Albums, Recensies

Trash Boat – Crown Shyness (★★★★½): Een poppunk mokerslag

In de poel genaamd poppunk, die steeds groter wordt, is het moeilijker en moeilijker aan het worden om iets nieuws te doen. De jongens van Trash Boat zijn er met hun tweede wapenfeit Crown Shyness toch in geslaagd om hun eigen draai te geven aan wat onder poppunk verstaan wordt en hebben zichzelf genesteld op een plaatsje dat ze zeker niet gestolen hebben.

Sinds 2014 staan ze op de planken, de jongens van Trash Boat en in die periode hebben ze twee EP’s en ondertussen ook twee langspelers uitgebracht. Geen slecht gemiddelde voor de jongens uit St. Albans, Engeland. Hun eerste album werd door de media over het algemeen goed onthaald, maar een tweede album maken blijft voor vele bands toch een struikelblok.

Crown Shyness is het bewijs dat poppunk niet altijd moet klinken als smeuïge smeerkaas, maar dat het ook gewoon eens rauw en rechtuit kan. Nummers als “Inside Out” en “Controlled Burn” grijpen je echt bij de keel en laten je absoluut niet los. Zanger Tobi Duncan heeft vocaal zoveel in zijn mars: ballades, rauwe schreeuwen, … Heel het album door wordt dat in de verf gezet. Maar ook de pompende drums dragen bij aan de muzikale bitchslap die het album toch is.

Uiteraard worden de diehard poppunk fans niet vergeten. “Don’t Open Your Eyes” is een nummer uit het boekje waar bands als State Champs en Neck Deep alleen maar op kunnen kwijlen. De hierboven genoemde ballade is ook aanwezig en is zelfs de titeltrack geworden van het album. Melig is het zeker, maar zelf als fan van de rauwe stem van Duncan moeten we toegeven dat hij akoestisch heel goed klinkt. Benieuwd wat dat live zal geven, eindelijk een rustpunt horen we velen denken.

Het nieuwe album van Trash Boat mag gehoord worden. Snel, snedig en rauw met een vleugje melancholie. Dat lijkt ons de beste manier op dit recept te omschrijven. We zijn nu al halverwege het jaar, dus een gedurfde uitspraak mag al eens: in onze ogen de pop punk-plaat van het jaar. Voor zij die willen meegenieten van Trash Boat op het podium, een adres: Trix op 18 november. Daar openen ze voor As It Is.

Facebook / Twitter / Instagram / Website

22 juli 2018

About Author

Joren Cloet


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief