Van Josh Homme tot Underworld, de man heeft naast stijl ook spanwijdte.

Track 3 doet al wat rustiger aan, Iggy vertelt op “I’ll See Big” rustig hoe niemand ooit zijn vriend wou zijn. Het doet ons allemaal wat denken aan zijn podcasts op muziek gezet. Op zich niet slecht, zeker niet als rustpunt vis-à-vis de rest van de plaat. Toch is de break misschien ietwat radicaal. Zij zijn de legendes, wij niet, we volgen dus gedwee.

“Get Your Shirt” roept ons meteen weer tot de orde. Op een magistrale manier weet Underworld alle elementen te nemen van botsautomuziek en daar toch creatieve en inhoudsvolle muziek van te maken. Met knipogen naar het Berlijn van de jaren ‘70 – datzelfde Berlijn waar ook Bowie zijn Heroes in opnam – en toch zonder plagiërend te zijn. Straffe toer.

Underworld’s Teatime Dub Encounters is muziek voor de meerwaardezoeker. Toch is openingstrack “Bells & Circles” volgens ons niets minder dan een onversneden floorfiller. En dat allemaal wanneer wij, sensatiebelgen genoegen nemen met de warmste 27 juli ooit. Waar zijn de ochtenden dat er nog gedroomd mocht worden van de warmste dag ooit… (Do not) “Get Your Shirt”!

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Underworld & KETTAMA - "Fen Violet"

In een wereld waar dance en elektronische muziek vanuit elke slaapkamer kan komen, is het voor oudere rotten in het vak soms…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Underworld - "denver luna (acapella)"

Karl Hyde en Rick Smith zijn de zestig gepasseerd, maar blaken nog steeds van gezondheid. Onder de naam Underworld blijven ze namelijk…
InstagramLiveRecensies

Rock Werchter 2023 (Festivaldag 1): Tussen licht en donker

Rock Werchter 2023 is van start gegaan. Het grootste festival van België laat weer vier dagen van zich horen met muziekgroepen die…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.